Podrzucice przepis na jakieś pierniczki, nie musi vbyć super wykwintny tylko żeby się je łatwo robiło. Obiecalam dzieciom ze dziś zrobimy pierniczki ale tak mnie zmogla choroba, że nie mam siły wyjśc z łóżka i mąż będzie piekł z dziećmi. Muszą być szybkie i łatwe. Nie mam siły nawet siąść przy kompie czegoś poszukać a z komórki nie umiem. Dziękuję
Proszę o radę. Zrobiłam juz jakiś czas temu ciasto na piernik staropolski lezakujacy i ono w lodówce zrobiło się bardzo twarde. Czy to dobrze czy jednak robiłam coś nie tak? Mam zamiar go piec za tydzień ale tak sobie myślę, czy aby nie wyszło zbyt twarde...
Polina, przed walkowaniem, wycinaniem, wyjmij je na dluzej do temp pokojowej i troche wyrob. Moje na smalcu twardnieje mocno, a w rekach super mieknie;-)
Dr Oetker ma takie zestawy z chatką z piernika z proszku, z szablonem i sniezykami do dekoracji. A jak chcesz sama zupelnie, to na moich wypiekach chyba taki przepis z instrukcja byl.
pewnie nie zrobie... a moze jak bede robic pierniki to sprobuje sciany powykrawac i sama polepic... tylko jak odmierzyc 90 g bialka- tyle trza na dobry lukier wg youtube
@Przeczesuję internet w poszukiwaniu przepisu na bezglutenowe i bezmleczne pierniczki. Nic mi nie podchodzi. @Berenika- chyba Ty podawalas kiedyś przepis? Może ktoś jeszcze ma sprawdzony sposób?
no dobra... teraz musze wybrac... Moniry cioci Franki czy Ireny B .. szczerze mowiac nie szaleje za pierniczkami w przeciwienstrwie do moich dzieci... i te Irenowe mnie nie powalaly do tej pory... a wlasnie dobrnelam do wpisu Marceliny o Monirowych i posmaku karmelu ze super... moznaby dodac taki z puszki karmel? na ich korzysc przemawia tez ze duzo miodu chyba nie zuzywaja
Robicie? U mnie w domu, i u męża nie było takiej tradycji. My byśmy chcieli w tym roku przyrządzić takich ciastek i dać rodzinie w prezencie.
Wybrałam: - tradycyjne kruche ciemne i jasne z ozdobami świątecznymi - migdałowe - cynamonowe - korzenne - piernikowe (nie pierniczki, a ciastka piernikowe)
Co myślicie? Może jest jakaś lista ciastek świątecznych i warto by było zmienić któreś z moich wybranych?
Potem zapakujemy ozdobnie, kolorowa wstążeczka i etykieta i już.
A i jeszcze jedno pytanie: kiedy zrobić te ciastka? W sobotę/niedzielę na kilka dni przed Świętami będzie ok? Czy napiec lepiej w środę, na dzień przed Wigilią?
1kg maki 1szklanka cukru (ja daje ciemny -muscovado) 1szklsnka miodu 2lyzeczki sody 3jajka Przyprawa do piernika 200-250g masła 3lyzki śmietany
Zagnieść ciasto na ok godz do lodówki (zafoliowane) Nagrzać piekarnik (nie pytaj do jakiej -chyba 180-200 daje ) i pieke tez na oko ) Bardzo szybkie Z tego przepisu wychodzi mi ciut więcej niz słoik 5 litrowy.
Komentarz
Nie mam siły nawet siąść przy kompie czegoś poszukać a z komórki nie umiem. Dziękuję
300g mąki przennej
100g żytniej
2 jajka
13 dkg c.pudru
10 dkg masła
10 dkg miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
wyrobić ciasto
piec 10 min w 180 st.
podobno jadalny
ten piernik
Robicie? U mnie w domu, i u męża nie było takiej tradycji. My byśmy chcieli w tym roku przyrządzić takich ciastek i dać rodzinie w prezencie.
Wybrałam:
- tradycyjne kruche ciemne i jasne z ozdobami świątecznymi
- migdałowe
- cynamonowe
- korzenne
- piernikowe (nie pierniczki, a ciastka piernikowe)
Co myślicie? Może jest jakaś lista ciastek świątecznych i warto by było zmienić któreś z moich wybranych?
Potem zapakujemy ozdobnie, kolorowa wstążeczka i etykieta i już.
A i jeszcze jedno pytanie: kiedy zrobić te ciastka? W sobotę/niedzielę na kilka dni przed Świętami będzie ok? Czy napiec lepiej w środę, na dzień przed Wigilią?
Nie mogę wkleić linka
Dajcie jakiś sprawdzony przepis na pierniczki co to ani ciasto ani one same nie muszą leżakować.
Dzieci mnie dręczą od kiedy piekarnik naprawiony.
Dziś już się nie wywinę.
1szklanka cukru (ja daje ciemny -muscovado)
1szklsnka miodu
2lyzeczki sody
3jajka
Przyprawa do piernika
200-250g masła
3lyzki śmietany
Zagnieść ciasto na ok godz do lodówki (zafoliowane)
Nagrzać piekarnik (nie pytaj do jakiej -chyba 180-200 daje ) i pieke tez na oko )
Bardzo szybkie
Z tego przepisu wychodzi mi ciut więcej niz słoik 5 litrowy.