Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Niezłe ziółko

124

Komentarz

  • Kwiaty mniszka zbieramy w południe do godziny16,00 nie dłużej.

    Zebrane kwiaty wysypujemy np: na balkonie na

    gazetę,by słodyszek rzepakowy(robaczek)odfrunął -2 godz.

    400 kwiatów+jedną cytryne pokrojoną zagotowac w 1 lit.wody-odst/12godz,-warto robić od razu na 2-3lit.

    Odcedzic i wycisnąc przez pieluche dodać

    1kg cukru i gotowac powoli do odparowania, min.2 godz z przerw.co godz.najlep

    4x po 0,5godz.Gorący powlewac do słoiczków-sucha pasteryzacja (słoiki odwrócone do góry dnem)

    Można dodać parę liści Babki lancetowatej.

    Jest to wspaniały syrop z dużą zawartością FLAWONOIDÓW-(poczytaj) i pyłku kwiatowego.

    Można go podawać dzieciom.Zwiększa odporność.

    Mniszek lekarski jest jedną z roślin o najwyższej

    wydajności pyłkowej.-300 kg pyłku z ha/3tyg.

    Obrazowo-jest to przyczepa samochodowa pyłku.

    Polecam użytkownika na fotoblogu garnek.pl "sonyh50" - dużo ciekawych rzeczy gość zna ;)
    http://www.garnek.pl/sonyh50/20627379/zgadujcie-diabelska-mikstura

  • @celinka - a może coś więcej o mniszku i miodzie?
    w sobotę idę nazbierać pędów sosny :)
    Nie wiem czy do soboty to nie za późno?
    Zobacz co pisze i pokazuje Pan Andrzej, z resztą @krzysztof12 to samo wyżej pisał...
    http://www.garnek.pl/sonyh50/25675951/nastawiony-syrop-z-sosny
    http://www.garnek.pl/sonyh50/25675437/prawidlowe-odrosty
    http://www.garnek.pl/sonyh50/25675435/zbyt-dojrzale-zawieraja-mniej
  • edytowano maj 2013
    umnie jest juz zbyt dojzała  ale terz działa
    o mniszku i inych ziolach


  • Nie wiem czy do soboty to nie za późno?
    nie, bo u nas dopiero się rozwijają, już byłam patrzeć :)
    Co roku zbieram - syrop super :)
  • zupa z pokrzyw - całkiem smaczna:

    http://gotowanie.onet.pl/przepisy/zupa-z-pokrzyw,89492.html
    Jadłam kiedyś.
    Ale było to dawnoooo.

    U mnie dziś "zupa Stefana"
    Szczawiowa ;)
  • poslij mi fotkę na kwiatyzokazji@wp.pl to wstawię, bo rozpoznawać się nie podejmuję ;)
  • @groszek a to ziółko nie pachnie miętowo?  Kojarzy mi się z jakąś odmianą miety, ale jest ich mnóstwo.
  • Są dwie grupy mięt, jedna wcale nie pachnie "miętowo".

    Z twarzy to-to wygląda znajomo, ale nie wiem.
  • edytowano maj 2013


    NA KASZEL, KATAR I BÓL GARDŁA

    1. Syrop z szyszek

    Wiosną, w porze kwitnienia drzew, trzeba zebrać zielone szyszki
    sosnowe. Oczyścić je (ale nie płukać), pokroić na połówki i umieścić w
    dużym słoju, przesypać obficie warstwami cukru. Odkryty słój (można go
    przykryć warstwą gazy, by do środka nie dostały się owady i
    zanieczyszczenia) należy ustawić w nasłonecznionym miejscu. Po dwóch
    miesiącach odcedzić syrop i przelać go do butelek. Osoby dorosłe mogą
    zażywać miksturę doprawioną alkoholem, co ma dodatkowe działanie
    rozgrzewające.

    przypomniało mi sie o szyszkach  bo to terz słyszałem kiedys

    nawet to na alegro sprzedaja

  • I wycisnęłam 1 litr soku z pokrzywy .
    Jak przechować poza mrożeniem do zimy .Obiło mi się o uszy ,ze z miodem da się .
    No  co mam wymyśleć ,żeby jutro to przerobić .
    POMOŻECIE ...
  • ja mam pokrzywe do pazdziernika  i to młoda bo ja kurom daje i ona odrasta 
  • Witam, właśnie zamierzam robić syrop z pedów sosny. mam 2 przepisy jeden gotowany, a drugi nie - tylko zasypywanie, który z nich będzie bardziej wartościowy? czy gdybym zasypała pędy to później można je wykorzystać jeszcze raz np. robiąć gotowaną nalewkę sosnową. jak długo trzymacie pędy zasypane cukrem? ktoś wspomniał , że 2 miesiące - ja czytam o 2 tygodniach????
  • I wycisnęłam 1 litr soku z pokrzywy .
    Jak przechować poza mrożeniem do zimy .Obiło mi się o uszy ,ze z miodem da się .
    No  co mam wymyśleć ,żeby jutro to przerobić .
    POMOŻECIE ...

