Tortelini (najlepiej serowe ale właściwie każde pasuje)
ananas z puszki
kukurydza z puszki
szczypiorek - duży pęczek
starty żółty ser (pasuje i zwyczajny i parmezan)
odrobina majonezu, ale może być też sos czosnkowy
Proporcje jak kto lubi, ale wskazane jest duużo szczypiorku, żeby trochę złamać smak
Tortelini gotujemy i zostawiamy żeby trochę ostygło, w tym czasie kroimy ananas na drobne części, kroimy szczypiorek na drobno, ścieramy ser. Mieszamy wszystko w misce, dodajemy kukurydzę i trochę majonezu/sosu. Na koniec dajemy tortelini, pieprz, ewentualnie odrobinę słodkiej lub ostrej papryki i mieszamy ale delikatnie, żeby z sera i tortelini nie zrobiła się paćka Przed jedzeniem smaki powinny się trochę przegryźć, ale od razu też jest smaczne
Raczej nadaje się na jakąś imprezę lub jako samodzielne danie, podawana z grzankami, nie jako dodatek do obiadu, bo jest bardzo sycąca.
@ProMama gorąco prosi @Pompejanka o przepis na sałatkę z brokułami i fetą. Dziewczę spać nie może z powodu niezaspokojenia swoich pragnień kulinarnych
I ja dołączam się do prośby.
prosta jak drut ; brokuł do wrzątku na chwilę, podzielić na różyczki, na to feta w kostkę i posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów - SMACZNEGO
Poszukuję przepisu na sałatkę z buraków, ogórka i winegretu. Czy do niej dodaje się również cebulę? Nie pamiętam w którym wątku widziałam przepis... eh skleroza mnie chyba dopada 8-X
@minka , zaintrygowala mnie ta ulubiona saatka Twojego M. z łososiem i serem brie. Dajesz tam jakis ocet balsamiczny zcy cos takiego??? i skarapiasz gruszkę sokiem z cytryny?
@nowa 1.pokroić w plastry i opanierować w jaku i bułce i usmażyć.
2.Pokroić w kwadraty,dodać kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i szybko przesmażyć a na koniec posypać pietruszką i wymieszać (sol i pieprz do smaku).
3.Zrobić sałatkę : smażona cukinia+świeże pomidory w ćwiartki+szczypiorek (sól i pieprz do smaku)
4.Jeśli robiłaś ogórki małosolne i masz jeszcze zalewę możesz spokojnie wrzucić tam cukinię,jeśli nie masz zalewy to możesz sobie zrobić (2 łyżki soli na litr wody+koper+czosnek+chrzan+ewentualnie gorczyca)
@nowa ja cukinię daje do prawie każdej zupy (poza zurkiem i rosołem) - scieram na tarce razem z marchwią. Moim zdaniem zdecydowanie poprawia sma zupy.
cały rok dodaję, płacąc w styczniu lutym koszmarne pieniądze;-) Mój syb nie może selera, ja nie przepadam za pietruszką więc z włoszczyzny zostaje marchew cukinia i ew por.
@Elunia jakbys mogla tak dokladniej napisac o tej bazie do leczo, jak to wekujesz, to bede dzwieczna. Z grubsza rozumiem to tak, ze lekko podduszona cukinie z rozsmazonymi czastkami pomidorow na goraco ladujemy w sloiki, czy tak?
Fajny pomysl z ta baza do leczo, dzieki! W zimie cukinie i pomidory sa drogie, pomidory dodatkowo sa bleeee a tak - odkrecam sloik i jest. No i to dobry sposob na "utylizacje" duzrj ilosci cukini
Komentarz
Teraz zrobię za przekaźnik
@ProMama gorąco prosi @Pompejanka o przepis na sałatkę z brokułami i fetą. Dziewczę spać nie może z powodu niezaspokojenia swoich pragnień kulinarnych
I ja dołączam się do prośby.
Znam brokułową
w wersji: obgotowany lekko brokuł, feta w kostkę, czosnek, prażony słonecznik, oliwa z oliwek.
Nie jest lekkostrawna... ale polecam na imprezę Tylko nie można przegotować brokuła, bo będzie ciapa, a to niekorzystnie wygląda na stole:P
8-X
Sałatka z paluszkami krabowymi:
2 opakowania paluszków krabowych
garść orzechów włoskich – drobno posiekanych
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka kukurydzy
majonez
Przyprawić do smaku - sól, pieprz.
http://m.beszamel.se.pl/przetwory-z-warzyw/co-zrobic-z-kabaczkow-i-cukinii-przetwory-na-zime-przepisy,2087/
-puszka fasoli czerwonej
-dwie garście czarnych oliwek
-słoik suszonych pomidorów w oleju
-dwie łyżki koncentratu pomidorowego
-pół łyżeczki bazylii
-trzy szczypty pokruszonej suszonej papryczki pepperoncini
-mały ząbek czosnku
-2 małe cebulki (najlepiej czerwone-znaczy te fioletowe )
-10 dag fety
- 1 papryka
- 6-10 czarnych oliwek
- oliwa
-pieprz
Ja lubię też z kaszą gryczaną niepalona
Bardzo duzo roznych wyprobowalam.
Chcialabym zaskoczyć rodzinę.