Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jaki majonez?

1235»

Komentarz

  • edytowano kwietnia 2014
    @Aniela skusiłaś mnie tym majonezem. Ciekawe, czy posmakuje dzieciom bardziej niż jaglankowy. Idę robić  :)

    Lubię korzystać z przepisów Agaty Radosh, szybkie, zdrowe i tanie.

    Ed. Zrobiłam. Zmiksowałam wszystko na raz w kubku do koktajlu. Pyszny rzeczywiście, tylko czosnku trzeba dawać z wyczuciem - dałam dwa duże ząbki i pali!!!
  • @Aniela ale do tego jaglonezu mozesz dodac slonecznik w ilosci wedle uzbania, ja dodaje duzo bo tez bardzo lubie slonecznik.

    ja jaglonez robie b.gesty bo to moje smarowidlo na kanapki.
  • Ten majonez ze słonecznika będę robiła w awaryjnych sytuacjach, kiedy jaglankowego braknie - robi się w 3 minuty, a wyglada i smakuje podobnie do tego z jaglanki.
  • odkąd zrobiłam domowy, nie kupiłam juz innego:-)
  • Majonez nigdy mi nie wychodzi, jak trzeba. Ale chyba znow sprobuje, bo tak kusicie. Z kupnych - Dekoracyjny Winiary i Kielecki rzadza. Tudziez jak mi czasem odbije rozmaite francuskie majonezy smakowe:) 
  • a ja mam pytanie na święta będę potrzebować ok 3-4 słoiki majonezu - zamarzam oczywiście zrobić swój, mój mąż powiedział, że kupne się nie umywają:-)

    Do tej pory zawsze robiłam z 1  żółtka i wychodził mi jeden słoik ok 300 ml
    I teraz nie wiem

    robić tak samo tyle że 3 czy 4x

    czy dać od razu 4 żółtka i zrobić 1,5 litra - tego się trochę boję, że nie wyjdzie ale może niesłusznie?
  • Do 4 żółtek powinno Ci 1,5 litra oleju wejść.
    My robimy z 18 przepiórczych i 1,5-2 l. oleju. To jest właściwa proporcja. Dużo wychodzi, ale moi są w stanie zjeść każdą ilość :-( Gdyby się robił za gęsty, to trzeba łyżkę lub dwie zimnej wody dodać, bo z nadmiernego zagęszczenia może się zwarzyć.
  • ja gdzieś wyczytałam, że dolewa się po kropli wrzątku i mi to działa, super konsystencja się robi i jaśniejszy kolor

    jak się warzy to też już umiem uratować, taka specjalistka się zrobiłam;-))
  • Od kilku lat wyłącznie kielecki. Niestety odkąd pewien angielski supermarket przestał go oferować, chwilowo tolerujemy roleski.
  • Majonez z gotowanych ziemniaków:

    2 ugotowane gorące ziemniaki

    1/3-1/2 szkl. oleju

    sok z cytryny

    sól

    woda

    Wykonanie:

    Ziemniaki zalać przegotowaną wodą, zmiksować w blenderze (konsystencja
    rzadszego budyniu). Miksując dolewać powoli olej. Na końcu doprawić solą
    i sokiem z cytryny. To chyba najłatwiejszy i najsmaczniejszy majonez.
    Na początku może być rzadki, ale po ostygnięciu gęstnieje. Można dodać
    do niego łyżeczkę musztardy.


    http://www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=159

  • wątek up!
    Bo szukam już powoli pomysłu na świąteczne jedzenie dla mnie i Marysi.Chyba wypróbuję ten majonez ze słonecznika.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.