Pan Mąż zażyczył sobie ostatnio bym częściej robiła sałatki i mówi tak: "nie możesz tam na tym "swoim" forum wyszukać jakiegoś nowego przepisu na sałatkę?"
Pomocy!!!
Ja póki co robię tylko trzy:
- tradycyjną sałatkę jarzynową
- sałatkę grecką (ser feta+świeże warzywa z przewagą pomidora i lodowej sałaty)
- oraz sałatkę warstwową - przepis w kolejnym poście, coby był porządek
Komentarz
Na początek należy ugotować 2 torebki ryżu i zostawić do ostygnięcia (można to zrobić dzień wcześniej)
Następnie do miski układamy składniki warstwami w następującej kolejności:
- pokrojone 3 ogórki kiszone
- pół torebki ryżu
- warstwa keczupu
- 3 pokrojone jaja ugotowane na twardo
- pół torebki ryżu
- warstwa majonezu
- pokrojony por (lub ja wolę: jabłko+cebula)
- pół torebki ryżu
- warstwa keczupu
- pokrojona kiełbasa (około 20cm jakiejś smacznej kiełbaski)
- warstwa majonezu
- groszek z puszki na wierzch
Składniki układa się warstwami w średniej wielkości misce, fajnie jeśli jest przezroczysta, to wtedy widać te warstwy. Dobrze jest wtedy przy gotowaniu ryżu dodać żółty barwnik (lub przyprawę kurkumę) bo żółty ryż wygląda apetyczniej. Poza tym w przepisie jest wykorzystywane 1,5 torebki ryżu, więc trochę bez sensu zostaje pół torebki, najlepiej więc tak tym ryżem gospodarować (dawać o 1/6 torebki więcej do każdej warstwy), żeby nic nie zostało.
Sałatka na prawdę godna polecenia, robi się szybko i jest pyszna, serwujemy wszystkim gościom i każdy bierze dokładkę
:bigsmile:
* 1 ser mozarella 125g
* 1-2 pomidory
* 1 czerwona cebula
* oliwki drylowane
* oliwa z oliwek
* bazylia, ew. inne przyprawy do smaku
Kroimy w plasterki ser, pomidor i (cieniutkie) cebulę, przekładamy po kolei: ser, pomidor, cebula, ser, pomidor, cebula... - układamy "węża" na talerzu. Inna wersja - kroimy pomidora i mozzarellę w kostkę, cebulę siekamy.
Jeśli mamy świeżą bazylię - przyozdabiamy nią sałatkę; można także bazylią suszoną.
Całość polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, dorzucamy też garść oliwek.
Później można oczywiście kombinować z różnymi mutacjami sałatki - część osób np. nie lubi oliwek. Mnie najlepiej smakuje schłodzona - po zrobieniu sałatki na godzinkę do lodówki...
Oczywiście przy większej ekipie - warto zrobić jej nieco więcej ;)
swiezy szpinak-liscie
ser feta pokruszony
arbuz pokrojony
natka pietruszki
prazony slonecznik
puszka kukurydzy
czerwona cebula pokrojona i trzymana z godz w soku z cytryny
dressing:
to wlasnie ten sos z cytryny z oliwa z oliwek,pol lyzeczki musztardy,sol,pieprz
i gotowe:)
teraz wkleje to co trzymam w przepisach w komputerze i korzystam:
Salatka niemiecka po bawarsku
75 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku, 1 łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki octu winnego, 2 i 1/2 łyżki oleju, 1 zka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz. Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić w plastry. 250 ml wody doprowadzić do wrzenia, we wrzatku rozpuścić bulion mięsny. Garnek zdjąćz ognia. Do bulionu dodać musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę włożyć do miski. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Salatka z dyni
Składniki:
150g dyni
1/2 szklanki oliwy extra vergine
sok z 1 cytryny
garść rukoli
sól, pieprz, płatki parmezanu
ewentualnie esencja balsamico
Przygotowanie:
Dynię pokroić w możliwie najcieńsze plasterki. Oliwę wymieszać z sokiem z
cytryny, solą i pieprzem, dodać dynię. Marynować plasterki dyni co najmniej
przez cztery godziny. Zamarynowaną, osączoną dynię ułożyć na talerzu,
posypać rukolą i plasterkami parmezanu, ozdobić kilkoma kroplami esencji
balsamico, uzupełnić przyprawy. Esencję balsamico można kupić gotową lub
