Syn lat 9 ma katar od kilku dni od wczoraj narzeka na ból ucha (dziś już uszu). Temperatury brak. Lekarka powiedziała, że rozwija się zapalenie i dała antybiotyk Amotax.
Gdyby wysoko gorączkował nie miałabym wątpliwości, ostatni antybiotyk brał mając 3 lata.
Jutro wyjezdzamy na kilka dni i się waham czy dawać czy nie. Daję od przedwczoraj dicortineff 2x po kropelce do ucha ale nie rpzeszło.
Oficjalnie, nie możesz, bo producent pisze, że lek powyżej roku wolno podawać.
Ja swojej 3,5 miesięcznej córce podawałam. Na zlecenie lekarza. Podawać trzeba dawkę adekwatną do wagi, zgodnie z ulotką. Jeśli podasz i będzie się cokolwiek niepokojącego działo, to producent umyje ręce, bo zastosujesz niezgodnie z zaleceniami producenta. Jeśli masz w nosie, co na to producent, to rób, co sama uważasz za słuszne.
A, dodam jeszcze, dla porządku, że córka, co dostała Pyratnel w wieku 3,5 miesięcy (potem drugi raz jak miała ok. pół roku - już bez konsultacji z lekarzem podałam, bo widziałam jednoznacznie, że dzieje się to samo, co poprzednio) ma obecnie prawie 8 lat, żyje i dobrze ma się.
Nic nie wiem o kontakcie z taką osobą. Tydzień temu miałam chore zatoki i ogólne przeziębienie. Urazu żadnego nie było. Boli jakby w najwyższym punkcie pod żebrami i równolegle na plecach.
Nie wiadomo,byłam wcześnej przeziębiona.U mnie ból nie do opisania.w tej chwili już pomału schodzi(2 tydzień się zaczął).Biorę ketonal 100 mg/2x1,kazali też tramal ale ja nie mogę.Nagrzewam też suszarką bo plastrów też nie mogę.
Co zrobic gdy wrasta paznokiec? Stan mam taki, ze ten wewnetrzny walek jest czerwony, piecze i niestety zbiera sie w nim ropa. Polewam woda utleniona, ale domyslam sie, ze to moze byc za malo. Pierwszy raz cos takiego mam, wczesniej tylko mnie pobolewalo, jak mialam za ciasne buty.
@mamuma wymocz w Rivanolu. A jak to nie będzie skutkowało to jeszcze jakąś maść z antybiotykiem, np. Maxibiotic, Tribiotic, Polibiotic... Jak nie to chirurg, ale nie do obcięcia nogi tylko żeby oczyścił ranę i jak będzie trzeba to zdjął płytkę paznokciową.
Komentarz
Stan mam taki, ze ten wewnetrzny walek jest czerwony, piecze i niestety zbiera sie w nim ropa. Polewam woda utleniona, ale domyslam sie, ze to moze byc za malo. Pierwszy raz cos takiego mam, wczesniej tylko mnie pobolewalo, jak mialam za ciasne buty.