może można zamarynować tak jak patisony - w grubą kostkę - spróbowałabym
na pewno da radę zblanszować i zamrozić
a w ogóle to kocham cukinię mmmmmm i też mam w ogródku, ale dajemy radę na bieżąco unicestwiać
dla dzieci najlepsze pierś z kurczaka duszona z cukinią, albo cienkie białe kiełbaski z cukinią, a cukinię duszę na maśle, młodej cebulce i z czosnkiem, na koniec kapkę śmietany, dzieci wolą rozciapaną
a dla nas hit: sałata lodowa, ew rukola, lub kiełki słonecznika, trochę pokrojonych suszonych pomidorów, oliwki i na to grillowane grube plastry cukinii (na elektrycznym grillu, podręcznym, do tostów), trochę świeżo zmielonej soli morskiej i wszystko z domowym winegretem (oliwa z oliwek - może być też ta ze słoika z suszonymi pomidorami, musztarda francuska, ocet winny, cytryna, miód) i grzaneczki czosnkowe z pietruchą
A tu jeszcze coś. Nie moje, ale polecam, bo ta pani dobrze gotuje
Jest to wyśmienity słodko kwaśny sos o różnorakim zastosowaniu...np.do makaronu-ryżu
np....słoik śledzi marynowanych w oleju pokroić w dzwonka,ułożyć na półmisku zalać sałatką,posypać zieleniną,podawać z pieczywem....
np...25 dag mięsa mielonego podsmażyć wlać szklankę rosołu i słoik sałatki,razem dusić doprawić do smaku,podawać z makaronem...
np...marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę,cebulę w piórka,razem udusić,pierś z kurczaka pokroić w kostkę i też udusić na łyżce tłuszczu,wymieszać z warzywami i słoikiem sałatki,zagotować doprawić do smaku,podawać z ryżem na sypko...
np...można też udusić paprykę z cebulą i pomidorem,dodać słoik sałatki,pokrojone parówki,doprawić do smaku,będzie smaczne leczo...
juz kiedyś coś było o cukinii, ale nie umiem teraz znaleźć ;(
Ja nie AniaD. ale zawsze faszeruję cukinie. Może to jest przepis AniD. a może nie, sama nie wiem skad go mam.
3 cukinie, kroimy na pół wzdłuż, potem musimy wydrażyć środek łyżeczką, kroimy go lekko, kroimy też paprykę czerwoną 1 lub 2 i cebulę. Wszystko na patelnie, podduszamy i tym faszerujemy łódeczki z cukinii, na wierzch trochę sera startego i zapiekamy około 30 minut.
Ja mialam 5 szt. do przerobienia - jedna starlam na tarce i zobilam placuszki - nie mam dobrego przepisu, ale jako tako wyszly + sos czosnkowy czyli jogurt wymieszany z duza iloscia czosnku. Cukinie do plackow trzeba dobrze odsaczyc z wody, bo placki sie rozpadaja, do tego jajko, maka, troche mleka, sol i pieprz no i mi wyszlo za rzadkie, wiec sypnelam bulke tarta. Dwie przerobilam na faszerowane - faszerowalam mieszanaka podgotowanego ryzu, miesa mielonego, cebuli, dymki, oregano + innych przypraw, oliwek, sosu pomidorowego, na koniec pieczenia posypalam zoltym serem. A z ostatnich + cebuli , czosnku i pomidora cos niby leczo
Tez chciałabym zjeść taką smażoną, jak kotlet. Słyszałam, że dobre, ale mi nie wolno jeść jajka
smażyć można bez jajka - jest pyszna, na oliwie z czosnkiem - mniam!
A zrobiłam ten obiad w tych łódkach - ale coś nie wiem jak to się je... @MonikaN - krojąc wraz ze skórką to mi się środek rozpada no i zjeść całą skórkę to też nie dla mnie - jakoś sobie poradziłam, bo dobre było - ale jak Ty jesz Monika???
AAA czy ktoś wie coś na temat przepisu ad dżem z cukinii - zalecają tam galaretkę - ale jak tę galaretkę tam dodać? - rozpuszczoną chiba? - to nie ja te gupie pytania mam to mój M;)
Jeszcze kiedys robilam fajna salatke z mlodej cukinii - niestety pisze z pamieci, wiec mogą byc jakies odstepstwa od przepisu, z ktorego korzystalam.
Nieduża cukinie pokroic w cwiercplasterki, dodac pokrojone w plasterki kiszone ogorki, pomidora nie w plasterki, tylko takie wieksze kawalki, chyba byla jeszcze cebulka, do tego jogurt naturalny, sol, pieprz i tyle
tak, sałatka z : młoda cukinia w plasterki, ew kalarepka też, jajko gotowane w cząstki, pomidory w kawałki, ogórek świeży, ogórek kiszony lub małosolny, sałata porwana na strzępy, ziarna słonecznika zrumienione
No nie zjem na surowo ze skórą, nie i już. Tak jak i ogórka zielonego surowego za skórą nie ruszę. Może to ma związek z tym, że cukinia zielona, ogórek też, a ja surowych ogórków okropnie nie lubię. Co innego kiszone, korniszony, wtedy skóra mi chrupie pod zębami, aż miło .
