śledzik po skandynawsku: matjasy wymoczone w mleku, pokroic w małe dzwonka cebulka (tak z 1/3 - 1/4 objętości śledzi) podduszona na maśle, jak ostra to szczypta cukru na koniec aby nieskarmelizować żurawina - garść, przekrojona na pół olej lub oliwa z dodatkiem szczypty słodkiej papryki koperek do przybrania odstawić do lodówki aż przejdą smaki
@Karolinka jeśli w sosie z solą i octem typu po grecku to tydzien i wtedy w zamkniętym słoiku jak inna bez octu, konserwantów to 3 dni max również nie otwierana, dobrze wystudzona w zimnej chłodziarce
Ogórki upychasz do beczki, dajesz koper i czosnek, zalewasz gorąca solanka.. łyżka soli na litr wody. Można odciąć końcówki ogórkom, wtedy szybciej się kisza.
Kalafiora pokroić na drobne kawałki. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. Dodać zielony groszek z puszki (lub kukurydzę), jak kto woli. Sos: pół na pół jogurt naturalny z majonezem, sól, pieprz.
Mam taka jedna lekka i sycąca: - ugrupowanie w piekarniku warzywa (cukinia, papryka, cebula,...) - jako baza fasola, albo ziarno typu quinoa, albo czarna soczewica itp - feta - świeże zioła i warzywa (ogorek, pomidor) doprawic oliwa i cytryna, te świeże zioła wazne, tymianek fajnie pasuje
Ostatnio robiłam ciecierzyca, upieczona i obrana ze skóry czerwona papryka drobno pokrojoną, pomidory drobno pokrojone bez skóry, natka pietruszki, szczypiorek, troszkę cebulki, trochę sałaty drobno podartej, .. sos. Cytryna coś słodkiego (cukier lub miód lub syrop z agawy) trochę czosnku, trochę oliwy lub oleju o kmin rzymski. Pyszna. Używam ciecierzycy ze słoika obecnie nawet jest w Biedronce.
Wczoraj na kolacje zrobiłam np. Taką: rukola, mozarella, wedzony łosoś, czarne oliwki, pestki granatu, prazone orzeszki ziemne. Sos z oliwy, soku z cytryny i miodu. Wszystko doprawione sola i swiezo zmielonym pieprzem. Wyborna.
Robie z pomidorami i mozarellą. Z jajkam, kurczakiem Z pomaranczą i orzechami Z czerwonymi burakami, słonecznikiem... Granatem, papają, Łososiem, tunczykiem Serem pleśniowym,fetą...
Z wczoraj: sałata, jajka gotowane i pokrojone, pomidor w ćwiartki,oliwki, feta fetą i podsmazony boczek Do tego się z oliwy, czosnku, soku jabłkowego, soku z cytryny, soli i pieprzu i musztardy
Komentarz
Tuńczyk
Kukurydza
Żurawina suszona
Majonez
Ja dodaję natkę z pietruszki
Moja ulubiona sałatka!!!!
A fajna jest.
matjasy wymoczone w mleku, pokroic w małe dzwonka
cebulka (tak z 1/3 - 1/4 objętości śledzi) podduszona na maśle, jak ostra to szczypta cukru na koniec aby nieskarmelizować
żurawina - garść, przekrojona na pół
olej lub oliwa z dodatkiem szczypty słodkiej papryki
koperek do przybrania
odstawić do lodówki aż przejdą smaki
lekko słodkie ale pyszne
zurawiny nie da sie zastapc
kukurydza z puszki, seler naciowy pokrojony, odrobina kurczaka gotowanego, troszkę majonezu.
Pycha.
Ten seler dawał taką rześkość!
jak inna bez octu, konserwantów to 3 dni max również nie otwierana, dobrze wystudzona w zimnej chłodziarce
Mix sałat/sałata lodowa
Pomidor
Ogórek
Papryka
Mozzarella
Jajko
Kukurydza
+ sól pieprz
+ Musztarda wymieszana z miodem i oliwą
Składniki dowolne i wymienne. Czasem na bogato dodaje uprażony boczek.
Ktoś chciałby się pochwalić?
Można odciąć końcówki ogórkom, wtedy szybciej się kisza.
Kalafiora pokroić na drobne kawałki. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. Dodać zielony groszek z puszki (lub kukurydzę), jak kto woli.
Sos: pół na pół jogurt naturalny z majonezem, sól, pieprz.
Jadłam tez ogórka zielonego z melonem i jabłkiem w jogurcie.
Albo jabłko+ seler naciowy+ orzechy włoskie. W jogurcie.
- ugrupowanie w piekarniku warzywa (cukinia, papryka, cebula,...)
- jako baza fasola, albo ziarno typu quinoa, albo czarna soczewica itp
- feta
- świeże zioła i warzywa (ogorek, pomidor)
doprawic oliwa i cytryna, te świeże zioła wazne, tymianek fajnie pasuje
Tu mozliwosci nieograniczone.
Robie z pomidorami i mozarellą.
Z jajkam, kurczakiem
Z pomaranczą i orzechami
Z czerwonymi burakami, słonecznikiem...
Granatem, papają,
Łososiem, tunczykiem
Serem pleśniowym,fetą...
Za kazdym razem jest to improwizacja.
Do tego się z oliwy, czosnku, soku jabłkowego, soku z cytryny, soli i pieprzu i musztardy