@Aniela skusiłaś mnie tym majonezem. Ciekawe, czy posmakuje dzieciom bardziej niż jaglankowy. Idę robić
Lubię korzystać z przepisów Agaty Radosh, szybkie, zdrowe i tanie.
Ed. Zrobiłam. Zmiksowałam wszystko na raz w kubku do koktajlu. Pyszny rzeczywiście, tylko czosnku trzeba dawać z wyczuciem - dałam dwa duże ząbki i pali!!!
Ten majonez ze słonecznika będę robiła w awaryjnych sytuacjach, kiedy jaglankowego braknie - robi się w 3 minuty, a wyglada i smakuje podobnie do tego z jaglanki.
Majonez nigdy mi nie wychodzi, jak trzeba. Ale chyba znow sprobuje, bo tak kusicie. Z kupnych - Dekoracyjny Winiary i Kielecki rzadza. Tudziez jak mi czasem odbije rozmaite francuskie majonezy smakowe:)
Do 4 żółtek powinno Ci 1,5 litra oleju wejść. My robimy z 18 przepiórczych i 1,5-2 l. oleju. To jest właściwa proporcja. Dużo wychodzi, ale moi są w stanie zjeść każdą ilość :-( Gdyby się robił za gęsty, to trzeba łyżkę lub dwie zimnej wody dodać, bo z nadmiernego zagęszczenia może się zwarzyć.
Ziemniaki zalać przegotowaną wodą, zmiksować w blenderze (konsystencja rzadszego budyniu). Miksując dolewać powoli olej. Na końcu doprawić solą i sokiem z cytryny. To chyba najłatwiejszy i najsmaczniejszy majonez. Na początku może być rzadki, ale po ostygnięciu gęstnieje. Można dodać do niego łyżeczkę musztardy.
Komentarz
Do tej pory zawsze robiłam z 1 żółtka i wychodził mi jeden słoik ok 300 ml
I teraz nie wiem
robić tak samo tyle że 3 czy 4x
czy dać od razu 4 żółtka i zrobić 1,5 litra - tego się trochę boję, że nie wyjdzie ale może niesłusznie?
My robimy z 18 przepiórczych i 1,5-2 l. oleju. To jest właściwa proporcja. Dużo wychodzi, ale moi są w stanie zjeść każdą ilość :-( Gdyby się robił za gęsty, to trzeba łyżkę lub dwie zimnej wody dodać, bo z nadmiernego zagęszczenia może się zwarzyć.
jak się warzy to też już umiem uratować, taka specjalistka się zrobiłam;-))
2 ugotowane gorące ziemniaki
1/3-1/2 szkl. oleju
sok z cytryny
sól
woda
Wykonanie:
Ziemniaki zalać przegotowaną wodą, zmiksować w blenderze (konsystencja
rzadszego budyniu). Miksując dolewać powoli olej. Na końcu doprawić solą
i sokiem z cytryny. To chyba najłatwiejszy i najsmaczniejszy majonez.
Na początku może być rzadki, ale po ostygnięciu gęstnieje. Można dodać
do niego łyżeczkę musztardy.
http://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=159
Bo szukam już powoli pomysłu na świąteczne jedzenie dla mnie i Marysi.Chyba wypróbuję ten majonez ze słonecznika.