@Amica, że tak po brawarystycznemu pojadę: Język i morale takie se i to głównie po stronie white-catholic, jest też epizod homo, przemocy stosunkowo niewiele ale jest. Poza tym dość polit-poprawnie propagandowy, bogaty super kulturalny kolorowy vs. biały prymityw ale za to z emocjami. Dobrze choc nieco tendencyjnie pokazuje segregacjonizm południa (lata 60). Rodziny autentycznych głównych bohaterów nie są zgodne na ile film odzwierciedla rzeczywistą historię. Porywający nie jest choć ogląda się dobrze.
ciepło opowiedziana historia czarnoskórego lekarza, który wyrzeczeniami matki, swoją ciężką pracą (i z Bożą pomocą co nie jest w filmie pomijane!) osiągnął szczyty swojej specjalizacji. 10/10.
@Elunia czy na zalukaj są filmy w oryginalnej wersji językowej?
Bo te które sprawdzałam to akurat były albo z lektorem , albo ewentualnie z napisami. Ale sprawdzałam pewnie ze cztery tylko , to może źle trafiłam.
Dawno temu, jakieś 15 lat temu oglądałam w kinie inwazję barbarzyńców. Uwaga, w zamieszczonym poniżej linku plakat filmowy jest beznadziejny, w ogóle nie oddaje tego o czym jest film. https://www.filmweb.pl/Inwazja.Barbarzyncow
Film wywarł na mnie ogromnie wrażenie, do dziś czasami o nim rozmyślam. Po jednym obejrzeniu nawet zapamiętałam cytaty... chociaż pewnie nie co do joty. Generalnie o bankructwie pokolenia '68, o kryzysie wiary itp, o grotesce państwa opiekuńczego, o niegasnącej nadziei w młodych...
Nie wiem, gdzie go można zobaczyć, ale naprawdę warto.
Niedawno obejrzałam "Czwartą władzę" z Tomem Hanksem i Meryl Streep. Dobry, oparty na faktach. Dotyczy ujawnienia przez dziennikarzy tajemnic państwowych związanych z wojną w Wietnami w czasie prezydentury Nixona.
Bardzo polecam Ladies in black z 2018 roku/australijski. Na filmwebie ma mało punktów, nie wiem dlaczego, moze niewiele ludzi widziało. Bardzo kobiecy, piękne sukienki
"Ja, Tonya". Polecam, ale - uwaga! - to nie jest idylliczny film o jeździe figurowej, ale mocna produkcja, moim zdaniem 18+. Daje do myślenia, porusza. Niezły.
Komentarz
Jeszcze bardziej obrzydlo mi pedalstwo
Trzyma mnie odruch wymiotny
Uwaga, w zamieszczonym poniżej linku plakat filmowy jest beznadziejny, w ogóle nie oddaje tego o czym jest film.
https://www.filmweb.pl/Inwazja.Barbarzyncow
Film wywarł na mnie ogromnie wrażenie, do dziś czasami o nim rozmyślam. Po jednym obejrzeniu nawet zapamiętałam cytaty... chociaż pewnie nie co do joty.
Generalnie o bankructwie pokolenia '68, o kryzysie wiary itp, o grotesce państwa opiekuńczego, o niegasnącej nadziei w młodych...
Nie wiem, gdzie go można zobaczyć, ale naprawdę warto.
Polecam też wszystkie filmy z Burtem Lancasterem.
Clint Eastwood nadal w formie
produkcja: Hong-Kong
YT: The Road 2009 full movie 1/8
TROCHĘ SŁOŃCA - Stanisław Bareja
Zmęczył mnie trochę ten film
Ale dobrze że robią filmy o układaniu sobie życia po rozwodzie w dojrzałym wieku.bez koloryzowania
Miło spędzony czas. Trochę uproszczeń, ale warto.