Czy po szczepionce boostrix gorączka może pojawić się dopiero po tygodniu?
Mam jeszcze pytanie co do refluksu, czy objawy mogą występować nie codziennie? Czy wtedy raczej inny powód takich objawów?
Mogę być incydentalnie. Wszystko zależy zarówni od tendencji do refluksu jak i składu posiłku oraz jego godziny. Standardowo refluks zaostrza czarna kawa i herbata, pomidory i przetwory, czekolady, cebula. Ale to każdy ma inaczej bo mi kompletnie nie szkodzą pomidory za to mam masakrę po bitej śmietanie
Czy tydzień po szczepieniu boostrixem dziecko może mieć objawy krztuśca? Prawie cała rodzina chora grypopodobnie a delikwent po szczepieniu mega kaszel a osłuchowo czysto. Lekarka skłonna uwierzyć w bezobjawowe zapalenie płuc ale nie w krztusiec. @Katarzyna co mówi twoje doświadczenie?
Boostrix ma bezkomórkową komponentę krztuścową, więc krztusiec poszczepienny nie jest możliwy. Ale to nie wyklucza zachorowania na krztusiec nabytego gdzieś indziej. Jeśli od dziś kaszle krztuścowo, to kontakt z krztuścem musiałby mieć ponad 2 tygodnie temu, czyli jeszcze przed szczepieniem. Nie widziałam, jak kaszle. Kaszel krztuścowy mocno charakterystyczny jest. Możesz obejrzeć filmiki na youtube. Gdyby ten delikwent miał krztusiec, to możliwe by było, że zaraził resztę towarzystwa i oni teraz przechodzą fazę wstępną, która jest grypopodobna. Pewną odpowiedź można dostać robiąc delikwentowi badanie z krwi w poszukiwaniu przeciwciał krztuścowych. Tylko, jak on świeżo po doszczepieniu, to nie wiem, czy będzie pewność, czy przeciwciała w związku z chorobą, czy poszczepienne. Inny sposób, to poczekać ze 2 tygodnie i sprawdzić, czy ta reszta, co teraz choruje grypopodobnie rozwinie kaszel krztuścowy.
@Megan moi chłopcy wszyscy grypę przechodzili w ferie. Zarażali się szybko od siebie, kaszel okropny! A osluchowo mieli czysto...nawilż im drogi oddechowe- inhalacje? Przewietrz pokój przed snem.
Znajoma kosmetyczka mówiła mi, że włosy mogą wypadać od długotrwałego stresu. Sķóra na głowie też jest jakby spięta, krew nie krąży w niej odpowiednio i cebulki są w końcu niedożywione. No i włosy wypadają. Ale to oczywiście nie musi być u Ciebie przyczyną. Z włosami jest ten problem, że wychodzą później, nie od razu jak coś się dzieje i potem trudno się zorientować, z jakiego powodu to się stało. Mnie zaczęły wyłazic kilka miesięcy po poście i też na początku byłam zdezorientowana.
Dzieki @andora Jestem pod wrazeniem.rodzinnego Bujam sie z doleglowosciami od kilku lat Roznymi W koncu ktos calosciowo spojrzal A nie psychiatre zalecil
tosia znów chora(?) jest jakiś sposób by sprawdzić czy to nie zapalenie opon ? Może nic takiego a może coś.. szyja boli z jednej strony.. oczywiście występ w czwartek mdku ale to już tradycja u niej ze walka przed
Wczoraj wieczorem bolał kark i szyja. Głowa przy wstawaniu śmiganiu mocno. Wczoraj tez na Eucharystii zagoraczkowala wysoko ale krotko. Trochę niedobrze rano było. Nie miała apetytu. Teraz ta szyja bolała . Od wczoraj w szaliku siedziała do przed chwila. Dotknąć szyi nie dawała. Teraz dostała nurofen i generalnie lepiej wyglada, goraczka jeśli miała to spadła..poszła się bawic.
Wczoraj wieczorem bolał kark i szyja. Głowa przy wstawaniu śmiganiu mocno. Wczoraj tez na Eucharystii zagoraczkowala wysoko ale krotko. Trochę niedobrze rano było. Nie miała apetytu. Teraz ta szyja bolała . Od wczoraj w szaliku siedziała do przed chwila. Dotknąć szyi nie dawała. Teraz dostała nurofen i generalnie lepiej wyglada, goraczka jeśli miała to spadła..poszła się bawic.
U nas takie same objawy u 13 latki byly niedawno, to chyba jakis wirus. Dalam na noc nurofen i bol glowy minal i goraczka spadla ale szyja jeszcze bolala kilka dni i gardlo. Oczywiscie obserwuj, ale to tak na uspokojenie napisalam Ci, ze moze to to co u nas.
Ja podaje tylko jak jest konieczny, czyli wysoka temp. lub duży ból. E: tzn córce tylko raz podałam, jak temp spadła juz więcej nie dawałam, reszta objawów sama przeszla w ciagu kilku dni. Płukała gardło rozcienczona woda utleniona i jakieś tabletki na gardło.
Floractin albo w kroplach, choć drogo wychodzi, albo wysyp z kapsułki na łyżkę i wymieszaj np z jogurtem czy czymś chłodnym. W chorobie to 3*2 nawet daję.
Wszystkie kapsulki są slodkie w srodku ja moim (choc tylko jeden maluch) daję do ręki i gryza jak cukierka i polykaja. A jakis miesiac temu poprostu otwieralam kapsulke i wsypywalam w paszcze.
Ja tak wczoraj zrobiłam z jednym probiotykiem (otworzyłam i nasypałam na łyżeczkę), ale potem na opakowaniu przeczytałam, że osłonka gwarantuje dostanie się do jelit i pomyslalam, że w takim razie inaczej chyba nie ma sensu. Inna sprawa, że mam taki egzemplarz, który jest podejrzliwy jeśli chodzi o cokolwiek co ma włożyć do paszczy. Krople powinny być ok, ale chciałabym coś naprawdę dobrego. Może ten floractin spróbuję. A jaką witaminę D dajcie dzieciom?
Komentarz
Lipidy to tłuszcze.
E: tzn córce tylko raz podałam, jak temp spadła juz więcej nie dawałam, reszta objawów sama przeszla w ciagu kilku dni. Płukała gardło rozcienczona woda utleniona i jakieś tabletki na gardło.