Dzis mi szybko wyrosły- moze ze 2 godz i juz z blach kipiały. Mam kiepski piekarnik- brak regulacji góra lub dół. Tylko dwie opcje: termoobieg albo góra+ dół. Pieklam góra+dół w temp ok.200*C przez ok 1,5 godz. Smaczny
O kochana,to Ty masz bardzo dobry zakwas już! Grzanie góra/dół jest chyba najlepsze,bo piekarnik jest równomiernie ogrzany. To co ,złapałaś bakcyla? Zaczynasz szukać "swojego" smaku,"swojego" chleba?
Beszczelnie się pochwalę!!! Byli u nas dzis znajomi. Spróbowali mojego chleba. I...nie jedli nic innego tylko ten chleb ze smalcem Jutro piekę kolejny.
Skoro to ciasto na bułki ma byc konsystencji gliny to jak je uformowac? Doczytałam, ze łyzką. Ale jakos nie mam przekonania. One sie nie rozleją po blaszcze, nie zrobią sie z nich "placki"?
zależy ile będą wyrastać, jak ostatnio po wyłożeniu łyżką o nich zapomniałam o mąż włączył piekarnik doperio po połtorej godzinie to maiłam blat od pizzy.
U mnie najpierw w misce rośnie ok 1h, potem oprószam mąką i kładę łyżką ( bo mi się nie chce bawić w formowanie) zostawiam na jakieś 5-10 minut i włączam piekarnik
Moje dzieci bardzo oporne na chleb. Ale zawzięłam sie. Nie kupuje pieczywa. A dzis im bułki obiecałam. Ale jakos tez bez entuzjazmu. Cóż...bedziemy eksperymentowac dalej.
@Małgorzata32 a w jakiej temperaturze je piekłaś? Czy te buły muszą być na zakwasie czy dopuszczasz też na drożdżach? Czy tylko na wodzie czy mogą być też z nabiałem?(maslanka,jogurt,meko)
Małgorzata, skórka delikatniejsza jest wtedy, gdy ciasto jest długo wyrabiane (mąka pszenna). Bułki wyrastające przez noc są smaczniejsze. Trudno mi to wytłumaczyć. Ja nawet ciasto na pizze lubię robić dzień wcześniej, lubię też takie ciasto drożdżowe (placek) wyrastający przez noc w lodówce. Mąka wchłania wtedy więcej wilgoci. Najwyraźniej to widać, gdy kupi się bułki sklepowe, one są po prostu suche - bo proces robienia ciasta jest tak krótki, ma być szybko, a nie smacznie.
Komentarz
Mam kiepski piekarnik- brak regulacji góra lub dół. Tylko dwie opcje: termoobieg albo góra+ dół.
Pieklam góra+dół w temp ok.200*C przez ok 1,5 godz.
Smaczny
Grzanie góra/dół jest chyba najlepsze,bo piekarnik jest równomiernie ogrzany.
To co ,złapałaś bakcyla?
Zaczynasz szukać "swojego" smaku,"swojego" chleba?
Znaczy dopiero się rozkręcasz?
Byli u nas dzis znajomi. Spróbowali mojego chleba. I...nie jedli nic innego tylko ten chleb ze smalcem
Jutro piekę kolejny.
Dumnam!
:
Podzielicie sie przepisem?
Zaczynam się rozkręcać he he...;)
to mój przepis
A czym sie roznią te bułki, ktore wyrastają całą noc od tych, ktore wyrastają krócej? Są bardziej pulchne?
Zosia najczęściej robi te.
Doczytałam, ze łyzką. Ale jakos nie mam przekonania. One sie nie rozleją po blaszcze, nie zrobią sie z nich "placki"?
U mnie najpierw w misce rośnie ok 1h, potem oprószam mąką i kładę łyżką ( bo mi się nie chce bawić w formowanie) zostawiam na jakieś 5-10 minut i włączam piekarnik
Moje "bułki".
No z wyglądu to bardziej placki.
Mają grubą twardą skórkę.
Cos da sie ulepszyc w temacie?
Robiłam orkiszowo- pszenne.
Da się z tym coś zrobić?
@AneczkaO8 ?
@Skatarzyna ?
@AniaD. ?
@kasha?
Czy te buły muszą być na zakwasie czy dopuszczasz też na drożdżach?
Czy tylko na wodzie czy mogą być też z nabiałem?(maslanka,jogurt,meko)
Mogą byc z nabiałem.
Mimo wszystko to lepsze niz kupne
@Skatarzyna a te hamburgerowe jakie są? Nastepnym razem wypróbuję.
Bułki wyrastające przez noc są smaczniejsze. Trudno mi to wytłumaczyć. Ja nawet ciasto na pizze lubię robić dzień wcześniej, lubię też takie ciasto drożdżowe (placek) wyrastający przez noc w lodówce. Mąka wchłania wtedy więcej wilgoci. Najwyraźniej to widać, gdy kupi się bułki sklepowe, one są po prostu suche - bo proces robienia ciasta jest tak krótki, ma być szybko, a nie smacznie.