Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1266267269271272452

Komentarz

• Nie wiem @koctel... sama nie pozwalam spać w dzień dłużej niż 2h, i przeciągam aktywność póki nie robi się marudna.
    Młodsza ma 7 i 1/3mca. Przykładowo śpi 21-8, ale budzi się na mleko lub smoczek. Drzemki trzy: 11-12, 14-16, 18-19.
  • edytowano stycznia 2015
    Ja mojej prawie 6 mc ( za 2 dni) tez nie pozwalam spać za długo! Wstaje ok 9 idzie spać ok 11 do 14(15) i potem jeszcze z 20-30 min ok 17 najpóźniej i wtedy ok 20-21 zasypia na noc.... Jeśli zaburzymy rytm to szlag mnie trafia bo Bujam się z nią do 1 w nocy albo dłużej...
  • W tym świetle, to mnie trochę martwi, że Ania jakaś niedorozwinięta i śpi 3x (nie 2), nie wytrzyma aktywnie ponad 3h.

A co do pobudek nocnych, to jeśli nieregularne, czyli dziecko ma ustalony rytm dnia i nocy, przesypiało już nocki, a teraz budzi się o różnych porach to prawdopodobnie głód.
    Jeśli nigdy nocki nie przespało, to się nie ma co łudzić że prześpi. Pewnie przyzwyczajone do cyckania czegoś lub obecności mamy.
    W tym wieku można już próbować odkładać... próbowałam w 4mcu i to było za wcześnie, ryk i niezrozumienie, stres. Zosię odkładaliśmy począwszy od 8mca. Chodzi o to, żeby dziecię pocieszone, przytomne zasypiało tam gdzie ma spać. Jak (wstaje i) krzyczy, to trzeba pocieszyć i tak w kółko aż do zaśnięcia. To jest metoda podnieś-połóż Tracy Hogg. Nam się sprawdziła przy pierworodnej.
    Ale zaznaczam, że jest to sprawa z pogranicza wychowania i koncepcji rodzicielstwa, także trzeba samemu ocenić.
    Nam się podoba, bo dzieci nie są zostawiane na wypłakanie, z drugiej strony, sposób ten (po konsekwentym wprowadzeniu) pozwala nam się wysypiać.
  • @wiesia
    ale z tego co Taja napisala,to u niej tez wychodzą mniej więcej 3h aktywności...tylko inaczej rozłożone...
  • U nas nigdy 3. Te moje godziny takie orientacyjne, żeby połówek nie pisać ;)
    2:30 to jest max, dominanta to 2h... a Ania starsza od M.
    No nic... mnie to pasuje, bo jest synchronizacja z Zosia.
  • @wiesia - po prostu lubi spać ;) B. też w wieku A. tak dużo spała i krótko wytrzymywała. Teraz ma prawie rok i właśnie zaczyna się na jedno spanie przestawiać - nawet 6 godzin wytrzymuje.
  • tylko @koctel musi zsynchronizować bliźniaki,rady nie mam pipoza tym, że kiedyś to minie ;)
  • no, trochę pipoza ;)

wspieram myślami z naprzeciwka ;)
  • my mamy chaos, ja nawet nie potrafię dokladnie powiedziec jaki oni mają rytm w dzień
    na pewno jest jedna długa drzemka spacerowa - gdy wracamy jeszcze śpią, potrafią ponad 3 h..

dwa tygodnie temu próbowałam sobie zapisywać by jakiś schemat ujrzeć, ale potem zapominałam zapisywać i mi to nie wyszło..

teraz chłopacy się bawią, najgorsze jest to, że jak zasną nawet za chwilę to i tak zwłaszcza jeden z nich się obudzi za ok. godzinę

próbowałam im skracać to długie spanie, tylko problem polega na tym, że jak ich zbudze za szybko to starszym nie dam obiadu itp;)

rano po takiej nocy długo śpią..a ja jak mam możliwość to odsypiam noc i znow nie ma wybudzenia..

może w weekend gdy starsza nie pojdzie do zerowy to jakoś ich spróbuje powybudzać wcześniej..

dzisiejsza noc wyglądała w końcu tak, że jak pierwszy zasnął o 1.15, drugi o 2
    poszłam spać a o 2.40 pobudka i nie spałam do 5! zaczęło się jakies karmienie kaszką i cały ten cyrk z jedzeniem;) o 7 wstałam do córki starszej by ją do zerówki wyprawić..

potem jakieś dwie krótkie drzemki, no ale było to kosztem wcześniej zrobionego obiadu i środkowa córka znów gapiła się na bajki..
  • tylko jeden z nich przesypiał czasem 6 h, nie licząc ostatniego szczepienia;)
  • @Hania... dzięki :) pocieszające :)

