Nie wiem, czy te zbiorowości na wschodzie są naprawdę narodami, może tak. II RP miała spore szanse nadrobienia braku świadomości narodowej u mieszkańców Kresów, to powoli się zaczynało, zabrakło czasu. Oczywiście odzyskanie granicy Grzymułtowskiego nie miało sensu, i to Dmowski o tym właśnie mówił, wcześniej Popławski.
Mnie też ciekawi sprawa tego Mińska, a nie mam wiarygodnych źródeł. Mogę się tylko domyślać i jeden z domysłów idzie w kierunku tego co pisze Spioch. Być może w międzyczasie okazało się, że tych ziem niepolskich będzie za dużo (zdążyliśmy utracić - w stosunku do Linii Dmowskiego - większość Górnego Śląska, kawał Cieszyńskiego, polskie Mazury które były teoretycznie dopiero do spolonizowania, ale jeszcze w latach 30-tych sami Niemcy mówili że to byłaby kwestia "roku polskiej okupacji", Babimojszczyznę...). Co mi nie gra w tej hipotezie, to to, że Dmowski sam widział Litwę Kowieńską w granicach Polski i że Mińszczyzna była jednak mniej odpolszczona niż ziemie, które jednak rewindykowaliśmy.
1 lutego 1944 r. specjalny oddział dywersyjny Komendy Głównej AK zlikwidował „kata Warszawy” – gen. Franza Kutscherę, dowódcę policji i SS na dystrykt warszawski.
8 II 1932 r. przyznano patent na broń-legendę: pistolet Vis
Jeden z najlepszych pistoletów na świecie, powstał z potrzeby ujednolicenia broni w Wojsku Polskim, które posiadało bardzo różnorodny sprzęt odziedziczony po zaborcach, czy kupowany po PWŚ. Rozważano zakup licencji na jedną z konstrukcji czechosłowackich, jednak Czesi żądali za nią ok 1 300 000 zł. Wilniewczyc i Skrzypiński otrzymali za patent z tego, co pamiętam kilkanaście czy kilkadziesiąt tys. zł.
Do wojny wyprodukowano blisko 50 tys. egzemplarzy.
18 lutego 1861 r. tymczasowym prezydentem CSA został Jefferson Davis (wybrany później w regularnych wyborach na prezydenta pierwszej - i niestety jedynej - kadencji), wybitny amerykański wojskowy i polityk.
Prezydentura jest oceniana niezbyt pozytywnie i trudno mi wyczuć na ile jest to kwestia pisania historii przez zwycięzców.
19 V 1865 r. Davis został więźniem twierdzy Fort Monroe na wirginijskim wybrzeżu. Nogi skuto mu kajdanami, uniemożliwiono wizyty i nie pozwolono mieć żadnych książek poza Biblią. Mimo ostrzeżeń lekarza pewna poprawa warunków nastąpiła dopiero po pół roku, a większa latem 1866, po zmianie komendanta twierdzy.
W czasie pobytu w więzieniu Davis otrzymał od Ojca Św. Piusa IX portret z napisem "Venite ad me omnes qui laboratis, et ego reficiam vos, dicit Dominus" (Mt 11,28) i koroną cierniową, podobno uplecioną przez samego Papieża.
Wypuszczony za kaucją (uzbieraną przez obywateli dawnych CSA jak i stanów, które nie wystąpiły z USA) w 1867 dalej mimo kłopotów ze zdrowiem był aktywny. Napisał kilka książek, m.in. A Short History of the Confederate States of America(1889, wyd. 1890). Zmarł 6 XII 1889 r.
Jednakowoż zanim się Stalinowi zeszło, przydarzyło się jego służbom zrobić coś pożytecznego.
5 III 1950 r. pod Lwowem enkawudziści zastrzelili Romana Szuchewycza. Już przed wojną był terrorystą, w czasie wojny w kierownictwie OUN-UPA, współodpowiedzialny za ludobójstwo na Wołyniu. Obecnie jeden z idoli "demokratycznej Ukrainy"
6 marca 1940 roku Simo Häyhä został postrzelony w szczękę
„Biała śmierć” (taki miał pseudonim) był najskuteczniejszym w historii wojen fińskim snajperem, który podczas wojny zimowej z broni snajperskiej nie używając przy tym lunety zastrzelił 505 żołnierzy Armii Czerwonej używał też pistoletu maszynowego Suomi oraz pistoletu Lahti L-35, z których zabił jeszcze ponad 200 nieprzyjaciół, co daje mu w sumie ponad 705 trafień śmiertelnych.
Zanim stracił przytomność zdążył jeszcze zastrzelić radzieckiego żołnierza, który go zranił.
71 lat temu, 9 marca 1943 roku Adolf Hitler zalegalizował aborcje na ziemiach polskich.
W latach 1943-1945 obowiązywało prawo pozwalające Polkom na dokonywanie aborcji w nieograniczonym zakresie był to jedyny przypadek w historii Polski kiedy aborcja była legalna „na żądanie”. Warto dodać, że w Niemczech takie prawo nie obowiązywało, a Niemka która usunęła własne dziecko była skazywana na karę śmieci. Wyjątkiem było zagrożenie życia matki.
Komentarz
Oczywiście odzyskanie granicy Grzymułtowskiego nie miało sensu, i to Dmowski o tym właśnie mówił, wcześniej Popławski.
