Ostatnio hitem u nas w domu jest bardzo prosta salatka: rozyczki brokula(razem z tymi lodyzkami) ugotowane al dente, ser feta w kostke, 2lyzki majonezu+jogurt naturalny + zabek czosnku posiekany nozem( jak przez wyciskacz to 2 zabki), calosc posypana prazonym slonecznikiem.
Jest jeszcze jedna rowniez przepyszna odmiana tej salatki co wyzej napisalam, popularna u nas na rodzinnych spotkaniach, bo nie ma duzo krojenia: brokul-rozyczki al dente + chuda wedlina 20 dkg( pieczony filet z indyka czy szyneczka jakas) + rozowe winogrono (kazda kulka przekrojona na pół, pestki wydlubac lub bezpestkowe) + majonez z jogurtem i ząbkiem czosnku (dwoma -jesli ktos lubi ostrzejszy smak) + posypka: uprazone ziarna slonecznika. Hit na stole, szybko znika. Pamietac, ze brokul powinien byc al dente, zeby sie ciapcia nie zrobiła.
Moja tesciowa robi taka salatke: makaron ryzowy+ seler konserwowy( taki w sloiku)+ananas+ orzechy wloskie+podsmazona piers kurczaka pokrojona uprzednio w kostke + majonez( symbolicznie). Bardzo smaczne to jest i nie ma roboty z tym, bo tylko pokroic i podsmazyc kurczaka, no i plastry ananasa pokroic, jak niepokrojone sa.
Makaron ryżowy jednak zazwyczaj oznacza makaron zrobiony z ryżu. Takie cieniutkie białe nitki do potraw chińskich. Ten pszenny w kształcie ryżu to nie wiem, jak nazywać, żeby się nie myliło, ale chyba jakoś inaczej by trzeba.
To jak może być niezdrowe, to moja ulubiona z zupkami chińskimi
Pierś kurczaka w kostkę pokrojoną podsmażyć, posypac solą i pieprzem Pekinkę pokroić Cebulkę w drobną kosteczkę
W słoiku zmieszać cukier brązowy, sól, pieprz (ja dodaję sos sojowy słodki i do tego trochę oleju sezamowego, zaś do usmażonego już kuraka chlapnę zawsze trochę sosou sojowego i sosu sojowego słodkiego), oliwęi trochę wody-ma to być coś w rodzaju vinegreta, tyle że bez octu i musztardy. Sos powinien byc wyraźnie słodkosłony, ale słodkosć można regulować
Usmażonego kuraka mieszamy z warzywami i pokruszonym makaronem z zupek chińskich, zalewamy umieszanym sosem. Prażymy pestki słonecznika i sezamu oraz dyni (ja nie lubię, wiec nie dodaje), mieszamy, czekamy, aż makaron nieco zmięknie Mówie, niezdrowe (makaron)-ale ja bardzo lubię
@Aneczka08 jak Cie interesuje, to wklepie przepis na naleśnik z pieca, który sie zawija z nadzieniem jak tortillę i kroi na plastry. Robiłam ostatnio na imprezę dla kolezanki i zniknelo ze stołu jako pierwsze, wiec chyba dobre. A ten „naleśnik” jest jeden, ogromny (z największej blaszki w piekarniku) wiec roboty mało.
A z surówek bardziej, ale mysle ze fajna tez jako lzejszy przerywnik na imprezę jest z pomidorów, ogórków i mango. Doprawia sie sokiem z limonki, olejem sezamowym, świeżym chili i kolendra (listkami). Tez zawsze wszystkim smakuje.
Na ciasto: 5 jajek 100 ml mleka 100 ml wody 100 g maki sol, pieprz
wylozyc blachę największa z piekarnika papierem i wlać ciasto (jest mocno płynne, ale takie ma być) i powkladac w to rukole (ma być zanurzona w cieście. piec w 200 st 15-20 minut
po ostudzeniu posmarować serkiem białym zmieszanym z pokrojonymi suszonymi pomidorami (Ja jeszcze jak mam to jakieś świeże zioła i chili dodaje, cos zeby teoche smaku wiecej było zdecydowanego)
na to kłaść szynkę/ lososia pozostala rukole zwijac po dłuższym boku w rolade zawinac w jakas folie i włożyć na min godzinę do lodowki kroic w plastry
@Ojejuju Twoja sałatka wygrała i wlaśnie ją robie:-) choć nie wiem czy nie dodam ogórka kiszonego jeszcze. I dałam kukurydze bo syn nie cierpi groszku, a szkoda:-) ale kilka innych przepisów też zapisuje i będę mieć ( w tym Maciejki na te roladę, chyba na święta się pokuszę)
Dobre mi wyszło, to zapisuję: Seler korzeń, biała rzodkiew, ogórek zielony. Mniej więcej po równo. Starłam w zapałki. Do tego szczypiorek, trochę soli i łyżka serka almette. Dobrze wymieszałam i posypałam orzechem włoskim. Ładne i smaczne.
Komentarz
Hit na stole, szybko znika. Pamietac, ze brokul powinien byc al dente, zeby sie ciapcia nie zrobiła.
Ten pszenny w kształcie ryżu to nie wiem, jak nazywać, żeby się nie myliło, ale chyba jakoś inaczej by trzeba.
Pierś kurczaka w kostkę pokrojoną podsmażyć, posypac solą i pieprzem
Pekinkę pokroić
Cebulkę w drobną kosteczkę
W słoiku zmieszać cukier brązowy, sól, pieprz (ja dodaję sos sojowy słodki i do tego trochę oleju sezamowego, zaś do usmażonego już kuraka chlapnę zawsze trochę sosou sojowego i sosu sojowego słodkiego), oliwęi trochę wody-ma to być coś w rodzaju vinegreta, tyle że bez octu i musztardy. Sos powinien byc wyraźnie słodkosłony, ale słodkosć można regulować
Usmażonego kuraka mieszamy z warzywami i pokruszonym makaronem z zupek chińskich, zalewamy umieszanym sosem.
Prażymy pestki słonecznika i sezamu oraz dyni (ja nie lubię, wiec nie dodaje), mieszamy, czekamy, aż makaron nieco zmięknie
Mówie, niezdrowe (makaron)-ale ja bardzo lubię
5 jajek
100 ml mleka
100 ml wody
100 g maki
sol, pieprz
wylozyc blachę największa z piekarnika papierem i wlać ciasto (jest mocno płynne, ale takie ma być) i powkladac w to rukole (ma być zanurzona w cieście.
piec w 200 st 15-20 minut
po ostudzeniu posmarować serkiem białym zmieszanym z pokrojonymi suszonymi pomidorami (Ja jeszcze jak mam to jakieś świeże zioła i chili dodaje, cos zeby teoche smaku wiecej było zdecydowanego)
na to kłaść szynkę/ lososia
pozostala rukole
zwijac po dłuższym boku w rolade
zawinac w jakas folie i włożyć na min godzinę do lodowki
kroic w plastry
ale kilka innych przepisów też zapisuje i będę mieć ( w tym Maciejki na te roladę, chyba na święta się pokuszę)
Seler korzeń, biała rzodkiew, ogórek zielony. Mniej więcej po równo. Starłam w zapałki. Do tego szczypiorek, trochę soli i łyżka serka almette. Dobrze wymieszałam i posypałam orzechem włoskim.
Ładne i smaczne.
Czasem się zastanawiam co dac zamiast majonezu. Jakie to proste!
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/arugula-fennel-and-apricot-salad-359369