Namachała się, fakt. Ale to nic, w porównaniu z ciasteczkami, które zrobiła na naszą niespodziewaną wizytę - upiekła kruche i ozdobiła je różową masą w kształcie głowy Świnki Peppy. K&L były zafascynowane, co nie przeszkodziło w konsumpcji Ma Aśka talent, naprawdę.
kilka dni temu dostałam od teściowej przepis na ciasto SHREK, mam zamiar zrobić je jako tort na urodzinki Antosia, to powiem Wam czy smaczne wklejam przepis: CIASTO SCHREK – podobno dzieci uwielbiają!
Składniki na biszkopt
5jaj
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać na situ do miseczki. Białka ze
szczyptą soli dobrze ubić mikserem. Dodać oba cukry, ubijać , dodać żółtka,
ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Na koniec dodać olej, chwilę
ucierać i małymi porcjami dodawać obie maki z proszkiem, można wymieszać
łyżką lub o najmniejszych obrotach mikserem. Blachę o wymiarach 36x25 cm ,
wysmarować lekko margaryna, rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią
biszkopt i piec ok. 35 minut w 180
Zielony budyń
1 duży sok zielony „Pysio” lub inny
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g ( każdy)
Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim
trzech budyniów. Sok z garnka zagotować , do wrzącego wlać naszą mieszankę,
cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń).
Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięty biszkopt.
Masa śmietanowa
½ l śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody
Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody.
Poczekać , aż galaretka ostygnie i zacznie się „ delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę cukrem pudrem na sztywno, po czym
@Agnieszka5 - chcę ulepić 2 małe figurki do postawienia na torcie, ile zrobić masy plastycznej z Twojego przepisu? połowę? czy jeszcze mniej?
Z tego przepisu to mogłabyś ze dwa torty full wypas zrobić. Jak tylko dwie figurki masz zrobić to lepiej kupić chyba gotową masę marcepanową i z niej pojechać.
oprócz tego że połowa porcji wciągnęła ponad 0,5 kg cukru pudru to w sumie było ok figurka ulepiona dziś z reszty lepię kwiatki a potem je do zamrażalnika, nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą
Komentarz
dla chrześniaka na osiemnastkę, z życzeniami kolejnych trzech do kompletu
Dla córeczki przyjaciółki z okazji urodzin:
I dla małżonka mojego :-*
^:)^
kopa w d.... potrzebuję żeby tort zrobić, tyle zapału miałam i teraz jakoś opadł
wklejam przepis:
CIASTO SCHREK – podobno dzieci uwielbiają!
Składniki na biszkopt
5jaj
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać na situ do miseczki. Białka ze
szczyptą soli dobrze ubić mikserem. Dodać oba cukry, ubijać , dodać żółtka,
ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy. Na koniec dodać olej, chwilę
ucierać i małymi porcjami dodawać obie maki z proszkiem, można wymieszać
łyżką lub o najmniejszych obrotach mikserem. Blachę o wymiarach 36x25 cm ,
wysmarować lekko margaryna, rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią
biszkopt i piec ok. 35 minut w 180
Zielony budyń
1 duży sok zielony „Pysio” lub inny
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g ( każdy)
Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim
trzech budyniów. Sok z garnka zagotować , do wrzącego wlać naszą mieszankę,
cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń).
Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięty biszkopt.
Masa śmietanowa
½ l śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody
Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody.
Poczekać , aż galaretka ostygnie i zacznie się „ delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę cukrem pudrem na sztywno, po czym
delikatnym strumieniem wlewamy nasza przygotowana , zimna galaretkę ,
pamiętając by cały czas miksować.
Ponadto
2 opakowania „ Delicji wiśniowych”
2 galaretki agrestowe
Wykonanie całości:
Ciasto składa się z kilku warstw. Biszkopt , zielony budyń, jak już lekko
ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok
drugiego delicje czekoladą do góry.
Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie, wykładamy masę
śmietanową. Pamiętajmy , by ciasto było już całkiem ostygnięte, ponieważ jak
ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo
szybko sztywnieje!.
Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi
w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze
ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta. Całość odstawić w zimne miejsce lub do
lodówki. Po kilku godzinach , jest gotowe do jedzenia.
więc siedzę i googlam i myślę i szukam
przepis na masę kawową albo orzechową jakiś macie?
robiłam kiedyś z moich wypieków taką co się białą czekoladę rozpuszczało w kremówce, ale strasznie rzadka wyszła
@uJa - te z mascarpone są bajecznie proste i szybkie. Dla mnie akurat .
(Chociaż maślaną - śmietankową ostatnio zrobiłam też i była pycha.)
k.
ps. @_Joanna_ - dzięki za "Shreka", przerobię go na boisko do "nogi". Zielone to zielone.
Jak tylko dwie figurki masz zrobić to lepiej kupić chyba gotową masę marcepanową i z niej pojechać.
co dać zamiast niej? wody? octu jabłkowego?
help bo właśnie namaczam żelatynę
On Ci smak wyrównuje, bo sam cukier to za bardzo zamulający w smaku jest
oprócz tego że połowa porcji wciągnęła ponad 0,5 kg cukru pudru to w sumie było ok
figurka ulepiona dziś z reszty lepię kwiatki a potem je do zamrażalnika, nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą