Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Problemy okresu noworodkowego i niemowlęcego

1364365367369370452

Komentarz

• Śliwki, gruszki, winogrona.
    Podziękowali 2madzikg mamuma
  • O gruszkach nie slyszalam, zawsze ostroznie je traktowalam, bo mi zalegaja na zoladku. Dzieki :)
  • Sok tłoczony jabłkowy z kartonu krajem moi dostają raz dziennie i jest niezle
    Podziękowali 1mamuma
  • Moi po jakims czasie sie reguluja i zatwardzenie mija, ale maluch placze i sie meczy, wiec musze mu cos dodac.
  • U nas maliny z ogrodu dobrze robią albo dodane do startego jabłka czy brzoskwini lub banana.
    Jak są słodkie to i same zjada.
    Odkąd są maliny koniec zatwardzeń.
    Podziękowali 1mamuma
  • u nas borowki i maliny wlasnie tak dzialaja
    a jak fajnie pielucha pachnie borowkami!

ps. a na soki @MAFJa nie ma ograniczen? cos kojarzę zeby za duzo nie dawac z uwagi na próchnicę.
    Podziękowali 1mamuma
  • @Katarzyna czy będę mogła później wysłać do Ciebie pytanie na priv?
  • napisałam

• Ja ogolnie sokow nie uzywam. U nas pije sie wode i kawe. 
    Dzis dostal jablko, bo mialam w domu, jutro dam mu probiotyk, bo za pozno dzis przeczytalam. Wieczorem sie wyproznil, ale z placzem.
  • U nas 100 ml daje dziennie
  • Wedlug mnie nie zaszkodzi, moj jablko zmiksowane zjadl, popil woda, moze ruszy. Ale ze ja osobiscie napic sie potrafie tylko woda, to i dzieci pija wode.
    3 latka w przedszkolu powiedziala, ze ona herbaty pic nie bedzie, bo ona chce wode.
  • Klasyczna herbata jako nawodnienie? no way :)

Mamy z J. problem. Je 4 posiłki niemleczne. Pomiędzy dostaje dużo mleka. Śniadanie, II śniadanie i obiad zjadł w miarę OK. Natomiast kolacji nie chciał. Pozwoliłam dziewczynom go pokarmić (przekarmić?), memlał owoce. Wieczorem postanowiłam zatankować go do pełna mlekiem przed snem. Trochę protestował po pierwszej porcji. Zaczał odpływać w sen. Ale wybudziły go wymioty (świeże mleko, niestrawione owoce: heh borówki, maliny z II śniadania!). Przebraliśmy, uśpiliśmy bez mleka o 21:20. Teraz 22:20 znowu małe wymioty go zbudziły. Mąż właśnie uśpił.

Na intuicję, to staram się go nie karmić?
    Może mu skórki owoców zaszkodziły? Za dużo zjadł? Ma katar, może gluty?
    Coś jeszcze możemy zrobić?
    Śpi na brzuchu.

On pije w nocy po 4x. Nie sposób go nie karmić do rana.
  • Ale żeby się nie odwodnił to chyba właśnie karmić trzeba?
    Podziękowali 2E.milia wiesia
  • Już dużo godzin minęło, nie zbudził się, dycha. Będziemy karmić w razie co.
  • Hehe ja też nie karmiłam i nie polami żeby nie wymiotowaly w nocy; d wiem wiem lenistwo poziom najwyższy;) ale żyją,  mają się dobrze. 
    Podziękowali 1wiesia
  • Jak ma mleko z piersi to jak najczęściej karmić 
    Podziękowali 1wiesia
  • Dzis jest OK, choc pozamlecznym troche gardzi. Dal sie nam wyspac. 21-22-2-5-7. Takze karmie duzo z piersi, do obiadu nie zmuszam. Cos procz przejedzenia musiało nie tak z brzuszkiem być.
  • Z racji poruszanego w mediach tematu rodzicow "uciekinierow szpitalnych" chcialam sie spytac, czy:
    a) promiennik ciepla (takie stanowisko z chyba lampa od gory) moze dziecku zaszkodzic, jesli tak, to w jaki sposob?
    b) poduszka dogrzewajaca (ta co na niej dziecko lezy sobie i ma cieplej) moze dziecku zaszkodzic, jesli tak, to w jaki sposob?
    Pytam bo z obu tych rzeczy syn moj wczesniak korzystal, a gdzies uslyszalam dzis, ze moze szkodzic, ale nie wiem o ktory sprzet chodzilo.
  • Z mojej perspektywy, w przypadku rodziców z Białogardu, dziecku najbardziej zaszkodziłoby odseparowanie od matki. Co do samego wpływu promiennika - nie demonizowałabym. Choć nie mam wątpliwości, że ogrzewanie ciepłem matczynego ciała jest zdrowsze pod każdym względem.
    Podziękowali 1mamuma
  • Moj syn ma PFO, mamy sie nie martwic i do kontroli za 4 lata. Teraz ma 7 msc. To nie wplywa w zaden sposob na rozwoj dziecka? Gdzies jednak jest niepewnosc.
  • O ja tez na Nieklanskiej :) Czyli mozna o tym poki co zapomniec.
  • @MAFJa codziennie soki? To bardzo duzo. A nie lepiej nauczyć pic wodę ? Potem nie będą chcieli jak piją cały czas soki.
  • To jest w ramach drugiego śniadania.. 100ml tłoczone go.. To tak dużo? Woda się bawią i ob lewa ja. Drażni mnie to roboty dokłada.. I tak się tak slinia że wszystko mokre zaczęło ciuchów na bieżąco brakować tak jak w zeszłym roku leżały tak j teraz codziennie co najmniej 3do 6zedtawow mam do prania.. A jak się olej to też do przebrania 
  • Ale owoce tez mają duzo cukru. 
    Dla mnie to duzo. Ale nie mam w zwyczaju pouczać innych bo każdy na swój sposób robi  :)
  • Dla mnie dużo, J. raptem kilka razy sok dostał i to pół na pół z wodą, u nas sok bywa rzadko i więksi też z wodą piją, wolę jabłko dać.
    Podziękowali 1annabe
  • Ale jak dam jabłko zamiast soku to zostanie im z picia tylko mleko. Woda są niezainteresowani. Totalnie. 
  • @Mafja, a jakbyś Im rozcienczac zaczęła? 3/4 soku do 1/4 wody i po pewnym czasie zwiększając ilosc wody, a zmniejszając soku?
  • Czy sok jest zły? Dostają z małą dolewka wrzątku..nie do po picia obiadu tylko jako część drugiego śniadania po którym są wiecznie głodni..  Podkreślam 100ml.. Nadwagi brak zdecydowany
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.