Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przydatne sprzęty domowe

245

Komentarz

  • o takie coś mieliśmy
    Placków ziemniaczanych w tym nie zetrze, ale np. szybko i bez tłuszczu odgrzać już je można.
  • Zdecydowanie ekspres do kawy i suszarką do wlosów
    Podziękowali 1Hope
  •  I czajnik elektryczny.
    No prąd droższy od gazu, ale doliczywszy sporą liczbę spalonych czajników, o których zdarzało się nam zapomnieć, albo gonienie z językiem na brodzie bo "czajnik z gwizdkiem szaleje na gazie" elektryczny bije zwykły o głowę bo: 1. szybko gotuje, 2. sam się wyłącza, 3. trudniej go spalić.
  • edytowano 28 wrzesień
    Karolinka powiedział(a):
    Założyłam nowy watek, gdzie można dodać opinie o dobrym i sprawdzonym   sprzęcie domowym.

    Chce kupić cosik co pomoże robić masę na placki ziemniaczane, przy czym to nie może zrujnować mojego portfela. Co polecacie?

    Czy blender sprawdzi się w robieniu tej masy ??? 

    @Karolinka blender typu żyrafa-bez problemu.
    Kielichowy też daje radę.
    Kroisz ziemniaki w kostkę,najlepiej taką mniejszą,jak kielichowy to wrzucasz tak do połowy-miksujesz.
    Jak taki typu "żyrafa" to też ziemniaki w kostkę,
    do miski.ścierką zakrywasz otwór żeby nie pryskało.
    Wkładasz blender i stukasz nim w ziemniaki,góra-dół.
    Po chwili zaczyna się robić z tego papka.
    Po 2-3 minutach masz gotową masę.
  • Moje sprzętu codziennego użytku : sokowirówka, blender teleskopowy z przystawkami chef xl firmy kenwood z blenderem kielichowym  ma dużą misę xxl itp ,czajnik elektryczny ceramiczny . 
    Poza tym lidlomix Ala  thermomix działa kilka razy w tygodniu , mały express do kawy z tchibo i mały blender ręczny .

    Nie posiadam frytkownicy , garnka  ciśnieniowego  i innych tego typu urządzeń.


    ostatnio mąż kupił mi mopa parowego z różnymi akcesoriami . Fajnie myje kuchenkę, okap i okna  w kuchni 


  • @Quintana, czy blender Kenwooda jest mocny? Wzięłam zastaw z Cookingiem, ale bez blendera... Muszę dokupić. Tzn. mam, ale Bosha wieloletniego, jeszcze daje radę, ale to nie to, czego nam trzeba.
  • maliwiju powiedział(a):
    Zdecydowanie ekspres do kawy i suszarką do wlosów
    Będzie wyznanie :p uwielbiam Cię  :D
    Podziękowali 1maliwiju
  • @Polly, daje radę . Używam już dwa lata.  Ja kupiłam w zestawie z kielichowym blenderem i maszynką do mięsa oraz zestaw do szatkowania . 
    Podziękowali 1Polly
  • @AgataZi a frytki z tej frytownicy parowej z lidla smakują podobnie jak smażone w oleju?
  • Dużo lepiej.
     My tam robiliśmy mrożone. Takich domowych z ziemniaków nie. Trzeba by je pewnie wstępnie obsmażyć na oleju i dopiero potem tam.
    My w zasadzie używaliśmy ją do podgrzewania. Kiełbasek, kotletów, pasztecikow, nugestów,  odświeżenia bułek

    Podziękowali 1groszek
  • A ja mielę ziemniaki w zwykłej ręcznej stalowej maszynce do mięsa.
    Dawno zaniechać używania tarki  ;)
  • A to sensowną szatkownicę do kapusty nie za milion monet ktoś poleci?
  • @Bea ja prosty człowiek i mi najlepiej taką zwykłą, najprostszą się robi.


