Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Cukinie - DUŻO CUKINII...

edytowano lipca 2012 w Kuchnia
Błagam niech ktoś mnie poratuje - mam zalew w ogrodzie - co można zrobić z cukinią, coby zimą nas cieszyła i do tej pory nie zgniła :)

«1345

Komentarz

  • marynować ? też mam masę i się przymierzam aby coś z tym zrobić zanim urośnie do wagi 3 kg/szt....
  • @Jadwiga - a możesz DRUKOWANYMI powiedzieć jak to leczo zrobić?
  • Marynować też nigdy nie marynowałam...nic...
  • Marynować też nigdy nie marynowałam...nic...



    odnajdę w domu przepis na marynowaną to wkleję

    bardzo dobra jest

  • Dzięki!!! :):):)

    Teraz muszę jechać - jak wrócę się zgłębię - tylko słoiki wszystkie zawsze oddawałam nie sądząc co mnie czeka...
  • @agga

    dzięki za watek :) 

    też mi rosną, a dla nas nowina takie warzywo ;) 

    na ten moment jemy w leczo, jemy smażoną jak kotlet i tyle 
     poczytam te przepisy na spokojnie wieczorem 

    @AniaD , a może Ty tu wpadniesz? ;) 

    juz kiedyś coś było o cukinii, ale nie umiem teraz znaleźć ;(
  • edytowano lipca 2012

    może można zamarynować tak jak patisony - w grubą kostkę - spróbowałabym

    na pewno da radę zblanszować i zamrozić

    a w ogóle to kocham cukinię mmmmmm i też mam w ogródku, ale dajemy radę na bieżąco unicestwiać

    dla dzieci najlepsze pierś z kurczaka duszona z cukinią, albo cienkie białe kiełbaski z cukinią, a cukinię duszę na maśle, młodej cebulce i z czosnkiem, na koniec kapkę śmietany, dzieci wolą rozciapaną

     

    a dla nas hit: sałata lodowa, ew rukola, lub kiełki słonecznika, trochę pokrojonych suszonych pomidorów, oliwki i na to grillowane grube plastry cukinii (na elektrycznym grillu, podręcznym, do tostów), trochę świeżo zmielonej soli morskiej i wszystko z domowym winegretem (oliwa z oliwek - może być też ta ze słoika z suszonymi pomidorami, musztarda francuska, ocet winny, cytryna, miód) i grzaneczki czosnkowe z pietruchą

    obłęd

    kocham lato

  • http://wielodzietni.org/discussion/10206/czas-na-przetwory/p3

    Tu znajdziesz kilka moich przepisów na cukinię
  • edytowano lipca 2012
    http://www.garnek.pl/stasia8/16221177/salatka-ankubens

    A tu jeszcze coś. Nie moje, ale polecam, bo ta pani dobrze gotuje ;)

    Jest to wyśmienity słodko kwaśny sos o różnorakim zastosowaniu...np.do makaronu-ryżu


    np....słoik śledzi marynowanych w oleju pokroić w dzwonka,ułożyć na
    półmisku zalać sałatką,posypać zieleniną,podawać z pieczywem....




    np...25 dag mięsa mielonego podsmażyć wlać szklankę rosołu i słoik sałatki,razem dusić doprawić do smaku,podawać z makaronem...




    np...marchew i pietruszkę pokroić w zapałkę,cebulę w piórka,razem
    udusić,pierś z kurczaka pokroić w kostkę i też udusić na łyżce
    tłuszczu,wymieszać z warzywami i słoikiem sałatki,zagotować doprawić do
    smaku,podawać z ryżem na sypko...




    np...można też udusić paprykę z cebulą i pomidorem,dodać słoik
    sałatki,pokrojone parówki,doprawić do smaku,będzie smaczne leczo...



  • @agga

    dzięki za watek :) 

    też mi rosną, a dla nas nowina takie warzywo ;) 

    na ten moment jemy w leczo, jemy smażoną jak kotlet i tyle 
     poczytam te przepisy na spokojnie wieczorem 

    @AniaD , a może Ty tu wpadniesz? ;) 

    juz kiedyś coś było o cukinii, ale nie umiem teraz znaleźć ;(



    Ja nie AniaD. ale zawsze faszeruję cukinie. Może to jest przepis AniD. a może nie, sama nie wiem skad go mam.


    3 cukinie, kroimy na pół wzdłuż, potem musimy wydrażyć środek łyżeczką, kroimy go lekko, kroimy też paprykę czerwoną 1 lub 2 i cebulę. Wszystko na patelnie, podduszamy i tym faszerujemy łódeczki z cukinii, na wierzch trochę sera startego i zapiekamy około 30 minut. 

    Dobre to jest!

