Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Napoleonka - szybka i bez pieczenia

124

Komentarz

  • pustynny_wiatr
    listopad 2011 Podziękuj
    uJa:
    Pustynny a jak poradziłaś sobie z dodatkiem mleka i masła w masie?

    ( bo z tego co pamiętam w czasie karmienia mleka niet?)
    mleka krowiego niet.

    ale owcze, kozie, migdałowe itp. owszem mogę. Bo to co uczula,to nie nabiał w ogóle,tylko nabiał krowi, a dokładnie: białka mleka krowiego.

    Białka mleka owczego i koziego są prostsze i jest ich duużo mniej, więc są łatwiejsze do strawienia.

    Co do masła, korzystam z pomysłu,który mi podsunęła Zuzapola w wątku o problemach niemowlęcych, i robię masło klarowane - czyli oddzielam z niego białka i je wywalam, i mi zostaje czysty tłuszcz, a ten nie uczula.


    @uJa, musiałam podbić Twój wpis z 11/2011... Ehh, czasy, kiedy nie wiedziałyśmy co to jest mleko roślinne i masło klarowane...
  • Wlasnie zrobilam napoleonke. Tylko...zaczelam wlewac mase i dziecko mnie zagadalo a tu w sekunde taki glut.. jakos sobie poradzilam ale bez szalu bedzir. Pocieszam sie ze to 1 raz
  • @Anulcia, może to normalne? U mnie masa budyniowa natychmiast zgęstniła.
  • to trzeba wyczuć,ja na moment zdejmuję z ognia mieszam i znów na ogień.
  • @Bridget, to trzeba wyczuć?

    "Eine Hausfrau hat es im Gefühl" :))


  • Ja wlewam rozrobniony proszek do mleka trzymając mikser i miksuję sporą chwilkę, jakieś 3min minimum. Zero grud zero glut :D
    a zamiast masła tabliczka białej czekolady. To je to :)
  • Kiedy wyjąć z lodówki?
  • edytowano kwietnia 2015
    Kiedy goście będą :)
  • To chyba coś zchrzanilam, bo po 2 h nadal płynie:-(
  • ciągle czytam szybka i bezpieczna ;)
  • zrobiłam 3 -bita.

    czekam na męża.
  • Poszły goście. Napoleonki już nie ma. ;)
    Według mnie masa budyniowa była za twarda. dam mniej mąki lub więcej mydła nasrępnym razem.
  • Z mydłem Isako może się nie udać; )
  • cmydło, czytaj mleko! ;)
  • Próbowała bym z ziemniaczana u kukurydziana pół na pół
  • w 3 bicie dajesz ziemniaczanej 5 lyzek i 4 pszennej.

    ja bym kombinowala :D
  • @jukaa

    no tak w masie bez pszennej..a herbatniki/krakersy bez gluta masz?
  • chrupki kukurydziane :))
  • Ja tez dzis zrobiłam napoleonke w wersji autorskiej.... Z czekoladą i budyniem czekoladowym. Bez mąki (poza tą w budyniu). Trochę sie gorzej kroi i następnym razem albo ujmę mleka, albo drugi budyń dołożę.
    Cud-miód!
  • Ja wczoraj zrobilam ciasto - szarlotka z budyniem. Znalazłam przepis na budyn taki, ze do 3 szkl. mleka dodaje sie 2,5 łyzki mąki pszennej i 2,5 łyzki ziemniaczanej - ja dałam skrobie kukurydziana, bo taka mialam, dwa zółtka i jedno całe jajko, cukier waniliowy i zwykły w ilości 3/4 szkl. Masa wyszła dośc lekka, z ciasta zjadanego na ciepło jeszcze troche wypływała ;), ale później lepiej sie zestaliła. Skrobia kukurydziana zageszcza nieco słabiej , niz ziemniaczana.
  • Wczoraj zrobiłam Napolenkę w wersji "orginalnej- Celinkowej". Goście i domownicy zachwyceni...już nic nie ma.
  • Czy do napoleoński @celinka, czy mogę dodać do masy budynkowej truskawki?
  • Myślę, że można spróbować :)
  • na pewno będzie pyszne
    dziś robiłam na deser budyń dodałam truskawki ło matko jakie to było dobre, już zapomniałam jak smakuje budyń :)
  • No chyba bezglutenowa muszę zrobić tylko krakersy bg muszę w necie kupić.
  • Tak dla siebie: bo dość mam przeliczania. X(

    http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag

    1 szklanka mleka = 25 cl (do przepisu @celinki X 5 = 125 cl)
    1szklanka mąki = 170 g
    1 szklanka cukru = 220g

    coś jeszcze? :-B

    :-w
  • A tak sobie wątek wyciągnę.
    Przy zepsutym piekarniku ( a w dobie zmasowanych imprez integracyjno-towarzyskich) napoleonka @celinka robi u nas za hit.
    He he...kazdy, kto spróbuje prosi o przepis.
  • No i zrobione.Dziękuje za podbicie wątka.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.