@koctel... nie wiem czy jest rada. Jak czytam Twoje wpisy, to dla mnie jest bohaterstwo. Bliźnięta źle spiace, starsze dzieci. Ty zmęczona. Wiadomo, z czasem się to poprawi... mając już doświadczenie ze starszymi, można się tak pocieszyć.
  • @wiesia
    pocieszam się, że może lada dzień się to poprawi, a jak nie to może za miesiąc ;)

a z tym bohaterstwem to jak na to tak sobie czasem patrzę, znając siebie, to widzę w tym ewidentne wsparcie z góry ;)
  • aktualnie pierwszy już śpi a twardszy zawodnik walczy
  • @koctel a nie probowalas z nimi spac? Tak zeby Ciebie czuli jakos blisko? Moje dziewczynki tak mialy, ze sie budzily na zmiane. Bralam do piersi i tak sie przekladalam z jednej strony na drugą. Potem ogarnelam, ze one nie potrzebują piersi tylko sie przytulic (mialy wtedy 9mies, wiec starsze od Twoich chłopców). Wiem, ze to sie latwo pisze ale spróbuj im zrobic może dwie drzemki. Chocby niesynchronicznie w dzień, oby na noc sie udało w jednym czasie. Bez uznawania drzemki po 21 - wtedy noc jest i koniec :-) pisze to ja leniwiec pospolity, sen rzecz święta :-) powodzenia!
  • @beatasb

właśnie kiedyś brałam ich do siebie i byłam wyspana, ale z czasem jakoś zaczęli co chwilę się budzić, ja cała ścierpnięta i odechciało mi się tego..po karmieniu odkładam ich do łózeczka, jedynie gdy budzą się np. o 6 a ja o 7 wstaję wtedy lądują ze mną w łózku.

No myślę że po prostu muszę im te drzemki poskracać, kosztem czasu na co innego..

poza tą główną drzemką, często śpią różnie..i nie wiem co mi bardziej pasuje czy gdy razem śpią czy w róznym czasie..
  • :) posyłam uśmiech i modlitwę za dzisiejszą noc :)
  • Doskonale Cię rozumiem! Lubilam sie zajmować jednym dzieckiem naraz :-)
  • i jak jedno nie śpi to mogą siedzieć przed kompem np. na forum, a jak dwójka to już nA łóżku z poduchą do karmienia;)
  • usnęli idę chwilę pokimać, mam nadzieję, że dadzą mi 2 godziny.. ;)
  • @koctel a kapiel? Zamiast drzemki o 17? Jakos ich tak nakrecic i rozkrecic zeby nie zasneli wtedy a dopiero po kąpieli i kolacji? Wtedy odpadnie jedna drzemka i może poszliby normalnie spac. Wspolczuje, ta drzemka o 21 to koszmar...
  • Śluz z krwią w kupie u noworodka, co oznacza?
    Obstawiam stan zapalny jelita.
    Antybola nie dawali w czasie porodu albo po?
    Wszystko i nic.
    Może rzeczywiście NIC, może infekcja, może nietolerancja pokarmowa, może alergia.

Jakieś inne objawy?
  • Właśnie dostał bo jadzia miała paciorkowce i co z tym wychodzić na własną prośbę?
  • Nie jednak nie dostał, zrobił dzis dwa kleksy z krwią
    Czy to moze byc brak witaminy K
  • Veida żadnych innych pobrali krew o 14 maja być wyniki
    Nie wypuszczo ich znów dzis ,szlak
  • Ale Jadzia dostawała antybola w czasie porodu? Jeśli tak, to Młody też dostał.
    Bym pomyślała o probiotyku dla noworodka - np. BioGaia. Bywa, że taka krew w kupie się pojawia, a potem przechodzi sama. Jednak sugerowałabym obserwować rzecz.
  • Nie wiem czy w szpitalu dadzą probiotyki
  • Ja też nie wiem, ale może warto podjąć temat z pediatrą. Nawet jak szpital nie zasponsoruje, to może zgodzą się na podawanie we własnym zakresie?
    @mańka
    Tak, to może być niedobór wit. K. Klasycznie w 3-5 dobie życia mogą pojawić się krwawienia z przewodu pokarmowego, pępka, błon śluzowych, skóry.
    Wit. K powinnaś podawać.
    Dla donoszonego noworoda 2 mg doustnie raz na dobę.

Jeśli karmiony piersią to jeszcze od 2 tyg. do 3 mc. 25 mg/dobę.
    Jeśli ma przewlekającą się biegunkę, przedłużającą się żółtaczkę to 50 mg/dobę (do czasu ustąpienia objawów).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.