  • To robię na razie obiad a'la MonikaN :) a na resztę mąż się zgłosił   :D - przez tę cukinię będziemy się bić w kuchni - kto ma lepszy przepis...
  • UlaUla
    edytowano lipca 2012
    Ja mialam 5 szt. do przerobienia - jedna starlam na tarce i zobilam placuszki - nie mam dobrego przepisu, ale jako tako wyszly + sos czosnkowy czyli jogurt wymieszany z duza iloscia czosnku. Cukinie do plackow trzeba dobrze odsaczyc  z wody, bo placki sie rozpadaja, do tego jajko, maka, troche mleka, sol i pieprz no i mi wyszlo za rzadkie, wiec sypnelam bulke tarta. Dwie przerobilam na faszerowane - faszerowalam mieszanaka podgotowanego ryzu, miesa mielonego, cebuli, dymki, oregano + innych przypraw, oliwek, sosu pomidorowego, na koniec pieczenia posypalam zoltym serem. A z ostatnich + cebuli , czosnku i pomidora cos niby leczo
  • Tez chciałabym zjeść taką smażoną, jak kotlet. Słyszałam, że dobre, ale mi nie wolno jeść jajka :(
    smażyć można bez jajka - jest pyszna, na oliwie z czosnkiem - mniam!

    A zrobiłam ten obiad w tych łódkach - ale coś nie wiem jak to się je... @MonikaN - krojąc wraz ze skórką to mi się środek rozpada no i zjeść całą skórkę to też nie dla mnie - jakoś sobie poradziłam, bo dobre było ;) - ale jak Ty jesz Monika???


  • @agga ja jako "harystokratka" jem bez skóry, wyjadam widelcem z środka, zaś płeć męska w moim domu wcina ze skórą. 
  • edytowano lipca 2012
    AAA czy ktoś wie coś na temat przepisu ad dżem z cukinii - zalecają tam galaretkę - ale jak tę galaretkę tam dodać? - rozpuszczoną chiba? - to nie ja te gupie pytania mam to mój M;)


    Edit - już wiem - sypką...
  • Jeszcze kiedys robilam fajna salatke z mlodej cukinii - niestety pisze z pamieci, wiec mogą byc jakies odstepstwa od przepisu, z ktorego korzystalam.
    Nieduża cukinie pokroic w cwiercplasterki, dodac pokrojone w plasterki kiszone ogorki, pomidora nie w plasterki, tylko takie wieksze kawalki, chyba byla jeszcze cebulka, do tego jogurt naturalny, sol, pieprz i tyle :)
  • eee no ze skórką najlepsze :)) nie przyszłby mi do głowy , zeby teraz te młode jeść bez :D
  • eee no ze skórką najlepsze :)) nie przyszłby mi do głowy , zeby teraz te młode jeść bez :D
    A no widzisz, haha, a bakłażana zjem ze skórą i jak to wyjaśnić :D 
  • haha a ja bez

     

    wyjaśnić to może tylko kobieca logika

    :P
  • @agatak, to naprawdę dziwacznie wyszło teraz :D 
  • ale tak na surowo też można?
  • ale tak na surowo też można?
    Ja bym nie zjadła, ale ja brzydliwość mam po ojcu :D
  • mloda cukinie - sprobuj to sie przekonasz :))
  • tak, sałatka z : młoda cukinia w plasterki, ew kalarepka też, jajko gotowane w cząstki, pomidory w kawałki, ogórek świeży, ogórek kiszony lub małosolny, sałata porwana na strzępy, ziarna słonecznika zrumienione
  • mloda cukinie - sprobuj to sie przekonasz :))
    No nie zjem na surowo ze skórą, nie i już. Tak jak i ogórka zielonego surowego za skórą nie ruszę. Może to ma związek z tym, że cukinia zielona, ogórek też, a ja surowych ogórków okropnie nie lubię. Co innego kiszone, korniszony, wtedy skóra mi chrupie pod zębami, aż miło :D.
  • Moja cukinia już w słoikach, podaję przepis

    Cukinia marynowana:

    2-3kg cukini

    ziele angielskie

    gorczyca

    koper

    czosnek

    marchewka pokrojona w talarki

    Zalewa

    0,5-1 szkl. octu

    4szkl. wody

    4 łyżki cukru

    2 łyżki soli

    Cukinie obrać lub nie, pokroić zgodnie z życzeniem w słupki lub krążki, grubość ok 1-1,5cm

    Do słoików powkładać przyprawy, marchewki, cukinie i zalać zalewą (ja dałam zimną)

    pasteryzować 15min.

     

     

     

     

  • Będzie mały OT przepraszam 

    MonikaN
    No nie zjem na surowo ze skórą, nie i już. Tak jak i ogórka zielonego surowego za skórą nie ruszę. 

    :))

    mam podobnie z tym że ja zjem ogórka zielonego ( tego długiego do mizerii ) ze skórką tylko kiedy tenże pokrojony jest w plasterki :D tak żeby wziąć w rękę i gryźć - nigdy !!! :D
    takiego gruntowego ( krótkiego ) nie zjem w ogóle "na surowo" tylko jako kiszony czy korniszon, małosolnych nie cierpię 

    :))
  • Placuszki z cukinii - mniam mniam właśnie wcinam:

    Cukinię/kabaczka/patisona obrać ze skóry i  zetrzeć (bez pestek).
    Odlać sok.
    Pokroić drobno cebulę/e i/lub pora.
    Dodać mąkę pszenną, jajko/a.
    Przyprawy: dużo kopru (świeży, mrożony,suszony), sól, pieprz, co kto lubi.
    Smażyć na złoty kolor na oleju.
    Jeść same albo z sosami np. tzatziki, czosnkowym itd.
  • Czy cukinia kupiona o tej porze w sklepie (taka jak ogórek) będzie wartościowa, czy to już pędzone jest?
  • Ja kupuję. Bo lubimy...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.