z osobą dorosłą / pełnoletnią - już dziś na sąsiednim osiedlu trenowali: 18 latek "wyprowadzał" na spacer 16 latkę (koleżanka mówi, że chyba sprawdzali czy da się obejść nowy zakaz).
"Ja to w ogóle uważam że koronawirus to nie kara Boża, tylko PREZENT:)
1.Wirus ratuje więcej ludzi niż zabija: kliniki aborcyjne nieczynne, ludzi na drogach zginęło 2 razy mniej w ostatnie 2 tygodnie - czyli ok 30 zamiast 60,
2. Przemysł prostytucyjny praktycznie zamarł - każdy się boi:) Aids i syfilisu się tak nie bano:)
3. Złodzieje mają ciężkie życie - wszyscy w domu, brak tłumu na ulicy czy w komunikacji -nawet kieszonkowiec się nie obłowi.
4. Jak wyżej - ratunek dla demografii:)
Jeśli to nie jest prezent, to co nim jest? "
@TecumSeh , do tej listy plusów możnaby jeszcze dodać:
5. Przewartościowanie życia u niektórych ludzi. Świat pędzący za konsumpcją na chwilę się zatrzymał i ludzie mają szansę dostrzec rzeczy naprawdę ważne.
6. Nawrócenia
7. Ożywienie i pogłębienie relacji międzyludzkich - tak, tak , izolacja wcale tego nie ograniczyła, tylko są to innego rodzaju relacje.
Np. moja samotnie mieszkająca mama doświadcza teraz miłosiernej opieki ze strony młodszych sąsiadek i znajomych, którzy samorzutnie oferują jej pomoc w postaci zakupów dostarczanych pod drzwi. Niektórych ludzi w ogóle wcześniej nie znała, jedynie z widzenia.
Mnie ożywiły się kontakty z dawno nie widzianymi koleżankami, bo one wreszcie mają czas i możemy długo pogadać przez telefon. Pomagam na odległość przyjaciółce cierpiącej na depresję, która wreszcie zwolniła tempo i ma czas na rozmowy i przemyślenie życia. Odezwała się do mnie mailowo koleżanka z klasy, której nie widziałam od około 30 lat.
Rodzice mają więcej czasu dla dzieci, a dzieci dla rodziców.
8. Docenienie tego, co się ma
9. Docenienie możliwości uczestnictwa w Mszach Świętych w kościele
10.Ożywienie modlitewne - wielu ludzi chwyciło za różańce i modlą się np. razem z księżmi na spotkaniach przez internet
Komentarz
Najstrasza się nudzi....
@TecumSeh , do tej listy plusów możnaby jeszcze dodać:
5. Przewartościowanie życia u niektórych ludzi.
Świat pędzący za konsumpcją na chwilę się zatrzymał i ludzie mają szansę dostrzec rzeczy naprawdę ważne.
6. Nawrócenia
7. Ożywienie i pogłębienie relacji międzyludzkich
- tak, tak , izolacja wcale tego nie ograniczyła, tylko są to innego rodzaju relacje.
Np. moja samotnie mieszkająca mama doświadcza teraz miłosiernej opieki ze strony młodszych sąsiadek i znajomych, którzy samorzutnie oferują jej pomoc w postaci zakupów dostarczanych pod drzwi.
Niektórych ludzi w ogóle wcześniej nie znała, jedynie z widzenia.
Mnie ożywiły się kontakty z dawno nie widzianymi koleżankami, bo one wreszcie mają czas i możemy długo pogadać przez telefon.
Pomagam na odległość przyjaciółce cierpiącej na depresję, która wreszcie zwolniła tempo i ma czas na rozmowy i przemyślenie życia.
Odezwała się do mnie mailowo koleżanka z klasy, której nie widziałam od około 30 lat.
Rodzice mają więcej czasu dla dzieci, a dzieci dla rodziców.
8. Docenienie tego, co się ma
9. Docenienie możliwości uczestnictwa w Mszach Świętych w kościele
10.Ożywienie modlitewne - wielu ludzi chwyciło za różańce i modlą się np. razem z księżmi na spotkaniach przez internet
"Zawsze się radujcie, nieustannie się módlcie! W każdym położeniu dziękujcie, taka jest bowiem wola Boża w Jezusie Chrystusie względem was. "
Gdyby Adam i Ewa byli Chińczykami ...
Czarny humor dziś mam