przygotować ją samemu: powoli odparować ocet balsamico w stalowym garnku i
dosłodzić do smaku
Fajna salatka(polecam)
1-2 duze brokuly starkowac na tarce, dodac 2-3 czerwone i zolte papryki pokrojone w kostke,puszka kukuryszy,do tego sosik:
majonez,troche smietany slodkiej,zabek czosnku pokrojony,pol lyzeczki musztardy i na koniuszku lyzeczki ketchupu,wymieszac,dodac pieprz i sol.Bardzo lubie te prosta ii fajan salatke
:bigsmile:
Peczakowa slatka:
Składniki
1 szklanka pęczaku
1 słodka cebula
1 jędrna papryka czerwona
1 twardy świeży ogórek
2 łyżki posiekanej dymki
1 pęczek posiekanej naci pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa extra virgin
ocet winny, sól, pieprz
Przygotowanie
Pęczak ugotować na sypko w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Paprykę i ogórka pokroić w równą kostkę, wielkości kostki cebuli. Ostudzony pęczak polać oliwą i skropić octem winnym, wymieszać z warzywami, ziołami, solą i pieprzem do smaku. Sałatka jest doskonała również z innymi ziołami, ze świeżą kolendrą, z miętą. Dobrze, jeśli postoi i się przegryzie.
Salatka z tunczyka i fasolki bialej:
Składniki
puszka tuńczyka w oleju
puszka białej fasoli
seler naciowy lub ogórek
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
W salaterce wymieszać fasole i tuńczyka, dodać pokrojone w słupki gałązki selera lub ogórek. Skropić oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprawić pieprzem i solą.
Salatka z kuskus
Składniki
Â? miseczki suchego kuskusu
gorąca woda lub bulion do zalania kuskusu
1 spory, dojrzały pomidor, bez pestek, pokrojony
2-3 suszone pomidory, drobno pokrojone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kawałek sera pleśniowego, np. roqueforâ??a
oliwa do polania
Przygotowanie
Kuskus w miseczce zalać wrzątkiem lub bulionem, poczekać, aż spęcznieje. Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory, świeże i suszone, posypać natką pietruszki i kawałkami pokruszonego sera. Polać po wierzchu oliwą.
obgotować brokuł (tak na chrupko, nie na miękko)
boczek wędzony, skrojony w paseczki, obsmażyć i wraz z tłuszczem dodać do brokułów
pół paczki łuskanego słonecznika - uprażyć na patelni z przyprawami (co kto lubi - najlepiej na ostro) i posypać całość
Zajada się na zimno.
-jajka na twardo krojone w kostrczkę
-winne jabłko również pokrojone w kosteczkę
-kukurydza
wymieszać z majonezem
Sałatka "Pychota"
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek konserwowy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 8 liści sałaty
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
1. Pieczarki oczyścić, gotować 4-5 min, odcedzić, skropić sokiem
z cytryny.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Pieczarki, jajka i ogórek pokroić w kostkę, dodać cebulę i
natkę pietruszki.
4. Wszystkie składniki delikatnie połączyć z majonezem.
5. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem.
6. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do wędlin.
:bigsmile:
Składniki:
pęczek rzodkiewek
długi ogórek
cebulka zielona
ser żółty
kilka jajek ugotowanych na twardo
majonez
Przygotowanie:
Rzodkiewki, ogórek i ser żółty kroimy w średnio dużą kostkę i wsypujemy do miski. Cebulkę zieloną kroimy na średnio duże kawałeczki (zielona część cebuli), jajka pokroić w drobną kostkę i również dodać do miski. Na koniec dodać majonez.:bigsmile:
Sałatka z buraczków
3 kg buraków
1/2 kg cebuli
2 papryki
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Buraki ugotować (z solą) â?? zetrzeć na tarce.
2. Cebule i paprykę pokroić i udusić na oleju z resztą dodatków.
3. Wymieszać dodatki z buraczkami.
4. Zagotować.
5. Gorące wkładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry
dnem i zostawić do ostygnięcia.