    Właśnie 15 główek we wtorek szatkowałam. Nic lepszego nie odkryłam. Dla mnie to hit. Grosze kosztuje i miejsca mało zajmuje. Aż mi się zrymowało niechcący. :)
    Podziękowali 1Bea
  • @groszek ja mam frytownicę na gorące powietrze, daję tylko łyżkę oleju ale innej firmy niż ma @AgataZi. I normalnie smażę fryty z surowych ziemniaków. Jakoś godzinę czasu potrzebuje. Dobre, ale wiadomo, nie takie jak z głębokiego tłuszczu, chrupiące.
    Podziękowali 1groszek
  • Czy ktoś ma może reklamowany na Instagramie głównie mop bioniczny Hizero? Taki co odkurza i myje jednocześnie? Drogi jest, nie chcę brać w ciemno, bo z mopa parowego z lidla średnio jestem zadowolona...
  • Który typ piekarnika lepszy nie model tylko typ halogenowe czy taki mini piekarnik , na co zwracać uwagę przy kupnie jednego i drugiego,  oprócz  ceny gwarancji pojemności 
  • A nie lepiej zwykła kuchenkę z piekarnikiem?
  • Aneczka08 powiedział(a):
    A nie lepiej zwykła kuchenkę z piekarnikiem?
    Mam , tylko szukam czegoś  mniejszego  co można wziąć  np gdzieś  kuchenki nie wezmę  na plecy ...choć  niby czemu nie?
  • To jeśli już to taki mini. Kiedyś na wakacjach był taki w domku i był ok. Robiliśmy zapiekanki i.kielbaski
    Podziękowali 1nowa
  • FRYTKOWNICA NISKOTŁUSZCZOWA NA GORĄCE POWIETRZE PROFICOOK

    Szczegóły

    • Beztłuszczowa frytownica na gorące powietrze
    • Front ze stali nierdzewnej
    • 7 programów do frytowania + program czasowy + program zmiennej temperatury
    • Niska emisja oparów i zapachów
    • Oszczędność czasu i energii
    • Chłodny w dotyku uchwyt
    • Pojemność: 2,5 litra
    • Wyświetlacz LED
    • Wyjmowany pojemnik (z powłoką non-stick)z wyłącznikiem bezpieczeństwa
    • Bezstopniowo regulowany termostat (80 ° C-200 ° C)
    • Zabezpieczenie przed przegrzaniem

    Dane techniczne

    ModelPC-FR 1147 H
    KolorCzarna
    Moc1500 W
    Wagaok. 3,90 kg
    Szerokość304 mm
    Wysokość263 mm
    Głębokość330 mm
    Zasilanie220 - 240 V~, 50 / 60 Hz
  • FRYTKOWNICA BEZTŁUSZCZOWA PROFICOOK

    Szczegóły

    Beztłuszczowa frytkownica stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego smażenia. Dzięki systemowi cyrkulacji rozgrzanego powietrza usmażysz produkty w zdrowy i prosty sposób. Przejrzysty  panel, srebrny kolor i wykonanie ze stali szlachetnej nadają urządzeniu nowoczesny i schludny wygląd.

    Dodatkowym Atutem frytkownicy Proficook jest duża pojemność aż 3,5 litra. Duża pojemność pozwala  przygotować posiłek dla kilku osób podczas tylko jednego smażenia.

    Frytkownica jest łatwa w utrzymaniu czystości, wystarczy obudowę przetrzeć wilgotną ściereczką, a koszyczek przemyć i gotowe.


