Dzięki - zrobiłam z kokosem i krakersami według przepisu Barbary ( bo nie było w nim jajek ) 10 minut i gotowe - teraz się studzi, będzie do poobiedniej kawki w ten śnieżny dzień.
Właśnie zrobiłam. Cukru miałam tylko pół szklanki, więc dodałam miodu. Robimy z bliźniakami dla naszej 11 latki. W tym tygodniu ma koncert za koncertem, jest bardzo zmęczona. A dziś koncert klasowy wiec będze miała niespodziankę. :-h
Zrobiłam w niedzielę, ten oryginalny przepis, a właściwie nie ja, ale mój syn - sam, od początku do końca. Bardzo dobra, ale następnym razem może zastąpię krakersy herbatnikami, albo digestive.
Mam ochotę zrobić. A co proponujecie zamiast cukru waniliowego? Coś co nie uczuli nie podrażni? Bo pamiętam ze sklepów taki "cukier wanilinowy" dość sztuczne coś, palące w smaku
AgaMaria, najlepsza będzie laska wanilii, rozerwij, wydrap ziarenka i wrzuć do gotującego się mleka (i ziarenka i tę rozerwaną skorupkę). Potem z gotowej masy odłów skorupkę. Pachnie bosko i jest afrodyzjakiem.
To jest jedno z naszych ulubionych ciast ja je troszkę kiedyś (przez przypadek) "odchudziłam- dałam łyżkę masła, zamiast kostki i wyszło bardzo dobre
kolejnym razem dodałam dwa budynie i nieco więcej niż 0.5 szklanki mąki-też dobre zamiast cukru waniliowego-olejek
zauważyłam, ze z mniejszą ilością masła krem jest taki bardziej jedwabisty-nam smakuje najbardziej
jak mam je gdzieś zabrać -robię w naczyniu jednorazowym rozważam też, zamiast całych krakersów na górę warstwę pokruszonych krakersów, zamiast części mleka- słodką śmietankę
Melduję uprzejmie, ze zrobiłam kolejną wariacje na temat tego pysznego ciasta otóż zamiast masła dodałam tabliczkę białej czekolady, cukru ok pół szklanki i niecałą szklankę mąki
wyszła pyszna, jeszcze lepsza, niz wariant podstawowy
dodam, ze ja miksuję gotujące się mleko z miksturą mączno-budyniowo-jajeczną ok pięć minut po zagotowaniu masa jest wówczas bardziej puszysta, jedwabista
4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałe zimne mleko mieszamy( zmiksowałam ) z budyniem, mąką , żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Połowę krakersów układamy w prostokątnej formie najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy gorącym kremem i resztą krakersów.
Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy w lodówce.
Nie bójcie się tych słonych krakersów... ciacho jest pycha
Mam nadzieję, że jeszcze nikt nie podawał tego przepisu... jeśli już jest, to przepraszam...
Komentarz
Właśnie zrobiłam. Cukru miałam tylko pół szklanki, więc dodałam miodu. Robimy z bliźniakami dla naszej 11 latki. W tym tygodniu ma koncert za koncertem, jest bardzo zmęczona. A dziś koncert klasowy wiec będze miała niespodziankę. :-h
Mam ochotę zrobić. A co proponujecie zamiast cukru waniliowego? Coś co nie uczuli nie podrażni? Bo pamiętam ze sklepów taki "cukier wanilinowy" dość sztuczne coś, palące w smaku
Ale przepis nieziemski, dzięki Celinko za pomysł
@};-Dzięki za odświeżenie wątku!
Już mi ślinka cieknie
ja je troszkę kiedyś (przez przypadek) "odchudziłam- dałam łyżkę masła, zamiast kostki
i wyszło bardzo dobre
kolejnym razem dodałam dwa budynie i nieco więcej niż 0.5 szklanki mąki-też dobre
zamiast cukru waniliowego-olejek
zauważyłam, ze z mniejszą ilością masła krem jest taki bardziej jedwabisty-nam smakuje najbardziej
jak mam je gdzieś zabrać -robię w naczyniu jednorazowym
rozważam też, zamiast całych krakersów na górę warstwę pokruszonych krakersów, zamiast części mleka- słodką śmietankę
otóż zamiast masła dodałam tabliczkę białej czekolady, cukru ok pół szklanki i niecałą szklankę mąki
wyszła pyszna, jeszcze lepsza, niz wariant podstawowy
dodam, ze ja miksuję gotujące się mleko z miksturą mączno-budyniowo-jajeczną ok pięć minut po zagotowaniu
masa jest wówczas bardziej puszysta, jedwabista
Dziękuję!
Skład:
4 żółtka
5 szklanek mleka
budyń śmietankowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
20 dag masła
cukier waniliowy
2 opakowania krakersów
Sposób przygotowania :
4
szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Pozostałe zimne mleko mieszamy( zmiksowałam ) z budyniem, mąką ,
żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy, aż masa
zgęstnieje.
Połowę krakersów układamy w prostokątnej formie
najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy gorącym kremem i
resztą krakersów.
Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy w lodówce.
Nie bójcie się tych słonych krakersów... ciacho jest pycha
Mam nadzieję, że jeszcze nikt nie podawał tego przepisu... jeśli już jest, to przepraszam...
Dam znać (o efektach ubocznych również ) )
to podobne tylko dochodzi karmel i bita smietana:)
zamiast czekolady ja posypuje kakao,zeby slodkosc przelamac
Może być z herbatnikami, nasz piekarnik stary wszystko przypala albo gaśnie.