No nie zjem na surowo ze skórą, nie i już. Tak jak i ogórka zielonego surowego za skórą nie ruszę.
)
mam podobnie z tym że ja zjem ogórka zielonego ( tego długiego do mizerii ) ze skórką tylko kiedy tenże pokrojony jest w plasterki tak żeby wziąć w rękę i gryźć - nigdy !!!
takiego gruntowego ( krótkiego ) nie zjem w ogóle "na surowo" tylko jako kiszony czy korniszon, małosolnych nie cierpię
Cukinię/kabaczka/patisona obrać ze skóry i zetrzeć (bez pestek). Odlać sok. Pokroić drobno cebulę/e i/lub pora. Dodać mąkę pszenną, jajko/a. Przyprawy: dużo kopru (świeży, mrożony,suszony), sól, pieprz, co kto lubi. Smażyć na złoty kolor na oleju. Jeść same albo z sosami np. tzatziki, czosnkowym itd.
Komentarz
odnajdę w domu przepis na marynowaną to wkleję
bardzo dobra jest
może można zamarynować tak jak patisony - w grubą kostkę - spróbowałabym
na pewno da radę zblanszować i zamrozić
a w ogóle to kocham cukinię mmmmmm i też mam w ogródku, ale dajemy radę na bieżąco unicestwiać
dla dzieci najlepsze pierś z kurczaka duszona z cukinią, albo cienkie białe kiełbaski z cukinią, a cukinię duszę na maśle, młodej cebulce i z czosnkiem, na koniec kapkę śmietany, dzieci wolą rozciapaną
a dla nas hit: sałata lodowa, ew rukola, lub kiełki słonecznika, trochę pokrojonych suszonych pomidorów, oliwki i na to grillowane grube plastry cukinii (na elektrycznym grillu, podręcznym, do tostów), trochę świeżo zmielonej soli morskiej i wszystko z domowym winegretem (oliwa z oliwek - może być też ta ze słoika z suszonymi pomidorami, musztarda francuska, ocet winny, cytryna, miód) i grzaneczki czosnkowe z pietruchą
obłęd
kocham lato
Tu znajdziesz kilka moich przepisów na cukinię
A tu jeszcze coś. Nie moje, ale polecam, bo ta pani dobrze gotuje
Jest to wyśmienity słodko kwaśny sos o różnorakim zastosowaniu...np.do makaronu-ryżu
np....słoik śledzi marynowanych w oleju pokroić w dzwonka,ułożyć na
półmisku zalać sałatką,posypać zieleniną,podawać z pieczywem....
np...25 dag mięsa mielonego podsmażyć wlać szklankę rosołu i słoik sałatki,razem dusić doprawić do smaku,podawać z makaronem...
np...marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę,cebulę w piórka,razem
udusić,pierś z kurczaka pokroić w kostkę i też udusić na łyżce
tłuszczu,wymieszać z warzywami i słoikiem sałatki,zagotować doprawić do
smaku,podawać z ryżem na sypko...
np...można też udusić paprykę z cebulą i pomidorem,dodać słoik
sałatki,pokrojone parówki,doprawić do smaku,będzie smaczne leczo...
Ja nie AniaD. ale zawsze faszeruję cukinie. Może to jest przepis AniD. a może nie, sama nie wiem skad go mam.
3 cukinie, kroimy na pół wzdłuż, potem musimy wydrażyć środek łyżeczką, kroimy go lekko, kroimy też paprykę czerwoną 1 lub 2 i cebulę. Wszystko na patelnie, podduszamy i tym faszerujemy łódeczki z cukinii, na wierzch trochę sera startego i zapiekamy około 30 minut.
Dobre to jest!
haha a ja bez
wyjaśnić to może tylko kobieca logika
:PMoja cukinia już w słoikach, podaję przepis
Cukinia marynowana:
2-3kg cukini
ziele angielskie
gorczyca
koper
czosnek
marchewka pokrojona w talarki
Zalewa
0,5-1 szkl. octu
4szkl. wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
Cukinie obrać lub nie, pokroić zgodnie z życzeniem w słupki lub krążki, grubość ok 1-1,5cm
Do słoików powkładać przyprawy, marchewki, cukinie i zalać zalewą (ja dałam zimną)
pasteryzować 15min.
Cukinię/kabaczka/patisona obrać ze skóry i zetrzeć (bez pestek).
Odlać sok.
Pokroić drobno cebulę/e i/lub pora.
Dodać mąkę pszenną, jajko/a.
Przyprawy: dużo kopru (świeży, mrożony,suszony), sól, pieprz, co kto lubi.
Smażyć na złoty kolor na oleju.
Jeść same albo z sosami np. tzatziki, czosnkowym itd.