Tylko powiedzcie - te co doświadczone w temacie - czym ręce myć na tyle dokładnie by rozrabiając kolejny kolor nie robić domieszek? I by nie wyglądać jak po kółku plastycznym
Barwników bierze się bardzo mało, odrobinkę dosłownie. Ja już mam je prawie rok i na wykończeniu mam tylko zielony i czarny - bo najwięcej ich używałam.
AAA podpowiedzcie mam na jutro ciasto upiec, ciasto się już piecze (czekoladowe) ale chciałam masę zrobić i okazało się że ani masła ani margaryny, ani śmietany kremówki w domu nie ma da się z czegoś innego masę zrobić? albo chociaż polewę?
mam prawie cały kubek kwaśnej śmietany, mleko, jakiś budyń, jajko, mąka też się znajdzie
a takie coś robiliście? to niby na mazurka ale może by się nadało?
Polewa:
- szklanka kwaśnej śmietany (12 - 18%)
- dwie szklanki cukru
- około szklanki (ubitych) mielonych orzechów, duża paczka wiórków kokosowych, spora kupka bakalii albo cokolwiek, co komuś przyjdzie do głowy.
Do dużego (co najmniej dwulitrowego) garnka wlać śmietanę i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować 11 minut. (ostrożnie: w czasie gotowania polewa bardzo mocno się pieni i ma ochotę wyjść z garnka). Do powstałej lepkiej cieczy wsypać orzechy, wiórki, bakalie itd, a następnie wyłożyć polewę na kruchy spód. Uwaga: wersja kokosowa bardzo szybko zastyga!
Komentarz
Tort super!
k.
(może i ja się nauczę do przyszłego lutego - na urodziny naszego piłkarza)
zaraz kupię te pierniczone barwniki, bo widzę, że bardzo ładne kolory dają
Dzięki za miłe słowo. :-)
I to nie takie straszne, dasz radę :-)
jak bardzo wydajne są te barwniki?
@Savia, np zielonego ile Ci zeszło?
Zielonego nie sprawdzę, bo nie mam tak czułej wagi, ale są bardzo wydajne. Malutko poszło.
O żelowych też słyszałam, że są lepsze.
Mi się ładnie przykleiło, ale tort był obsmarowany budyniem i schlodzony zanim masę nakładałam.
Barwniki... pisałam wcześniej, że na bank rękawiczka potrzebna. Ja na pewno będę stosować. :-)
a gdzie ten koń?
ale masz już "stare" dzieci
Jaki piekny. AB jaką zrobiłaś masę na górę. Mam zrobić synowi na Komunię. On chce właśnie zwykłą masę nie cukrową.
AAA podpowiedzcie
mam na jutro ciasto upiec, ciasto się już piecze (czekoladowe) ale chciałam masę zrobić i okazało się że ani masła ani margaryny, ani śmietany kremówki w domu nie ma
da się z czegoś innego masę zrobić? albo chociaż polewę?
mam prawie cały kubek kwaśnej śmietany, mleko, jakiś budyń, jajko, mąka też się znajdzie
???? helpunku
to niby na mazurka ale może by się nadało?
Polewa:
- szklanka kwaśnej śmietany (12 - 18%)
- dwie szklanki cukru
- około szklanki (ubitych) mielonych orzechów, duża paczka
wiórków kokosowych, spora kupka bakalii albo cokolwiek,
co komuś przyjdzie do głowy.
Do dużego (co najmniej dwulitrowego) garnka wlać śmietanę i wsypać
cukier. Doprowadzić do wrzenia i następnie gotować 11 minut.
(ostrożnie: w czasie gotowania polewa bardzo mocno się pieni i ma
ochotę wyjść z garnka). Do powstałej lepkiej cieczy wsypać orzechy,
wiórki, bakalie itd, a następnie wyłożyć polewę na kruchy
spód. Uwaga: wersja kokosowa bardzo szybko zastyga!
http://www.amusesbouche.fr/3-categorie-11507429.html
Gdyby nie cierpliwość mojego kochanego męża nie wiem czy bym skończyła.