,,Uśpieni''. Bardzo brutalny, ale niezwykle poruszający.
I jeszcze ,,Dom dla mojej córki'' na podstawie książki ,,Gwiazdy prowadzą do domu'' Luanne Rice. Piękny film o samotnej matce wychowującej bardzo chorą córkę. Książka też niesamowita, przynajmniej dla mnie.
No i zawsze polskie filmy, zwłaszcza te współczesne: ,,Dług'', ,,Skazany na bluesa'', ,,Plac Zbawiciela'', ,,Wymyk'', wszystkie Smarzowskiego. Jak dla mnie wszystkie wymienione bardzo mocne, bo jednak też w dużym stopniu prawdziwe, nawet jeśli przerysowane. Po wszystkich nie mogłam spać.
dałam się namówić na dramę kryminalną, detektywistyczną nie żałuję dowiedziałam się, że jest ktoś taki jak profiler policyjny i daje mi to do myślenia
"Signal" dostępna na dramaqueen.pl
Też polecam! Wg mnie jest to jeden z najlepszych seriali kryminalnych ostatnich lat.
Jak ktoś chce zacząć swoją przygodę z koreańskimi serialami, to ten będzie idealny na początek.
Zupełnie inna kultura i jeżeli ktoś nie lubi 'scen' w serialach, to będzie dla niego idealne (koreańska cenzura w telewizji ma się tam jeszcze dobrze ).
@InSpe polecam jeszcze serial God's Gift -14 days - o matce próbującej zmienić los swojego dziecka - jak przeczyta sie opis, to można lekko się przestraszyć, ale serial też jest bardzo, bardzo dobry. A z tych nowszych to Tunnel - po części na faktach, o łapaniu seryjnego mordercy z lat. 80.
Polecam też moje uwielbiane Respond 1994 i 1988 (lub Answer czy Reply zależy na jakiej stronie ). Genialne seriale o rodzinie i przyjaciołach i odwołanie się do 'smaczków' lat 80. i 90. typu kolejki do automatu z telefonem żeby zadzwonić do rodziców, no i samo przedstawienie rodziców i ich relacje, to bajka Rzecz jasna wszystko osadzone w realiach koreańskich, ale o dziwo, w niczym to nie przeszkadza i często robi się ciepło na sercu wspominając sobie jak to kiedyś było
Wszystko do znalezienia albo na tej stronie, którą podałaś, albo na stronie dramaonline.pl
aaaa …. te Respond 1988 i 1994 to wiem o które filmy chodzi oglądaliśmy rodzinnie z łezką w oku na dodatek mój mąż urodził się w tej dzielnicy gdzie dzieje się akcja
przyznam, że niełatwo namówić mnie na oglądanie czegokolowiek bo niespecjalnie lubię tak spędzać czas, ale oglądałam ostatnio jeszcze "Defendant"2017 i polecam
Może ktoś wybiera się na "Kler"? Obejrzałam dziś w kinie zwiastun i jestem dość zdegustowana. Smarzowskiemu w tym wydaniu jakby bliżej do Vegi i jego Botoksu. No ale to tylko zwiastun, a obsada jest rewelacyjna, więc choćby dla Gajosa i Braciaka kiedyś obejrzę.
Obejrzałam w końcu dokumentalnego Pielgrzyma - o drodze Marka Kamińskiego do Santiago. Szczery do bólu ...Nie sama trasa była ważna .Strasznie mi było żal tego człowieka , widać było jak się życiowo nie może odnaleźć ...Ale może inni mają inne odczucia.
Jesteśmy po "Położnych", "Paradise (Wszystko dla Pań?)" i "Downtown Abbey" BBC.
Co tu oglądać dalej z przyjaciółką?
Może być kostiumowe, ale nie musi. Domyślam się, że o mądre ciężko, byle głupie nie było Poratujecie?
Od siebie z ostatnio oglądanych: sensacja z 2018: Bejrut. Pomysł na film (nie wiem czy on na faktach?) i kreacja głównego bohatera zrobiła na mnie wrażenie.
Jestem dopiero po 3 odcinkach, serial jak do tej pory na bardzo dobrym poziomie. Akcja rozpoczyna się w 1947 roku, więc są elementy "kostiumowości". Zresztą "Z pamiętnika położnej" (super serial!) to lata 50.
Mi się bardzo, bardzo podobał serial Dr Martin, o lekarzu, który osiadł na angielskiej prowincji, niby nie kostiumowy, ale klimat starego filmu i trochę humoru, wzruszeń.
Właśnie znalazłam na yt oryginalną wersję serialu, który moje uczennice b.lubiły (panny ok.12 roku życia), jeszcze nie sprawdzałam, czy cały, ale może czyjeś dzieci byłyby zainteresowane? W polskiej wersji zwał się "H2O - wystarczy kropla"
@wiesia koniec XVIII w. główny bohater wraca z wojny w Ameryce do domu do Kornwalii. Jego ojciec zmarł a ukochana wychodzi za mąż za jego kuzyna. Nie zdradzam szczegółów. To wszystko dzieje się w pierwszym odcinku. Jest piękna Kornwalia i muzyka. Świetne kostiumy i charakteryzacja bohaterów. Miłe dla oka. Kolejny kostiumowy serial BBC wart obejrzenia. Ale to nie jest serial komediowy, choć zabawne sytuacje się pojawiają.
"I, Tonya" o łyżwiarkach figurowych z lat 90. Trochę pokręcony, nie z dziećmi (wulgaryzmy, niepoukładane życie)... ale sama historia elektryzowała 20 lat temu świat, myślę że warto obejrzeć. Tak z 7/10.
Komentarz
Chyba tematyka podobna do tej, którą ostatnio oglądałaś.
I jeszcze ,,Dom dla mojej córki'' na podstawie książki ,,Gwiazdy prowadzą do domu'' Luanne Rice. Piękny film o samotnej matce wychowującej bardzo chorą córkę. Książka też niesamowita, przynajmniej dla mnie.
"Bezpieczna przystań"
Wzruszający ale i trzymający w napięciu!
nie żałuję
dowiedziałam się, że jest ktoś taki jak profiler policyjny
i daje mi to do myślenia
"Signal" dostępna na dramaqueen.pl
nie sądziłam, że ktoś stąd, z naszego forum ogląda tamtejsze dramy
ale jaja
oglądaliśmy rodzinnie z łezką w oku
na dodatek mój mąż urodził się w tej dzielnicy gdzie dzieje się akcja
przyznam, że niełatwo namówić mnie na oglądanie czegokolowiek bo niespecjalnie lubię tak spędzać czas, ale oglądałam ostatnio jeszcze "Defendant"2017 i polecam
Obejrzałam dziś w kinie zwiastun i jestem dość zdegustowana. Smarzowskiemu w tym wydaniu jakby bliżej do Vegi i jego Botoksu. No ale to tylko zwiastun, a obsada jest rewelacyjna, więc choćby dla Gajosa i Braciaka kiedyś obejrzę.
autentyczna postać, prawdziwa historia
polecam
https://www.dramaqueen.pl/film/koreanski/the-last-princess/
Kornwalia koniec 18 stulecia. Generalnie obyczajówka, przyjemne dla oka. Czy spokojny, to nie wiem
tutuł może wydawać się taki nijaki, ale film ciekawy, smutny, zaskakujący ( do ostatniej chwili)
polecam baaardzo
https://www.dramaqueen.pl/film/koreanski/love-lies/#odcinek-1