@Tola ja swoim corkom profilaktycznie w czasie nasilenia wszawicy w szkole raz w tygodniu prostownica wlosy traktowalam. Wszy i gnidy gina przy wysokiej temp. Wlosy sie nie zniszczyly.
Grzebyk rulez! Załatwiam zarazę samym tylko grzebykiem. Tylko trzeba całe towarzystwo regularnie co 12 godzin wyczesywać aż do momentu, gdy u nikogo nie będzie nic.
miałam kiedyś grzebyk niby rażący prądem wszy. Sprawdziłam na żywym okazie. nic nie podziałało. Zainteresował mnie ten grzebyk assy, bo moja córa chyba ma we włosach magnez na wszy, bo potrafi nawet w pociągu i w teatrze złapać Na szampony wydaliśmy już fortunę. Wyciąganie gnid z jej gęstych, długich włosów to masakra jakaś na razie wszy nie ma, ale myślę o prostownicy i może jeszcze o tym grzebyku? SKoro polecacie....
Grzebyk jest metalowy, ma bardzo gęste uzębienie i do tego specjalnie gwintowane jakby. Wyczesuje i żywe okazy i gnidy niezawodnie, niezależnie od wielkości.
Nie wyrywa. Moja córka też ma dość gęste i kręcone i było OK. Ewentualne kołtuny rozczesywałam wcześniej zwykłym grzebieniem i potem do leczniczego już było gładko.
Nie wiem tylko jak z włosami typu "sprężynki" bo na takich nie testowałam.
W naszym przedszkolu gdzie chodzi moja średnia problem jest w naszej grupie od października..... o zgrozo!!!!! Było jedno, drugie zebranie między innymi w tym temacie a ostatnio było zebranie z sanepidem. Jak na razie moje dwie dziewczynki nie miały,,,,,, jak na razie bo nikt nie zna dnia i godziny jak przyniosą. Problem jest u tych samych dzieci..... Pani z sanepidu powiedział że miała zgłoszenie od rodziców z tego przedszkola co do kontroli i nawet o zamknięcie przedszkola. Była kontrola i przedszkole robi wszystko co w jego mocy- codziennie 2 panie kontrolują głowy i dzieci (15 dziewczynek włosy do pasa) z wszami odsyłają do domu. Ale w domu rodzice nie robią wszystkiego..... wszy utłuką jakimiś preparatami ale gnid nie ściągają i znów są wszy. Jak zaczął się problem w przedszkolu to profilaktycznie podcięłam włosy mojej córce. Na tym zebraniu mówię że może trzeba obciąć włosy i do komunii dorosną ,.... Patrzyli się na mnie jakbym chciała im dzieci skrzywdzić. Jedna matka z pretensją do babki z sanepidu: a skąd mam wiedzieć że już wszy wszystkie wyjęłam?????? Wybrałam 30 gnid, mąż 20 a teściowa 15 sztuk a córka ma na końcówkach włosów..... skąd to się u niej wzięło...... a skąd pierwotnie wzięły się wszy..(z pretensją)....... Myślałam że tam padnę nad tępotą i ograniczeniem tych rodziców. Babka z sanepidu tłumaczy jej że wszy, jak choroby towarzyszą ludziom od zawsze.... A ta kobieta nadal : ale skąd są te wszy??? skąd one przyszły?? Nie wytrzymałam i mówię jej że z Arki Noego zeszły!!!!
@Sylaba płucz dziewczynkom włosy wodą z octem. Przedwojenna metoda ale ponoć skutecznie zapobiega złapaniu wszy
Nawet nie ponoć a na pewno. U nas znowu epidemia Szkolna pielęgniarka co roku rodzicom do głów wtlacza ze wystarczy taki sposób na profilaktyke. Nauczycielki stosują i żadna tfutfu od kilku lat nie złapała
Komentarz
Sklad: dimetikon.
Bez efektu.
Dopiero magiczny grzebyk dał radę. Po 3 dniach wyczesywania było po sprawie.
na razie wszy nie ma, ale myślę o prostownicy i może jeszcze o tym grzebyku? SKoro polecacie....
Nie wiem tylko jak z włosami typu "sprężynki" bo na takich nie testowałam.
U nas znowu epidemia
Szkolna pielęgniarka co roku rodzicom do głów wtlacza ze wystarczy taki sposób na profilaktyke.
Nauczycielki stosują i żadna tfutfu od kilku lat nie złapała
Ale teraz nie jestem pewna juz. Można za każdym myciem włosów przeciez