    • Bezolejowa i beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze
    • Front ze stali szlachetnej
    • Pojemność 3,5 litra
    • Niska emisja oparów i zapachów
    • Oszczędność czasu i energii podczas gotowania
    • Nienagrzewający się uchwyt
    • Możliwość łatwego wyciągnięcia koszyka z szuflady
    • Bezstopniowo regulowany termostat (80 °C–200 °C)
    • Zegar 60-minutowy z sygnalizacją zakończenia pracy
    • 2 kontrolki do sygnalizacji temperatury i stanu pracy
    • Ochrona przed przegrzaniem
    • Zasilanie sieciowe: 220–240 V, 50/60 Hz
    • Moc: 1500W
    • Wymiary: 320 x 330 x 380 mm (SxWxG)
    • Waga: 4,8 kg


    Urządzenie pozwala na

    •     Smażenie frytek
    •     Smażenie krewetek w tempurze.
    •     Smażenie kotletów i burgerów.
    •     Smażenie racuchów.
    •     Smażenie ryby.
    •     Smażenie faworków, a także ciastek typu churros.
    •     Smażenie domowych chipsów z warzyw.

    Dane techniczne

    ModelPC-FR 1115 H
    KolorSrebrno- Czarny
    Moc1500 W
    Szerokość320 mm
    Wysokość330 mm
    Głębokość350 mm
    Zasilanie220–240 V, 50/60 H
  • edytowano 18 październik
    która lepsza i to konkretnie o te dwie bo one są do wyboru tylko te dwie tej samej firmy , ja bym używała do robienia z surowych warzyw prosto z pola , ta beztłuszczowa ładniej opisana 

  • Ja najpierw myślałam, że niechcący dwa razy to samo wkleiłaś. Z opisu bardzo podobne, moc taka sama. Ja bym brała tą z większym pojemnikiem.
    Podziękowali 1nowa
  • a ciekawe czy zda egzamin z surowymi warzywami , czy będą smaczne czy takie suche 
  • A nie lepiej frytki z biedry do piekarnika? Przecież nie jemy tego codziennie
  • Aneczka08 powiedział(a):
    A nie lepiej frytki z biedry do piekarnika? Przecież nie jemy tego codziennie
    ja za  frytki z biedry muszę zapłacić i to słono bo koszt dojazdu miejsce w torbie a tu mam własne wychodzę tylko do stodoły lub piwnicy czy na pole w zależności od pory roku , te frytownice są jedną z nagród są wyboru w panelu ankietowym , zbliża się koniec roku i trzeba wymienić punkty proste, a gdzie jak nie tu dowiem się o różnych sprzętach i gadżetach 
  • a chciałabym mieć coś z czego będzie pożytek , co nie będzie kolejnym gratem , coś co nie będę przestawiać z kąta w kąt , ani nie zepsuje się po 1 użyciu itp i w granicy punktowej dla mnie realnej do zdobycia 
  • Obawiam się, że raczej suche.
    Ja nie robiłam tam surowych warzyw. Córka robiła czasem taką mieszankę warzyw (marchew, pietruszka, buraki, seler, ziemniak, cebula itd. ) pokrojoną albo na cienkie plasterki albo na słupki, upaćkaną w mieszance przypraw z olejem. Wychodziły jej takie chipsy, raczej suche i chrupiące.
    Ja bym tam dawała raczej podgotowane warzywa skropione olejem. Szybciej by się robiły i nie były by suche.
    Tak podgrzewaliśmy zresztą w zasadzie wszystko.
    Surowe warzywa można by tam pewnie robić, ale w czymś, w jakiejś miseczce, pojemniczku, który jest odporny na wysokie temp.
    Nie googlałam tych modeli, które wkleiłaś, ale w moim kosz był ażurowy, wyciekało wszystko, co się wytopiło. Widziałam przepis na przyrządzanie tam warzyw w pojemniczku, żeby wilgoć (sos) zatrzymać. u mnie w komplecie nie było, nie wiem jak w tych w/w. Wkładanie tam miseczki to może i by było, ale porcja na jedną osobę i długo się robiła. Także obiad dla większej rodziny trzeba by zacząć zaraz po śniadaniu to do kolacji może by wszyscy dostali.
    Także myśmy głównie w tym mrożonki robili, hot dogi, odświeżaliśmy bułeczki, kanapki na ciepło, grilowane kiełbaski/parówki albo podgrzewaliśmy dania już gotowe/podgotowane.
    Podziękowali 1nowa
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.