Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tort - masa marshmallow

1212224262748

Komentarz

  • Teśka wszystkim wyjadała krzaki z talerzy ;)
  • @Savia - nie wierzę nic Ci, że to pierwszy raz! ;)
    Tort super!
    k.
    (może i ja się nauczę  do przyszłego lutego - na urodziny naszego piłkarza)

  • ale super Savia!
    zaraz kupię te pierniczone barwniki, bo widzę, że bardzo ładne kolory dają
  • @Savia - nie wierzę nic Ci, że to pierwszy raz! ;)
    Tort super!
    k.
    (może i ja się nauczę  do przyszłego lutego - na urodziny naszego piłkarza)

    No pierwszy, pierwszy!

    Dzięki za miłe słowo. :-)

    I to nie takie straszne, dasz radę :-)
  • edytowano kwietnia 2013
    Tylko powiedzcie - te co doświadczone w temacie - czym ręce myć na tyle dokładnie by rozrabiając kolejny kolor nie robić domieszek? I by nie wyglądać jak po kółku plastycznym ;)


  • @Pax dawaj tu zdjęcie Waszego tortu bo wart uwiecznienia i oklasków nie tylko na FB!
  • Następnym razem kupię kilka rękawiczek jednorazowych do rozrabiania kolorowych mas. Potem to już tak się nie brudzi.
  • już wiem o co chciałam spytać:
    jak bardzo wydajne są te barwniki?
    @Savia, np zielonego ile Ci zeszło?
  • i czy biały jest potrzebny?
  • Biały mi się nie przydał, srebrny jest mało efektywny/wydajny.

    Zielonego nie sprawdzę, bo nie mam tak czułej wagi, ale są bardzo wydajne. Malutko poszło.
  • Barwników bierze się bardzo mało, odrobinkę dosłownie. Ja już mam je prawie rok i na wykończeniu mam tylko zielony i czarny - bo najwięcej ich używałam.

    O żelowych też słyszałam, że są lepsze.
  • Biały jest nie potrzebny, bo podstawowa masa wychodzi przecież biała ;)
  • białego do ciastoliny uzyłam
  • edytowano kwietnia 2013
    Mój debiut... :D
    Tzw "wielka improwizacja". Trochę krzywy...
     

    ;)

    Ale i tak jestem dumna...
  • Znalazłam chwilę, więc podrążę temat tortu.
    Spodobało mi się.
    Ale trochę mankamentów było. które chciałabym omówić.

    Po pierwsze barwniki rzeczywiście brudzą. To mnie najbardziej zniechęciło. Po intensywnym kolorze ciężko domyć ręce.
    Po drugie, choć masa ok, to jakoś to przykrycie po pokrojeniu tortu odstawało od biszkotu. Dlaczego?
    Po trzecie to chyba za mał nasączyłam tort. Za suchy był. I tiu pytanie- czym wy nasączacie biszkopt?

    Po czwaryte- gdzie można nabyć taką packe i taki dłuuugi wałek, jaki ma pani w filmiku o nakładaniu masy?
  • Biszkopt nasączam sokiem cytryny i pomarańczy.

    Mi się ładnie przykleiło, ale tort był obsmarowany budyniem i schlodzony zanim masę nakładałam.

    Barwniki... pisałam wcześniej, że na bank rękawiczka potrzebna. Ja na pewno będę stosować. :-)
  • Małgosiu wszelkie utensylia tortowe można dostać na allegro.
  • Ale jak to się fachowo nazywa? Taka packa np?
  • Wiem. Sprawdziłam. :P
  • noo
    a gdzie ten koń? ;)
  • aa no to czekamy :)

    ale masz już "stare" dzieci :)
  •  Jaki piekny.  AB jaką zrobiłaś masę na górę. Mam zrobić synowi na Komunię. On chce właśnie zwykłą masę nie cukrową. 

  • Świetny !


    AAA podpowiedzcie
    mam na jutro ciasto upiec, ciasto się już piecze (czekoladowe) ale chciałam masę zrobić i okazało się że ani masła ani margaryny, ani śmietany kremówki w domu nie ma :(
    da się z czegoś innego masę zrobić? albo chociaż polewę?

    mam prawie cały kubek kwaśnej śmietany, mleko, jakiś budyń, jajko, mąka też się znajdzie

    ???? helpunku
  • Na gorące ciasto rozsmaruj śmietanę wymieszana z cukrem waniliowym. Nasi to bardzo lubią.
  • a takie coś robiliście?
    to niby na mazurka ale może by się nadało?

    Polewa:





    - szklanka kwaśnej śmietany (12 - 18%)


    - dwie szklanki cukru


    - około szklanki (ubitych) mielonych orzechów, duża paczka
    wiórków kokosowych, spora kupka bakalii albo cokolwiek,
    co komuś przyjdzie do głowy.





    Do dużego (co najmniej dwulitrowego) garnka wlać śmietanę i wsypać
    cukier. Doprowadzić do wrzenia i  następnie gotować 11 minut.
    (ostrożnie: w czasie gotowania polewa bardzo mocno się pieni i ma
    ochotę wyjść z garnka). Do powstałej lepkiej cieczy wsypać orzechy,
    wiórki, bakalie itd, a następnie wyłożyć polewę na kruchy
    spód. Uwaga: wersja kokosowa bardzo szybko zastyga!
  • Pierwszy raz robiłam, wiele błędów popełniłam, ale wszystkim smakował :)

    Gdyby nie cierpliwość mojego kochanego męża nie wiem czy bym skończyła.
  • Mam robić tort na sobotę. Czekoladowy.
    Macie możę jakiś sprawdzony (!) przepis? 
    Miałam kieyś super przepis na torcik WZ. Ale po ostatniej przeprowadzce skutecznie zagubiłam książkę z której ów przepis pochodził :(( A pyszny był...
    I co z kremem. Wzetkowy był z serka homogenizowanego. Czy nada się?

    @Savia, jak robiłaś krzaczory wokól boiska?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.