Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jaki majonez?

245

Komentarz

  • Już zrobiłam - Klarciny.:bigsmile:
    Zresztą, pierwszy raz w życiu, bo do pracowitych raczej się nie zaliczam.
    Zmusiła mnie konieczność, do sklepu 30 min. jazdy tramwajem, a Myszatego w domu nie było. U nas kuchnia jest Myszatego "królestwem", domeną Klarci sprzątanie.

    PS: Jeśli chodzi o jaja, Spioch napisał przecież - że inne majonezy robi się na takich z proszku.
  • @ Spioch muszę Cię zmartwić ale niestety z proszku, czytałam artykuł o tym produkcie . Ale oczywiście polecam.
  • [cite] Wanda:[/cite]A mi mama - pasjonatka dietetyki i zdrowego odżywiania - wpoiła od małego niechęć do majonezu i omijam go szerokim łukiem.

    To podpada pod najnowszą ustawę antyprzemocową. Powinnaś do sądu z tym pójść. I do psychiatry. Parę lat terapii i przekonasz się do żółtek z olejem :bigsmile:
  • Niniejszym potwierdzam że majonez kielecki jest git w dechę.

    Wczoraj kupiłem i jest pycha. :bigsmile:
  • Kupiłem w celach badawczych Napoleoński. I degustuję.
  • I...?

    Kielecki degustowałem właśnie dziś rano z racuchami i serem żółtym - pasuje akurat.

    A tak w ogóle to szukam towarzystwa do konsumpcji, bo u mnie w domu tylko ja jem, a moja żona to wręcz wstręt ma.:sad:
  • Namor, to polecam jeszce kielecki śliwkowy i musztardy kieleckie - wszystkie pycha. Może będą pasowały Tobie do czegoś innego niż racuchy
    :wink:
  • [cite] Klarcia:[/cite]Ten wątek zainspirował Klarcię do zrobienia majonezu.
    Nie zważył się.:bigsmile:
    .
    Klarciu, nie zważy się jeżeli wszystkie składniki będą miały tą sama temperaturę, najlepiej pokojową.
  • [cite] juka:[/cite]


    z całymi jajami jest zdecydowanie lżejszy a równie smaczny
    Jednak odradzałabym surowe białko jeżeli nie jest ono konieczne, bo zawiera jakieś antywitaminy.
  • Majonez z Biedronki nam bardzo smakuje.
  • A Biedronka to przypadkiem nie jest na "tym drugim" forum? :tongue:
  • Winiary - tylko.

    domowy robilam, ale boje sie... maz mi nagadal :wink:
  • U nas zdecydowanie Winiary :bigsmile:
  • Winiary-tylko
  • Winiary, domowego nie lubię.
  • Katarzyno o tym mowilas ?:wink:
  • kiedys Mosso teraz juz sama jak mam tylko czas!
  • ProMamo, tyle rzeczy sama robisz, a majonez kupujesz?

    Jak dla mnie żaden kupny nie przebije domowego - kupiony zawsze ma jakiś taki posmak chemii :confused:
  • Lila, robilam, ale ... maz mi opowiedzial pare opowiesci dziwnej tresci oraz znajoma... bleee

    mysle, nie poddam sie... ale - nikt nie chcial go jesc! Maz sie nabijal ze mnie, no co zrobilas a teraz ja mam to jesc :bigsmile:

    Jak macie przepis na taki co to nie bedzie mi po nim jezdzic to chetnie! Wszak mi wszelkie wyzwania kuchenne swoista radosc sprawiaja !!!!!!!!! :bigsmile:
  • Promama, ale to o surowe jajka chodzi, czy o co?
  • no właśnie, o co to błeee?

    a propos, z gotowanych na twardo żółtek też wychodzi pycha majonez

    robię tak, jak mam jaja kupowane z fermy, a nie ze wsi od zaprzyjaźnionych gospodarzy
  • tak, dokladnie o surowe jajka!

    Moze ja mam tez kiepski sprzet, bo nie ma blendera :/
  • Jeszcze nigdy nie smakowałam majonezu kupczego ,jadlam tylko u kogoś w postaci sałatek i doszłam do wniosku ,że własny wyrób jet najlepszy.W porze zimowej w lodówce może stać do 2 tygodni ,latem trzeba zużyć w ciągu tygodnia.
    Oto przepis:
    3 łyżki musztardy sarepskiej /używam octim-konserwantem jest ocet ,lepszej nie znam/
    2 żółtka
    2 łyżki cukru i 2 łyżki soli-płaskie
    /zamiast cukru może być rownież miod/
    3/4 litra oleju kujawskiego
    sok z 1,5 cytryny
    troszkę wrzątu z czajnika

    Mikserem ucieramy dokładnie żółtka,musztardę ,sól i cukier ,wlewamy olej na początku po trosze,pozniej szybciej.Na koncu dodajemy sok z cytryny i wrżątku tyle by rozrzedzić majonez.Leję wodę zawsze na oko dlatego trudno mi określić ilość.

    Uwaga;gorąca woda wybiela majonez ,wlewa jej się tyle by uzyskąć porządaną gęstość.
  • [cite] ProMama:[/cite]

    tylko powiedz ktory?

    Ale to jest tylko jeden a różni się wyłącznie rodzajem opakowania.
  • Mam jaja wiejskie 100% naturalne i robie majonez. Gdyby nas braklo przez tydzien na tofum czy fb - znakiem tego pomarlismy :wink:
  • sprawdz czy pływają
  • A my jemy majonez Pegaz. Z tego co przeczytałam na etykietce to wyrób poznański:) Kiedyś przeczytaliśmy z mężem artykuł nt. majonezów. Podobno niechętnie zmieniamy markę używanego majonezu, natomiast chętniej próbujemy różnych rodzajów keczupów itp :shocked:
  • Głównie domowy - robię w robomixie . Jak nie to Kielecki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.