Paula
Składniki:
- 5 łyżek majonezu
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g szynki konserwowej
- 1 mała cebula (30 g)
- 1 mała czerwona papryka (200 g)
- 100 g żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, cukier
Wykonanie:
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę, cebulę i paprykę pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć składniki sałatki z majonezem. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Życzę smacznego!!!
Anna :bigsmile:
2 piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 woreczek ugotowanego ryżu
pół puszki ananasa
2 lub 3 łyżki majonezu (najlepszy z winiar)
sól i pieprz do smaku
Wyk:
Ryż ugotować na sypko, piersi ugotować,( można też dać wędzone) pokroić w kostkę;ananas w kostkę; do miski wrzucić poszczególne składniki, wymieszać, doprawić do smaku i zajadać. Można tę sałatkę przygotować w wersji bez ananasa i wtedy dodać paprykę.
Inna jej wersja to zamiast kurczaka tuńczyk z puszki, reszta tak samo jak wyżej
Też robimy tą sałatkę w obu wersjach ale z papryką czerwoną i ananasem równocześnie. I można dodać jeszcze rodzynki. A majonez mieszam z jogurtem naturalnym.
Aha, generalnie używam piersi z indyka zamiast kurczaka (we wszystkich przepisach) - podobno indyki znacznie mniej dają się nafaszerować antybiotykami i innymi "wspomagaczami" hodowli.
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-puszka kukurydzy,
-puszka ananasa- najlepiej pokrojony w kostkę,
-majonez.
Wszystko odsączamy, mieszamy z majonezem. I gotowe. nawet małe dzieci sobie z tym radzą. A robi się ją w minutę.
Układać warstwami w szklanym (przezroczystym by ładnie wyglądało) naczyniu:
Seler sałatkowy w zalewie (1 słoiczek)
kukurydzę (1 puszka)
szynkę pokrojona w kosteczkę (20 dag)
ananas pokrojony w kawałki (1 puszka)
por - białą część drobno pokrojoną (1 gruby, dla złagodzenia smaku i zapachu można na chwilę sparzyć wrzątkiem)
jabłka pokrojone w kosteczkę (ilość zależnie od rozmiaru )
jajka (5) pokrojone w kosteczkę
Polać wszystko 5-8 łyżek soku z ananasa (z puszki).
Przykryć warstwą majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym.
Posypać żółtym serem przetartym na drobnej tarce.
Włożyć do lodówki na min 2 godz.
Podać na imprezie i słuchać ochów i achów
Zamiast szynki można dać gotowanego kurczaka/indyka drobno pokrojonego
tarta z duszonymi porami i boczkiem wędzonym-pycha!lepsze od pizzy, ale to raczej nie podchodzi pod sałatki
kruche ciasto rozwałkować na blaszce, ponakłuwać, po 40 min leżakowania w lodówce podpiec na zoto w piekarniku
boczek wędzony pokroic w kostkę, wytopic tłuszczyk na patelni/rondlu, jak za chudy - dodac trochę tłuszczu
umyte pory kroimy w świerćplasterki
dodajemy do boczku, dodajemy łyżkę masła, dusimy, dodajemy przyprawy i zioła do smaku9ostrożnie z solą-boczek jest zazwyczaj słony)
wykładamy mieszankę porowo-boczkową na podpieczony spód tarty-najlepiej, jak jest jeszcze gorący
przygotowujemy zalewę: kubek śmitanki(moze być płynna słodka 18%) rozbełtujemy z 2 jajkami,dodajemy trochę przypraw, zalewamy tartę, podpiekamy, aż sie masa jajeczno-śmietanowa zetnie
pyyyyyychhhhha
zamiast boczku, może być inna wędlina, choć to połaczenie z boczkiem jest najlepsze
ewentualnie część boczku zastąpić inną wędliną
Jakby ktoś był zainteresowany, to służę przepisem.
Tu nie ma co pytać! Tu trzeba założyć nowy wątek "Zupy" i pisać! :)
1 sałata lodowa
1 puszka groszku konserwowego
2 zielone papryki
2 ogórki surowe
2 cukinie małe
2 małe kwaskowe jabłka
1 avocado (nie musi być)
paczka pistacji (może być łuskany słonecznik)
i inne zielone warzywa
wszystko pokroić na takie same kawałki
posolić i popieprzyć
zalać pól szklanki (lub więcej) mieszanki ocet balsamico+ olej z pestek winogron
można od razu podawać
smacznego!