    Sok ze świeżych liści pokrzywy -1
    kg młodych liści ( przed kwitnieniem), dokładnie umytych, zmiażdżyć i
    wycisnąć w sokowirówce. Wyciśnięte liście zalać 1 litrem przegotowanej
    wody i ponownie wycisnąć. Płyny połączyć i pasteryzować przez 15 minut. Z
    tego soku można przygotować napoje, np., 4 łyżeczki soku z pokrzywy,
    szklanka mleka, 2 łyżeczki miodu ( zmiksować) lub koktajl – sok ze
    świeżej pokrzywy ( 4 łyżeczki) zmieszać z sokiem z marchwi i zakwasić
    sokiem z cytryny.

  • z miodu z kwiatów mlecza i ze zmielonego sezamu (w młynku do kawy)
    można zrobić chałwę

    pychotka :)
  • edytowano maj 2013
    a ja wczoraj byłem w lesie za kurdybankiem  i zauwazyłem ze głóg ma juz pąki
    przytulia  mnie zawsze  denerwowało bo jest jej  pełno  pomiedzy  pokrzywa  a ja pokrzywe zbieram dla kór
    zultka maja  prawie ze czerwony kolor
    http://blogbibliotekiwzielonej.blogspot.com/2011/05/przytulia-galium.html

    kasztan juz zakwitł  u mnie
    http://pychotka.pl/Lecznicza-nalewka-z-kasztanowca-zwyczajnego-kasztan

  • Zrobiłam ziołomiód .
    W proporcji 1 ; 2..czyli na 2 porcje miodu 1 porcja soku z pokrzywy .
    Przelany do mniejszych słoiczków czeka do zimy .
    Wyszedł smaczny .
    Polecam .
  • Witam, właśnie zamierzam robić syrop z pedów sosny. mam 2 przepisy jeden gotowany, a drugi nie - tylko zasypywanie, który z nich będzie bardziej wartościowy? czy gdybym zasypała pędy to później można je wykorzystać jeszcze raz np. robiąć gotowaną nalewkę sosnową. jak długo trzymacie pędy zasypane cukrem? ktoś wspomniał , że 2 miesiące - ja czytam o 2 tygodniach????
    @Pluma - ja robię wersję zasypywaną, potem z pędów można zrobić nalewkę (tylko jej się nie gotuje). Poszukać przepisu?
  • poszukać poszukać pewnie!!!!
  • wzięło mnie na zioła , znalazłam kurdybanek i żywokost koło siebie. czy żywokost moge sobie przesadzić do swojego ogródka?
  • Możesz. Łatwo się sadzi, nie stwarza żadnych problemów, korzenie mają dość duże przyrosty.

    Ogólnie wdzięczne ziółko do hodowania nawet dla początkujących.

  • Jeżeli posiadamy pędy sosny pozostałe po przygotowaniu z nich syropu z sosny
    poprzez macerację w cukrze, zalewamy je spirytusem oraz wódką i
    pozostawiamy do maceracji w alkoholu na 2 tygodnie potrząsając
    pojemnikiem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie zlewamy trunek do
    osobnego naczynia filtrując jednocześnie i dodajemy syrop z pędów sosny.
    Jeżeli mamy jedynie syrop z pędów sosny to po prostu mieszamy wszystkie
    składniki tj.: syrop ze spirytusem i wódką lub przegotowaną i ostudzoną
    wodą.
    Nalewkę z sosny rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na
    kilka miesięcy. Jeżeli po jakimś czasie na dnie butelek pojawi się
    osad, nalewkę należy zlać z nad osadu. Pozostałe pędy sosnowe możemy
    ponownie zalać słabszym alkoholem - około 40% i macerować kolejne 2
    tygodnie uzyskując trunek słabszej jakości o delikatnym posmaku.

    http://www.nalewka.info.pl/przepisy_nalewki/nalewka_z_zosny
  • http://babuni-blog49.blog.onet.pl/2011/06/22/ziolowa-rabata-ma-ksztalt-slimaka/
    zaczęliśmy wczoraj stawiać nasz ogródek ziołowy na wzór powyższego. :)
  • czy możemy zbierać pokrzywe na sok w dni wilgotne takie jak teraz? i tak się ją myje. i czy to już nie jest za póżno?
  • odkąd żyję mniszek był zawsze mleczem,
    być może w zamierzchłych czasach ustalania terminologii botanicznej, a szczególnie w otoczeniu ustalacza, było inaczej
    :)
  • wzięło mnie na zioła , znalazłam kurdybanek i żywokost koło siebie. czy żywokost moge sobie przesadzić do swojego ogródka?
    A mogłabyś robić fotkę z żywokostu jak rośnie .
    Bo póki co z rozpoznalnością mam kłopot a czekać jak zakwitnie to jeszcze trochę upłynie czasu .
  • @pluma
    zioła się zbiera w suchy słoneczny dzień .
    Najlepiej po deszczu wtedy odpada mycie .
  • tylko ze mlecz jest trujacy  a mniszek nie
  • ja też jestem początkującai myślę że to żywokost ale jak pójde na spacer to zrobie i wrzucę to sami ocenicie;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.