@mamababcia .... myślę że można upiec w prodiżu jak wszystko. Kiedyś piekłam wszystkie ciasta i ciasteczka w prodiżu i wszystko piekło się szybciej.
@Olesia... upiekłam pampuchy i wyszły super ale nie spodziewałam się że są aż tak sycące. Zrobiłam z dżemem i bez nadzienia ale jedliśmy z maślakami w sosie słodko-kwaśnym.
@ Celinka... zrobiłam rogaliki i są naprawdę super. Mój syn już "zamówił" sobie do szkoły.... dzięki za nowe przepisy
Rogaliki przepyszne! Zrobiłam z połowy porcji, nadzienie serowe, na wierzch lukier. Robiłam na samych żółtkach, bo akurat czekały w lodówce na pomysł na nie.
no i dziękuję Wam bardzo, bardzo!! dzięki Wam muszę, no po prostu MUSZĘ!!!! zrobić te rogaliki!!
zwłaszcza dziękuję za te świetne zdjęcia dzięki którym cały weekend oblizywałam swój telefon, bo tak apetycznie wyglądały na zdjęciu te rogaliki - a teraz MUSZĘ iść na bazar, kupić składniki i zrobić te rogaliki!!!
Ale ale żeby mi nie było tak miło, że se upiekę i pochłonę natentychmiast 20 rogalików - to nadal się będę oblizywać, gdyż albowiem moja piękna Rachela nie znosi nabiału ;-( idę sobie posmarkać mężowi w mankiet
jajek tyż chyba nie znosi,aaaaaaa
jeszcze wiem jak obejść mleko w przepisie, ale jajek ni mam pojęcia....może ktoś pomoże ??? żebym mogła przestać się oblizywać i pochłonąć parę rogalików??? aaaaaa......takie smaczne, takie smaczne!!! (
W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów. Gotując potrawę bez trzymania się proporcji, czyli na tak zwane oko, możemy zastąpić jajko dodając:
• Odrobinę oleju • Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą • Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor) • Mąka sojowa • Mąka ziemniaczana • Banan - jeśli przyrządzamy słodkie danie • Puree z ziemniaków • Puree z dyni
Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej ściągawki:
1 jajko zastępuje:
1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody 1/4 szklanki puree ziemniaczanego 1/4 szklanki puree puree dyni 1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek 2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
@Olesia zajrzałam do Twoich starszych wpisów, dobrze że mi przypomniałaś o pampuchach na parze. Jutro zrobię na obiad! Z musem malinowym. Nasi uwielbiają! :-)
Komentarz
[Chociaż zrobiłam 80rogalików i wyszły takie pyszne, że Twoje szanse maleją:P]
)
Ale nie sama tylko z całą obstawą
@Olesia... upiekłam pampuchy i wyszły super ale nie spodziewałam się że są aż tak sycące. Zrobiłam z dżemem i bez nadzienia ale jedliśmy z maślakami w sosie słodko-kwaśnym.
@ Celinka... zrobiłam rogaliki i są naprawdę super. Mój syn już "zamówił" sobie do szkoły.... dzięki za nowe przepisy
Się narobiłam, ale wyszły super!
zwłaszcza dziękuję za te świetne zdjęcia dzięki którym cały weekend oblizywałam swój telefon, bo tak apetycznie wyglądały na zdjęciu te rogaliki - a teraz MUSZĘ iść na bazar, kupić składniki i zrobić te rogaliki!!!
Ale ale żeby mi nie było tak miło, że se upiekę i pochłonę natentychmiast 20 rogalików - to nadal się będę oblizywać, gdyż albowiem moja piękna Rachela nie znosi nabiału ;-(
idę sobie posmarkać mężowi w mankiet
jajek tyż chyba nie znosi,aaaaaaa
jeszcze wiem jak obejść mleko w przepisie, ale jajek ni mam pojęcia....może ktoś pomoże ???
żebym mogła przestać się oblizywać i pochłonąć parę rogalików???
aaaaaa......takie smaczne, takie smaczne!!!
(
edit: dopisek
W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom,
trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to
zrobić na kilka sposobów. Gotując potrawę bez trzymania się proporcji,
czyli na tak zwane oko, możemy zastąpić jajko dodając:
• Odrobinę oleju
• Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą
• Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor)
• Mąka sojowa
• Mąka ziemniaczana
• Banan - jeśli przyrządzamy słodkie danie
• Puree z ziemniaków
• Puree z dyni
Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej ściągawki:
1 jajko zastępuje:
1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
1/4 szklanki puree ziemniaczanego
1/4 szklanki puree puree dyni
1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
http://www.polska-gotuje.pl/artykul/ciasto-bez-jajek-2
smaczności - miamm
... że połowy już nie ma :P
Kto się skusi przed świętami na rogaliki?