Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jaki majonez?

1235»

Komentarz

  • Nie sparzam jajek.
  • Przy okazji gotowania jaglanki dla siebie postanowiłam zrobić majonez dla rodziny.
    Dziewczyny, ta proporcja kaszy (1/2 szkl) to jest ilość kaszy po ugotowaniu czy przed?
  • Przy okazji gotowania jaglanki dla siebie postanowiłam zrobić majonez dla rodziny.
    Dziewczyny, ta proporcja kaszy (1/2 szkl) to jest ilość kaszy po ugotowaniu czy przed?
    Po ugotowaniu.
  • @jukaa - nie wiem, czemu. Po prostu, ja nigdy nie dodaję na początku i zawsze mi majonez wychodzi. Ot, podejście empiryczne - teorii żadnej nie mam w tym zakresie ;-)
  • Zrobiłam!

    Jaglonez wymiata!
    Kaszy i tak dałam "na oko", bo jakieś rzadkie mi pierwotnie wychodziło(chyba z olejem przesadziłam).
    Dla mnie SUPER!
    Ciekawe co pozostali powiedzą?

  • Normalnie, coraz bardziej się wkręcam z tym zdrowym jedzeniem.
    DZIĘKI!
  • Ja też robię kapustę. Ale bez golonki i bez majonezu :-D
  • Majonez to do golonki, nie do kapusty.
  • Tak, dodaj wody, tylko wlewaj powoli miksując. 
  • Świetny majonez ze słonecznika, właśnie zrobiłam i jestem z tego powodu bardzo zadowolona!!!!

    1 szkl. słonecznika

    pół cebuli

    2 ząbki czosnku

    sól do smaku

    kurkuma do koloru

    1 ½ szkl. gorącej wody

    sok wyciśnięty z połowy cytryny

    ok. 1 szkl. oleju

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny i oleju zblendować. Następnie dolewać
    powoli olej, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji. Na koniec wlać sok z
    cytryny i zaraz wyłączyć urządzenie. Po odstawieniu majonez zgęstnieje. Używać
    jak majonez do kanapek i sałatek, lub jak zimny sos pieczeni, pasztetów i
    kotletów.

    http://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=167
  • Jaglonez próbowałam, ale ten ze słonecznika jest o niebo lepszy, naprawdę polecam. Tak zgęstniał, że aż mi łyżka stanęła, he, he.
  • edytowano kwiecień 2014
    @Aniela skusiłaś mnie tym majonezem. Ciekawe, czy posmakuje dzieciom bardziej niż jaglankowy. Idę robić  :)

    Lubię korzystać z przepisów Agaty Radosh, szybkie, zdrowe i tanie.

    Ed. Zrobiłam. Zmiksowałam wszystko na raz w kubku do koktajlu. Pyszny rzeczywiście, tylko czosnku trzeba dawać z wyczuciem - dałam dwa duże ząbki i pali!!!
  • @Aniela ale do tego jaglonezu mozesz dodac slonecznik w ilosci wedle uzbania, ja dodaje duzo bo tez bardzo lubie slonecznik.

    ja jaglonez robie b.gesty bo to moje smarowidlo na kanapki.
  • Ten majonez ze słonecznika będę robiła w awaryjnych sytuacjach, kiedy jaglankowego braknie - robi się w 3 minuty, a wyglada i smakuje podobnie do tego z jaglanki.
  • odkąd zrobiłam domowy, nie kupiłam juz innego:-)
  • Majonez nigdy mi nie wychodzi, jak trzeba. Ale chyba znow sprobuje, bo tak kusicie. Z kupnych - Dekoracyjny Winiary i Kielecki rzadza. Tudziez jak mi czasem odbije rozmaite francuskie majonezy smakowe:) 
  • a ja mam pytanie na święta będę potrzebować ok 3-4 słoiki majonezu - zamarzam oczywiście zrobić swój, mój mąż powiedział, że kupne się nie umywają:-)

    Do tej pory zawsze robiłam z 1  żółtka i wychodził mi jeden słoik ok 300 ml
    I teraz nie wiem

    robić tak samo tyle że 3 czy 4x

    czy dać od razu 4 żółtka i zrobić 1,5 litra - tego się trochę boję, że nie wyjdzie ale może niesłusznie?
  • Do 4 żółtek powinno Ci 1,5 litra oleju wejść.
    My robimy z 18 przepiórczych i 1,5-2 l. oleju. To jest właściwa proporcja. Dużo wychodzi, ale moi są w stanie zjeść każdą ilość :-( Gdyby się robił za gęsty, to trzeba łyżkę lub dwie zimnej wody dodać, bo z nadmiernego zagęszczenia może się zwarzyć.
  • ja gdzieś wyczytałam, że dolewa się po kropli wrzątku i mi to działa, super konsystencja się robi i jaśniejszy kolor

    jak się warzy to też już umiem uratować, taka specjalistka się zrobiłam;-))
  • Od kilku lat wyłącznie kielecki. Niestety odkąd pewien angielski supermarket przestał go oferować, chwilowo tolerujemy roleski.
  • Majonez z gotowanych ziemniaków:

    2 ugotowane gorące ziemniaki

    1/3-1/2 szkl. oleju

    sok z cytryny

    sól

    woda

    Wykonanie:

    Ziemniaki zalać przegotowaną wodą, zmiksować w blenderze (konsystencja
    rzadszego budyniu). Miksując dolewać powoli olej. Na końcu doprawić solą
    i sokiem z cytryny. To chyba najłatwiejszy i najsmaczniejszy majonez.
    Na początku może być rzadki, ale po ostygnięciu gęstnieje. Można dodać
    do niego łyżeczkę musztardy.


    http://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=159

  • wątek up!
    Bo szukam już powoli pomysłu na świąteczne jedzenie dla mnie i Marysi.Chyba wypróbuję ten majonez ze słonecznika.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.