Symboliczne. Umiera w momencie kiedy to ponad połowa ludzi w Polsce opowiedziała się de facto za aborcją.
Tak sobie właśnie dzisiaj myślałam że odchodzi w momencie kiedy po ludzku byłaby najbardziej potrzebna, ale może właśnie po śmierci zrobi się głośno o tym czego uczyła. Pan Bóg na pewno ma świetny plan
Czytam, co pisze o niej na TOK FM były jezuita Obirek i mi słabo. Tj. słabo mi, że można tak znieważać ludzi wcześnie powszechnie szanowanych nie podając żadnych sensownych argumentów, a tworząc propagandowe zbitki słowne, typu "teologia ginekologiczna". Albo czynić komuś zarzut z tego, że praktykuje swoją wiarę.
@Berenika a czego się można spodziewać po takim człowieku? Ilu mężów, którzy po latach porzucili swoje żony, powie o nich coś dobrego? Ile dzieci, które zostawiły rodziców i vice versa. Przecież musi krytykować i obrzydzać bo tym samym usprawiedliwia siebie samego. Wielkie rewolty przeciw Bogu kończą się wizytami w burdelu za rogiem jak pisał Gasset.
Z drugiej strony jest cielęce uwielbienie, które sprawi, że ta wielka kobieta, zamiast być wzorem dla młodzieży, zostanie jej zohydzona, i szybko zapomniana.
Pogrzeb śp. Wandy Półtawskiej odbędzie się 31 października w Krakowie
Pogrzeb śp. dr Wandy Półtawskiej odbędzie się we wtorek 31 października br. o godz. 13.00 w Bazylice Mariackiej w Krakowie. Wcześniej o godz. 12.30 zostanie odmówiony różaniec w intencji zmarłej. Obrzędy ostatniego pożegnania odbędą się na parafialnym cmentarzu na Salwatorze w Krakowie o godz. 16.00. Uroczystości będą miały charakter państwowy.
Nie no nic. Jak jest ograniczenie prędkości do 30 i 90%ma to w d... To przecież nic A z 5%i tak jedzie rowerem dlatego nie przekracza, bo samochodem dołączyliby do tych 90% Wszystko gra Kto wie a może żyjemy też w takiej hipokryzji gdzie 90%duchownych łamie celibat
Franciszek kiedyś mówił o hipokryzji w Kościele wśród duchownych i wśród wiernych. Jeśli jest aż taka rozbieżność z rzeczywistością to na pewno nie gra i możemy różnic się od lewaków tylko poziomem hipokryzji.
Nie no nic. Jak jest ograniczenie prędkości do 30 i 90%ma to w d... To przecież nic A z 5%i tak jedzie rowerem dlatego nie przekracza, bo samochodem dołączyliby do tych 90% Wszystko gra Kto wie a może żyjemy też w takiej hipokryzji gdzie 90%duchownych łamie celibat
Franciszek kiedyś mówił o hipokryzji w Kościele wśród duchownych i wśród wiernych. Jeśli jest aż taka rozbieżność z rzeczywistością to na pewno nie gra i możemy różnic się od lewaków tylko poziomem hipokryzji.
Nie wiem kto to lewak ale jeśli chodzi ci o tych, którzy otwarcie mówią, ze nie chcą dzieci, nie ukrywają stosowania środków antykoncepcyjnych, to hipokryzji tu nie ma za grosz.
Natomiast katolicy, którzy unikają współżycia, żyją wg kalendarzyka albo i stosują antyki a krzyczą ze są otwarci, bo Bóg daje dzieci, to tak, tu jest hipokryzja level hard.
I żadne pozwolenie Franciszka na prezerwatywy tu nie ujmuje tego zakłamania
Wspólnota oparta na hipokryzji? Nie, na pewno nie. A że hipokrytów nie mało w każdym środowisku? Nie znam żadnego wolnego od tej plagi. Zwykła ludzka brzydka cecha.
@M_Monia znasz definicje grzechu ciężkiego? Tu zdanie p. Półtawskiej nie ma znaczenia. Ot różnie ukształtowane sumienia. Twoje i Jej. Ale definicji grzechu ciężkiego to nie zmieni.
@M_Monia podziękowałem, gdyż dzięki twojemu wpisowi zacząłem szukać o co konkretnie Jej chodzi z tą masturbacją. No i wreszcie zrozumiałem też i naukę JPII dotyczącą seksualności.
