Założyłam nowy watek, gdzie można dodać opinie o dobrym i sprawdzonym sprzęcie domowym.
Chce kupić cosik co pomoże robić masę na placki ziemniaczane, przy czym to nie może zrujnować mojego portfela. Co polecacie?
Czy blender sprawdzi się w robieniu tej masy ???
Komentarz
Mi sie to podoba, jak mogłoby pomóc byłoby rewelacyjnie
tylko czy masę ziemniaczaną robi???
Jeszcze duzy szklany blrnder kielichowy i wyciskarka wolnoobrotowa- w ciągłym użyciu
Wygląda na to, ze w kuchni pomagaczy mam bardzo niewiele.
takiego https://www.tefal.pl/Przygotowanie-posiłków/Roboty-planetarne/MasterChef-Gourmet-red-QB504G38/p/8000035607 , ale to nie jest drobny sprzet, natomiast działa już kilka ładnych lat i służy mi do prawie wszystkiego. Poza tym mam "żyrafkę", z ubijaczka do piany (jak mam do ubicia trochę smietanki lub dwa białka) i końcówka bendująca do robienia zupy - kremu i praktycznie to mi do wszystkiego już starcza. A - żyrafka ma jeszcze taki mini malakser. (to taki sprzęt, tylko czarny https://www.lidl-sklep.pl/Silvercrest-Kitchen-Tools-Blender-reczny-600-W-1-zestaw-Bialy/p100302352001?mktc=shopping&gclid=CjwKCAjw5Kv7BRBSEiwAXGDElTmN7beBI7T9v5NBkuaHtWTF-1_Q1aqyN7poJJEv3KvPmhcZ-GzQFxoCECEQAvD_BwE - tez dość długo działa, zaleta jest metalowa końcówka do blendowania, wiec mozna wsadzic ja do gorącej zupy, niestety ostatnio zepsuła sie końcówka do ubijania piany.
Ja chyba przeoczyłam wszystko co do kuchni potrzebne, serio
mam blender kielichowy, mikser, maszynkę ręczną ( ostatnio popsuła się ) i grill elektryczny
Nic poza tym, a w kuchni robię duzo, ostatnio całe popołudnia bo jestem na Dąbrowskiej, wiec warzyw przerabiam sporo
Rzadziej używany ale bardzo ulubiony sprzęt to sandwich toaster. A dokładniej dwa, żeby więcej na raz upiec, bo najcześciej robimy grzanki jak goście są. Jeden z nich z opcją gofownicy (używamy) i grilla (ani raz nie użyty od pewnie jakichś 7 lat).
I sokowirowkę mam - ale praktycznie nie używam. Za dużo babrania i mycia jak dla mnie. Wolę zrobić smoothie żyrafą.
Natomiast od dawna marzyłby mi się jakiś sprzęt, albo przystawka do tego co mam, krojąca twarde surowe warzywa w kostkę, która nie rozpadnie się po trzech użyciach.
Jeszcze mam młynek do kawy - miele wszystko co potrzeba, choć kawy długo nie widział.
2. Coś jak robot kuchenny: trze, mieli i różne rzeczy robi, ale sie zacina więc wyleci, poza tym za mały.
3. Tzw żyrafa.
4. Mały mikser ręczny.
5. Smoothie maker. Fajne, ale ostatnio mało używane. Nawet można w nim ciepłe zupy robić bo podgrzewa, ale coś nas te zupy nie zachwycily.
6. Zwykły toster.
Poza tym zmywarka, bo inaczej nie wchodzilabym do kuchni nawet.
Brakuje mi ekspresu do kawy. Popsuł się jeden i już tak zostało, że nie ma.
Duże ilości tostow grilujemy po prostu w piekarniku, w części grilowej.
A nad robotem planetarnym się zastanawiam bo miejsca mamy w kuchni dość mało i w sumie radzę sobie takim ręcznym, nie wiem czy warto poświęcić trochę miejsca.
Kawiarka nr 2 codziennie
Robot planetarny często
Mikser, coś jak blender często
Gofrownica często
Grill elektryczny rzadziej
Grzanker rzadziej
Na co zwrócić uwagę
Nie posiadam frytkownicy , garnka ciśnieniowego i innych tego typu urządzeń.
ostatnio mąż kupił mi mopa parowego z różnymi akcesoriami . Fajnie myje kuchenkę, okap i okna w kuchni