Mnie też ciekawi sprawa tego Mińska, a nie mam wiarygodnych źródeł. Mogę się tylko domyślać i jeden z domysłów idzie w kierunku tego co pisze Spioch. Być może w międzyczasie okazało się, że tych ziem niepolskich będzie za dużo (zdążyliśmy utracić - w stosunku do Linii Dmowskiego - większość Górnego Śląska, kawał Cieszyńskiego, polskie Mazury które były teoretycznie dopiero do spolonizowania, ale jeszcze w latach 30-tych sami Niemcy mówili że to byłaby kwestia "roku polskiej okupacji", Babimojszczyznę...). Co mi nie gra w tej hipotezie, to to, że Dmowski sam widział Litwę Kowieńską w granicach Polski i że Mińszczyzna była jednak mniej odpolszczona niż ziemie, które jednak rewindykowaliśmy.
1 lutego 1944 r. specjalny
oddział dywersyjny Komendy Głównej AK zlikwidował „kata Warszawy” – gen.
Franza Kutscherę, dowódcę policji i SS na dystrykt warszawski.
Ech, czemu chłopaki nie zostawili tego samochodu na Pradze
Republikę Południowej Karoliny
Republikę Mississippi
Republikę Florydy
Republikę Alabamy
Republikę Georgii
Republikę Luizjany
Republikę Teksasu
- byłe stany USA które kilka miesięcy wcześniej wystąpiły z "Unii"
8 II 1932 r. przyznano patent na broń-legendę: pistolet Vis
Jeden z najlepszych pistoletów na świecie, powstał z potrzeby ujednolicenia broni w Wojsku Polskim, które posiadało bardzo różnorodny sprzęt odziedziczony po zaborcach, czy kupowany po PWŚ. Rozważano zakup licencji na jedną z konstrukcji czechosłowackich, jednak Czesi żądali za nią ok 1 300 000 zł. Wilniewczyc i Skrzypiński otrzymali za patent z tego, co pamiętam kilkanaście czy kilkadziesiąt tys. zł.
Do wojny wyprodukowano blisko 50 tys. egzemplarzy.
(zdjęcie z 1944 r.)
Przechodziliśmy tamtędy w ostatnie wakacje, szlak z Murowańca nad Czarny Staw.
- zaślubiny Polski z Morzem
"rzuciłem pierścień platynowy otrzymany przez ludność polską Gdańska wręczony mi przez starostę Wybickiego"
W artykule link do nagrania audio - wspomnień gen. Hallera
"macie go? Nie - ale mieć go będziemy w Szczecinie!"
Mija rok od ustąpienia z urzędu Benedykta XVI
- Skonfederowanych Stanów Ameryki.
18 lutego 1861 r. tymczasowym prezydentem CSA został Jefferson Davis (wybrany później w regularnych wyborach na prezydenta pierwszej - i niestety jedynej - kadencji), wybitny amerykański wojskowy i polityk.
Prezydentura jest oceniana niezbyt pozytywnie i trudno mi wyczuć na ile jest to kwestia pisania historii przez zwycięzców.
19 V 1865 r. Davis został więźniem twierdzy Fort Monroe na wirginijskim wybrzeżu. Nogi skuto mu kajdanami, uniemożliwiono wizyty i nie pozwolono mieć żadnych książek poza Biblią. Mimo ostrzeżeń lekarza pewna poprawa warunków nastąpiła dopiero po pół roku, a większa latem 1866, po zmianie komendanta twierdzy.
W czasie pobytu w więzieniu Davis otrzymał od Ojca Św. Piusa IX portret z napisem "Venite ad me omnes qui laboratis, et ego reficiam vos, dicit Dominus" (Mt 11,28) i koroną cierniową, podobno uplecioną przez samego Papieża.
Wypuszczony za kaucją (uzbieraną przez obywateli dawnych CSA jak i stanów, które nie wystąpiły z USA) w 1867 dalej mimo kłopotów ze zdrowiem był aktywny. Napisał kilka książek, m.in. A Short History of the Confederate States of America (1889, wyd. 1890). Zmarł 6 XII 1889 r.
5 lat później nadano pierwszą w Polsce transmisję bezpośrednią (radiową) z zawodów sportowych (mistrzostwa narciarskie w Zakopanem)
4 lata temu, 25 lutego 2010 roku prezydentem Ukrainy został Wiktor Janukowycz
3 marca 1921 r. Polska i Rumunia podpisały porozumienie o wzajemnej pomocy w razie agresji sowieckiej
(na zdj. granica polsko-rumuńska obecnie)
+
5 III 1950 r. pod Lwowem enkawudziści zastrzelili Romana Szuchewycza. Już przed wojną był terrorystą, w czasie wojny w kierownictwie OUN-UPA, współodpowiedzialny za ludobójstwo na Wołyniu. Obecnie jeden z idoli "demokratycznej Ukrainy"
6 marca 1940 roku Simo Häyhä został postrzelony w szczękę
„Biała
śmierć” (taki miał pseudonim) był najskuteczniejszym w historii wojen
fińskim snajperem, który podczas wojny zimowej z broni snajperskiej nie
używając przy tym lunety zastrzelił 505 żołnierzy Armii Czerwonej używał
też pistoletu maszynowego Suomi oraz pistoletu Lahti L-35, z których
zabił jeszcze ponad 200 nieprzyjaciół, co daje mu w sumie ponad 705
trafień śmiertelnych.
Zanim stracił przytomność zdążył jeszcze zastrzelić radzieckiego żołnierza, który go zranił.
W latach 1943-1945 obowiązywało prawo pozwalające Polkom na dokonywanie
aborcji w nieograniczonym zakresie był to jedyny przypadek w historii
Polski kiedy aborcja była legalna „na żądanie”. Warto dodać, że w
Niemczech takie prawo nie obowiązywało, a Niemka która usunęła własne
dziecko była skazywana na karę śmieci. Wyjątkiem było zagrożenie życia
matki.