Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Tort - masa marshmallow

1202123252648

Komentarz

  • Dzięki Savia!
  • edytowano kwietnia 2013
    Małgorzato32 , a gdzie obiecany przepis na sernik? ;) Czy też w nagrodę za przepis na masę otrzyma go tylko Agnieszka&5? ;)
  • Jeszcze ja jako pośrednik :D
  • Pewnie Małgorzata uzależnia dodanie przepisu od efektu, jaki uzyska po przygotowaniu masy. Sprytnie, najpierw sprawdzi czy przepis na masę cukrową jest naprawdę taki dobry, jak mówią ;)
  • eeeee co tam przepis
    przepisów na serniki jest mnóstwo

    ale gdyby ktoś zrobił o i na taki zaprosił to co innego :)

  • ale gdyby ktoś zrobił o i na taki zaprosił to co innego :)
    ZROBIĘ! a Ty potem będziesz kręcić nosem, ze daleko......

    Ech, są tacy którym nie sposób dogodzić. [-X
  • @uJa, a Ty czasem nie jesteś na diecie eliminującej krowiznę? 

    Może się mylę, ale jeśli jesteś, to Savia się narobi, a Ty nawet nie skosztujesz :D.

  • a nie jestem :) już od dawna nie jestem i jem sobie wszystko a co ! :D
  • A byłaś widzisz byłaś i tak mi się zapamiętało, to skoryguję w swojej pamięci i w takim razie życzę smacznego sernika :).
  • @uJa teraz to mi się nie wykręcaj. Kiedy robić? :D
  • dobra dobra
    ale to Małgorzata32 ma sernik robić a nie ty :P

    nie martw się przyjadę kiedyś, na ten groszek
  • Małgorzata32 zarobiona to ją wyręcze.

    Sernik i groszek osobno, nie razem bo więcej nie przyjedziesz ;)
  • edytowano kwietnia 2013
    Będzie przepis.
    Jak znajde dłuższą chwilę. Póki co na Mszę wybywam
    :D

    Rzeczywiście dd południa mam dziś maaaaaaraton.
  • Proszę...

    SERNIK ANANASOWY

     

    Ciasto:

    Szklanka mąki pszennej,

    ½ szklanki mąki ziemniaczanej,

    ½ szklanki cukru pudru,

    15 dag masła,

    2 jaja,

    łyżeczka proszku do pieczenia,

    ½ łyżeczki soli,

    tłuszcz i bułka tarta do formy

     

    Masa serowa:

    1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (ja robiłam z „wiaderka”),

    2 opakowania b udyniu śmietankowego,

    1,5 szklanki cukru pudru,

    2 szklanki śmietanki kremówki,

    8 jaj, szczypta soli,

    puszka ananasa

     

    Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać mąkę ziemniaczaną,
    cukier puder, proszek do pieczenia i sól, wymieszać, dodać rozkłócone jajka,
    posiekane masło, zagnieść.

    (Ciasto b. rzadkie mi wyszło).

     

    Masa serowa: ananasy osączyć na sicie, drobno pokroić. Śmietankę
    ubić. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, nadal miksując dodawać porcjami ser, proszek
    budyniowy, na koniec śmietane.

    Masę serową połączyć z pianą, delikatnie mieszając łyżką,
    dodać ananasy, wymieszać.

    Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tarta, wylepić
    ciastem, rozsmarować masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w
    temperaturze 180*C ok. 1 godz.



    Sernik rewelacyjny. Puszysty i delikatny jak pianka. I te ananasy! Ech...


    Przepis pochodzi z tej książki. Robiłam po raz pierwszy.

    image


  • @uJa - zapraszam na czwartek ;) 
    sernik będzie 
    z prawdziwego sera ;) 


  • Nie pamiętam czy już się taki torcik pojawił, ale wklejam :)

    image
  • A czym zrobić bardziej precyzyjne elementy obrazka, np. kontury?
    Jakieś specjalne pisaki są?
  • ;)
    oetkera lukrowe i wiltona pisakowe
    A możesz coś zalinkować by nabrać rozeznania? Czy w marketach bywają?
  • Tyle, że większości chwilowo brak.
  • Jadę jutro do tesco, moze coś wynajdę.
  • W sumie jak zaczne te wszystkie masy, barwniki i pisaki kupować...to chyba taniej wyjdzie gotowy tort zamówić.



































    Wiem, wiem....to nie to samo.
  • M32... miałam podobne wnioski...
  • Zrobilam sobie ten golden syrup - z polowy porcji, mam sloik no i jest on calkiem nieplynny po wystudzeniu sie. Czy tak ma byc? Do czego, oprócz wypieków mozna go uzyc?
    Co do barwników - kupilam sobie zestaw, dobrze, ze maja dlugi termin przydatnosci, bo schodzibardzo powoli. W swieta dodalam do masy marcepanowej, zrobilam kilka kurczaczków i jajeczek, ale mi nie smakowaly - nie wiem, czy to kwestia masy (z Lidla) czy tez za duzo dalam barwnika. Po dodaniu np. do bialek na beze bylo ok, ale masy bezowej bylo duzo, a barwnika doslownie na konciec lyzeczki. Probowalm zrobic tez tort red velvet, ale to tez nei do konca bylo udane, bo pies mi ukradl jeden blat - sciągnal ze stolu, jak stygl. Ubilam na wierzch w koncu smietane i tyle bylo z kombinacji ;)
  • UlaUla
    edytowano kwietnia 2013
    Tzn on tez jest gladki i niby plynny, ale sam z lyzki nie splynie tzn., jak nabieram lyzka, to sie robia takie "wlosy" przy wyciaganiu. ;)
    Mam wrazenie, ze to byla przesada w przepisie, bo kazali gotowac 40 min po polaczeniu karmelu z cukrem i woda. I tak troche krócej gotowalam, przy nalewaniu do sloika byl calkowicie plynny, potem zesztywnial :)
  • Pierwsze koty za płoty ;)

    Zrobiłam to!

    Pierwszy raz :D




    I...

    masa cukrowa wyszła piękna, elastyczna i pyszna :P

    tylko te pierniczone barwniki! Jaki ja syf miałam w kuchni! (choć byłam bardzo ostrożna) Nie wspominając o stanie moich rąk... ~X(

    wałkowało się super, nakładało też...

    i wszystko byłoby cudnie


    ale mój pierworodny pomagał (lubię jak pomaga :x ) ale na gotowe boisko spadło kilkanaście kryształków niebieskiego barwnika i kapnęła woda....

    więc reanimowaliśmy obiekt :-)


    i stąd te nieszczęsne przebarwienia na murawie.

    Poza tym to wyszło pięknie (jak na pierwszy raz) i pysznie :-)

    image
  • A jakie fajne krzaczory dookoła boiska Wam wyszły ;)
  • ps. dobrze, ze zaczęłam od najprostszej wersji, bo mogłam poczuć klimaty ;)
  • pięknie

    następna co pozbierała wszystkie talenty :P
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.