Mam wrażenie że tak naprawdę mało kto rozumie tych dwoje ludzi. Wanda Półtawska mówi prosto i zrozumiale. Jest to dużo prostrze do zrozumienia od filozoficznych wywodów Jana Pawła II. Oczywiście można się z nimi zgadzać, bądź nie. Jednak dobrze jest się najpierw wiedzieć. A to np dla mnie nie było takie proste. Dobrze że w końcu trafiłem na filmiki Wandy Półtawskiej. Gdybym kiedyś od tego zaczął, to uniknąłbym wielu nieporozumień co do Papieża Polaka
@M_Monia podziękowałem, gdyż dzięki twojemu wpisowi zacząłem szukać o co konkretnie Jej chodzi z tą masturbacją. No i wreszcie zrozumiałem też i naukę JPII dotyczącą seksualności.
Mam wrażenie że tak naprawdę mało kto rozumie tych dwoje ludzi. Wanda Półtawska mówi prosto i zrozumiale. Jest to dużo prostrze do zrozumienia od filozoficznych wywodów Jana Pawła II. Oczywiście można się z nimi zgadzać, bądź nie. Jednak dobrze jest się najpierw wiedzieć. A to np dla mnie nie było takie proste. Dobrze że w końcu trafiłem na filmiki Wandy Półtawskiej. Gdybym kiedyś od tego zaczął, to uniknąłbym wielu nieporozumień co do Papieża Polaka
Nie ma. Pokolenie przedwojenne już się kończy. My musimy żyć w naszej rzeczywistości i za nasze wybory odpowiadamy. Nie dziadków, pradziadków, rodziców.
I bardziej zaufała bym Wandzie gdyby zamiast seksem zajęła się Holokaustem. Ona to widziała. Te okropieństwo a skupiona była na seksie zakazach w seksie. Normalnie las płonie a ta zajmuje się różami.
Ciekawa postać. I pewnie dobra ale ja nie rozumiem. W szczególności w zestawieniu do czasów w jakich przyszła jej młodość. Ale w sumie było by nudno gdybyśmy wszyscy byli tacy sami. Więc dobrze ze tacy ludzie byli i są.
Sorry @M_Monia, ale błądzisz znów. Gdy las płonął, tj. Niemcy napadli na Polskę, Harcerka wstąpiła do wojska gotowa umrzeć za Polskę. I trzy lata spędziła w niewoli. A etyką seksualną zajmowała się znacznie później. W międzyczasie zajmowała się leczeniem dzieci, które były w obozach.
@M_Monia Kościół wskazuje drogę do Boga, do świętości. Absurdalne jest oczekiwanie, że Kościół zmieni naukę, bo wielu ją odrzuca.
Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. 14 Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują!
Masz wolną wolę, możesz wybrać czy wolisz iść drogą, którą wybiera 90%, czy tą, którą wybiera 10%.
Komentarz
patrzyłeś jak głosowała?
bardzo
to znaczy?
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,30339407,jan-pawel-ii-i-poltawska-siali-spustoszenie-w-kosciele-byla.html?fbclid=IwAR3WoaMJ1VuSeeiI0Xv6rBAYONjpqVBk-78ueUF9xK0Te7zDWweFS0holuM
Nie powinno mnie to już dziwić, a dziwi.
a czego się można spodziewać po takim człowieku? Ilu mężów, którzy po latach porzucili swoje żony, powie o nich coś dobrego? Ile dzieci, które zostawiły rodziców i vice versa. Przecież musi krytykować i obrzydzać bo tym samym usprawiedliwia siebie samego. Wielkie rewolty przeciw Bogu kończą się wizytami w burdelu za rogiem jak pisał Gasset.
Pogrzeb śp. Wandy Półtawskiej odbędzie się 31 października w Krakowie
Pogrzeb śp. dr Wandy Półtawskiej odbędzie się we wtorek 31 października br. o godz. 13.00 w Bazylice Mariackiej w Krakowie. Wcześniej o godz. 12.30 zostanie odmówiony różaniec w intencji zmarłej. Obrzędy ostatniego pożegnania odbędą się na parafialnym cmentarzu na Salwatorze w Krakowie o godz. 16.00. Uroczystości będą miały charakter państwowy.
ale jeśli chodzi ci o tych, którzy otwarcie mówią, ze nie chcą dzieci, nie ukrywają stosowania środków antykoncepcyjnych, to hipokryzji tu nie ma za grosz.
Nie, na pewno nie.
A że hipokrytów nie mało w każdym środowisku? Nie znam żadnego wolnego od tej plagi. Zwykła ludzka brzydka cecha.
Ot różnie ukształtowane sumienia. Twoje i Jej. Ale definicji grzechu ciężkiego to nie zmieni.
My musimy żyć w naszej rzeczywistości i za nasze wybory odpowiadamy. Nie dziadków, pradziadków, rodziców.
Masz wolną wolę, możesz wybrać czy wolisz iść drogą, którą wybiera 90%, czy tą, którą wybiera 10%.