Kupiłam kratkę w Leroy jakaś ogrodnicza, wycięłam i uformowalam walce, połączyłam gdzie trzeba drutem. Kratka kosztowała z 7 zł, a jeden koszyczek tyle wynioslby gotowy. Wyszło z 8 koszyczków.
Czy macie może jakiś sprawdzony przepis na ciasto do ozdób piernikowych np.domków. Potrzebuję na konkurs szkolny. Może być niejadalne, byle byłoby tanie Takie bez miodu, masła. Czy uda się bez cukru?
Dziękuję za odpowiedzi. Właściwie nie planowałam robić sensu stricto domku, tylko płaskorzeźbę Niestety, syn się pochorował i raczej nic z konkursu nie będzie.
Szukan przepisu na pierniczki ktore są ciemne i nie zmieniaja ksztaltow po pieczeniu. Nie wiem czemu zawsze w piekarniku mi sie znieksztalcaja i serca juz nie są takie ładne a gwiazdki mają wygięte promienie;/
Ksztalt sie zmienia chyba dlatego, ze ciasto rosnie. Ja mam taką foremke rzezbioną w drewnie, jak dawniej byly, pamiatke z Torunia, w ksztalcie konia z karetą. Pierwszy raz robilam i tez bylam rozczarowana, ze sie wszystko zdeformowalo, jak ciasto uroslo. Chyba musi byc w ciescie mniejsza ilosc sody czy innych spulchniaczy, u mnie bylo 2 lyzeczki na 1 kg maki.
No wlasnie ja robilam z tego przepisu. Za grubo rozwalkowalam. Cienko rozwalkowane byly zdecydowanie wyględniejsze. Trzeba brac pod uwagę, ze jeszcze troche urosną w piekarniku.
Szukan przepisu na pierniczki ktore są ciemne i nie zmieniaja ksztaltow po pieczeniu. Nie wiem czemu zawsze w piekarniku mi sie znieksztalcaja i serca juz nie są takie ładne a gwiazdki mają wygięte promienie;/
jak dojde do komputera, to Ci wyślę mój. Zazwyczaj dość ciemne i ładnie trzymają ksztalt
A wiecie jak zrobić takie pierniki jak toruńskie właśnie? Mi się wydaje że ten findus jest blisko jak się grubsze piecze ale jednak przy grubszych to lekki zakalec wydaje mi się... Może by musiały polezaKowac rzeczywiście długo? My w tym roku 2 tygodniowe będziemy miec
Szukan przepisu na pierniczki ktore są ciemne i nie zmieniaja ksztaltow po pieczeniu. Nie wiem czemu zawsze w piekarniku mi sie znieksztalcaja i serca juz nie są takie ładne a gwiazdki mają wygięte promienie;/
jak dojde do komputera, to Ci wyślę mój. Zazwyczaj dość ciemne i ładnie trzymają ksztalt
zrobić karmel, dodać miód - ostudzić utrzeć masło z jajkami i cukrem, dodać karmel i przyprawy na końcu dodać mąkę z sodą zagnieść jak ciasto na pierogi odstawić (najlepiej w folii żeby nie wyschło) wałkować na grubość 0,5 cm - wykrawać pierniczki piec 10 min w 220
na ciasteczkach układamy orzechy i migdały (przed pieczeniem). Po pieczeniu polukrować. Pieczemy je w Mikołaja i przechowujemy szczelnie zamknięte. Są pyszne. :peace:
Czy ktos robil te pierniki czy tylko ja taka nieudolna? Karmel wlany do masla zrobil sie twarda klucha, wyciagalam , rozmiksowalam zyrafa, po wszystkim okazalo sie ze sa okropnie slodkie. Nie spojrzalam wczesniej ze jest 0,5 kg cukru na 1kg mąki plus jeszcxe miod. Próbujemy je wykrawac ale wszystko sie lepi. Nie wiem co poszlo nie tak. Moze smak po upieczeniu nam wynagrodzi godzinna walke z przygotowaniem ciasta.
Ja mam taki przepis, pewno z orga 1kg mąki 1szkl cukru ( daje mniej i daje brązowy) 2 łyżeczki sody 3 jajka przyprawa do piernika 200-250 G masła 3 łyżki śmietany
UJa, cukru jest w przepisie 5 deko, nie 50. Ja robie te pierniczki co roku. Karmel musi byc goracy, cale ciasto w czasie wyrabiania powinno byc cieple.
Wiol na oko i czas i temp bo mi sie starły napisy na pokrętłach przy kuchence
lukier to białko i cukier puder albo sok z cytryny i puder im dłużej sie go uciera to jest bielszy. Czasem dodaje barwniki ( kupione na Allegro) a do białego lubię dodać taki z brokatem, wprawdzie ten brokat mało brokatowy taka bardziej perła z tego wychodzi ( perłowy połysk) Potem do woreczka strunowego i odcinam róg w nim, im mniejszy otwór tym lepiej..
i tyle, potem tylko ręka naiwania długo i zakwasy
jako ze my mało pierniczkowi to robię je - Hahaha - jak to mąż powiedzial „dla jednego zdjęcia na fb czy insta” Mlody do szkoły co roku zabiera i dzieciaki siostry mojej tez biorą do pkola i szkoły
kiedys jeszcze robilam babeczki Młodemu na klasowa Wigilie i tu było „weselej” bo ubzdurałam sobie ze każdego roku maja byc inne
Komentarz
Ale na razie pierogi lepia w zamian
Wpisz mały gość niedzielny domek z piernika
W miarę tani i jadalny domek może być z gotowca - np. chatka z piernika dr Oetkera
https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/pierniczki/chatka-z-piernika.html
Ja kupiłam raz, zachowałam sobie szablon i teraz co roku piekę przy okazji pierniczków.
W tym roku pierniczki z przepisu chyba @IrenyB, ze strony
http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html
Chyba musi byc w ciescie mniejsza ilosc sody czy innych spulchniaczy, u mnie bylo 2 lyzeczki na 1 kg maki.
1kg mąki
1szkl cukru ( daje mniej i daje brązowy)
2 łyżeczki sody
3 jajka
przyprawa do piernika
200-250 G masła
3 łyżki śmietany
na oko i czas i temp bo mi sie starły napisy na pokrętłach przy kuchence
lukier to białko i cukier puder
albo sok z cytryny i puder
im dłużej sie go uciera to jest bielszy.
Czasem dodaje barwniki ( kupione na Allegro) a do białego lubię dodać taki z brokatem, wprawdzie ten brokat mało brokatowy taka bardziej perła z tego wychodzi ( perłowy połysk)
Potem do woreczka strunowego i odcinam róg w nim, im mniejszy otwór tym lepiej..
i tyle,
potem tylko ręka naiwania długo i zakwasy
jako ze my mało pierniczkowi to robię je - Hahaha - jak to mąż powiedzial „dla jednego zdjęcia na fb czy insta”
Mlody do szkoły co roku zabiera i dzieciaki siostry mojej tez biorą do pkola i szkoły
kiedys jeszcze robilam babeczki Młodemu na klasowa Wigilie i tu było „weselej” bo ubzdurałam sobie ze każdego roku maja byc inne