2 zupki chinskie (te zalewajki z makaronem jedna ostra druga łagodna)
słoik konserwowej papryki
3 jajka
pierś z kurczaka
kapusta pekinska
majonez
sól, pieprz
kukurydza konserwowa
Zupki sie robi jak w rpzepisie tylko dac mniej wody,
kurczaka w kostke i usmazyc na patelni z solą i pieprzem (mozna dac tłuszcz lub na teflonie jak kto lubi)
kapuste umyc, porkoić
papryke pokroic drobno, dorzucić kukurydze i jaja na twardo pokrojone
wszystko połaczyc, dodac majonez i wstawic na noc do lodówki.
Pyszna, szybka, tania i dużo jej wychodzi.
Składniki:
300 g białego, zwartego sera
1 pęczek rzodkiewek
1 świeży ogórek
garść rodzynek
po dwie łyżki posiekanego koperku i dymki
1/2 szklanki majonezu
6 łyżek śmietany
cukier
pieprz
sól
Przygotowanie:
Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, ogórka w kostkę, podobnej wielkości. Połączyć majonez ze śmietaną, doprawić obficie pieprzem, cukrem i solą. Wymieszać sos majonezowy z rzodkiewkami, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i rodzynkami. Ser pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać sos z warzywami i serem.
Salatka z Fasolki
Składniki:
400 g fasolki szparagowej
2 grejpfruty
1/3 szklanki oliwy z oliwy
2 szalotki posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanej bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę oczyść i ugotuj w osolonej wodzie. Z 1 grejpfruta wytnij fileciki. Z drugiego wyciśnij sok i zredukuj go w rondlu o 70%. Do gorącej redukcji soku dodaj szalotkę, sól i pieprz, wymieszaj i wkręć w to oliwę. Sos wymieszaj z fasolką, ziołami i filecikami z grejpfruta.
puszka groszku
duży por
żółty ser (ok.20-25dkg)
majonez
musztarda
sól
Pora w plasterki i posolić, żeby zmiękł. Ser zetrzeć. Majonez wymieszać z musztardą (albo i nie, jeśli ktoś gustuje w smakach łagodnych). Pora wymieszać z odsączonym groszkiem i serem (i można jeść, jeśli się jest mną Nie pojmuję, po co majonez?), dodać sos.
Kiedyś wymyśliłam taką:
por
marchew (po równo)
musztarda
ew.majonez i czosnek
Por i marchew w plasterki, polać musztardą i już można ziać ogniem. I mieczem ) Cudo - ostro-słodko-ostre i chrupiące.
Można też wybrać wariant klasyczny i nudny
Nie wiem, czy to sałatka, dla mnie raczej jednomiskowy obiad:
por lub cebula
kasza lub makaron
świeży ogórek
tuńczyk w oleju
ew.dowolne warzywa lub świeże zioła
Składnik numer jeden rozdrobnić i zalać tuńczykiem. Ugotować co trzeba. Ogórek w drobną kostkę. Ew.inne składniki rozdrobnić, wymieszać wszystko w salaterce i można spokojnie skonsumować łyżką bez obawy zabrudzenia aktualnie czytanej książki
Szczerze mówiąc, wszystko, co się da jem z dużej salaterki bez odrywania się od lektury. Tzn.jak już coś w ogóle ugotuję, bo przeważnie nie chce mi się odkładać książki na tak długo )
gotowany kurczak (piersi lub udko np z zupy)
ryż
rodzynki
kukurydza
ananas
majonez curry (dużo:-)
sałatka warstwowa
brokuły na półtwardo
pomodory w kostkę
jajka w plasterkach
feta w kostkę
sos - majonez - jogurt czosnek na wierzchu
ryż
kukurydza
ananas
majonez z czosnkiem (ja lubię naprawdę dużo więc daję 5-6 duzych ząbków)
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO :
- paczka selera naciowego
- filet z piersi kurczaka
- ananas z puszki
- kukurydza
- ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni
- sól, pieprz, majonez wymieszany ze śmietaną
Pierś z kurczaka ugotować i pokroić w kostkę, ziarna uprażyć na suchej patelni, dodać resztę składników (ananas i seler w kostkę). Doprawić do smaku.