a propos słonych babeczek - znacie taką tartę z lekko słonawego ciasta kruchego (znaczy w cieście jest sól i tylko łyżka cukru pudru) i na to borówki wymieszane wcześniej z cukrem pudrem i łyżeczką maki kartoflanej - niesamowite zestawienie, zawsze w sezonie borówkowym robię - przepis z moich wypieków
Znacie ale inną wersję Borówki wymieszane z cukrem, koniecznie ze dwie szczypty soli morskiej tej grubszej i z płatkami migdałów poruszonych trochę. Uwielbiam Edut:borówka amerykańska nie nasza jagida leśna -nie dodaje mąki bo nie puszcza tak soku jak nasza leśna
Natomiast jak robie pierogi z jagodami to mieszam je z cukrem i budyniem śmietankowym
Ostatnio na przyjęcie po chrzcinach na Wielkanoc przygotowałam przystawki - tartę z pieczarkami i serem gruyere, z pomidorami i serem ricotta, mufinki z fetą i papryką oraz jajka faszerowane nowalijkami. Potem był nieśmiertelny rosół. Na drugie pieczony łosoś w rozmarynie , do tego ryż basmati z dużą ilością duszonych pieczarek i marchewką oraz sałatka coleslaw z pekińskiej. Tort przygotowała chrzestna matka - biszkoptowy z fruzelina z malin i serkiem mascarpone. Ja upiekłam sernik królewski i makowiec. Był też mazurek różany i pomarańczowy. Mama zrobiła mi wafel kajmakową kokosowy. Większość rzeczy dwa do trzy dni wcześniej zrobiłam. W dzień chrztu tylko sałatkę i jajka ponadziewalam. Jedzenia dużo zostało choć pysznie wyszło moim nieskromnym zdaniem. Planowałam na 11 osób plus 3 dzieci i zmyśla żeby jeszcze na drugi dzień było.
Chyba jednak nie bederobic nic więcej na ciepło bo stwierdziłam że nasza rodzina jest mało jedząca. Kilkoro na diecie... I nie chcę mi się. Ciasta tort roladki mnie i tak zmęczą. Do tego wyszykowanie dzieci rano..... będzie się działo...ech...
Fascynują mnie ludzie którzy wola słodkie od mięsa i sałat. Na przyjęciach są też fajni bo zawsze rzucają się na ciasto a wszystko co dobre zostaje dla mnie
Mam inne motywacje . Nas jest malo, gdy pieke ciasto, to jedno na tydzień, a na takich imprezach mogę poprobowac różnych, o taka tajemnica .
Mowi- zamów trochę z cateringu, resztę porozdzielaj po rodzinie a Ty zrób tylko ciasto Bo oczywiście ma racje, ze wszystko super zrobię ale padam na pysk i sił nie mam. Co z tego ze się inni pozachwycają. Stwierdziła ze lepiej jak nawiążą się między gośćmi relacje i będą się nawzajem chwalić Moze nie do końca tak się uda, ale poprosiłam mamę o rosół, ja zrobię szybki krem. Kluseczki śląskie chyba zamówię sobie. Zostanie mi słodki bufet, mięso i sałatki- to i tak po kokardę! Chyba jeszcze teściową o jedno mięso poproszę..
No i pewnie, ze tak. To nie chodzi o to, zeby sie zarąbać tymi garami, no chyba, ze to kogos wznieca, rozne sa zboczenia. Jeszcze trzeba przecudnie posprzatac chate po kilku parach malych i duzych rąk i nóg i to wszystko na swiezo najlepiej, w sobote, bo kiedy?
Ale slodki bufet sobie ambitny wymyśliłam. Będą Brownie babeczki , cake pops czyli duże bajaderki, wafle domowe, tarta z owocami i żelki i pianki kupne no i może szarlotka:)
Ja też tym razem poszłam na łatwiznę. Zamówiłam catering na obiad i zimną płytę, sama robię 4 ciasta i barszcz z krokietami z mięsem i kapusta. Oczywiście, że mam trochę wyrzuty sumienia, że poszłam na łatwiznę. Będzie jakieś 30 osób do jedzenia,dzieci młodszych nie liczę. Ale też trochę się cieszę, że nie muszę gotować rosołu w garnku na pranie.
Kazdy chwyci pierwsze za szarlotke a Ty sie urobisz przy tym 'drobiu'....
Rejczel u nas pierwsze właśnie schodzą te "drobie" zwłaszcza muffiny:) Dzieci uwielbiają, a ciast tradycyjnych, oprócz moich dzieci, to inne dzieciaki prawie nie jedzą...
Aga galaretki jeszcze zrób do kieliszków turystycznych. Bedziesz mieć zapchajdziure na stole a dzieciaki zjedzą każdą ilość. No i szybko soe robi;) Kieliszki i eleganckie jednorwzowe drewniane łyżeczki w pakfol kupowalam
@Rejczel znalazłaś może ten hitowy przepis na ciasto rabarbarowe? Mój rabarbar już czeka w ogródku na ścięcie
@groszek, co ja sie naszukalam tego przepisu! Przeszukalam dwa zeszyty - nie ma, przepatrzylam z grubsza na stronce - kurcze, to nie te.... W koncu przypomnialam sobie, gdzie ja to wpisalam! Otoz wiec przepis jest wpisany w takim pozlacanym notatniczku z reprodukcja Klimta a notatniczek no wlasnie... wcielo. Nie ma go tam, gdzie zawsze go kladlam, nie ma go w zadnej z torebek ale sie nie poddaje. Zeszlej wiosny i lata pieklam z tego przepisu placek za plackiem, tylko zmienialam: a to jagody a to rabarbar a to czeresnie, taki fajny, kurcze, znajde go!
Komentarz
Borówki wymieszane z cukrem, koniecznie ze dwie szczypty soli morskiej tej grubszej i z płatkami migdałów poruszonych trochę.
Uwielbiam
Edut:borówka amerykańska nie nasza jagida leśna -nie dodaje mąki bo nie puszcza tak soku jak nasza leśna
Natomiast jak robie pierogi z jagodami to mieszam je z cukrem i budyniem śmietankowym
Mam inne motywacje . Nas jest malo, gdy pieke ciasto, to jedno na tydzień, a na takich imprezach mogę poprobowac różnych, o taka tajemnica .
Mowi- zamów trochę z cateringu, resztę porozdzielaj po rodzinie a Ty zrób tylko ciasto Bo oczywiście ma racje, ze wszystko super zrobię ale padam na pysk i sił nie mam. Co z tego ze się inni pozachwycają. Stwierdziła ze lepiej jak nawiążą się między gośćmi relacje i będą się nawzajem chwalić
Moze nie do końca tak się uda, ale poprosiłam mamę o rosół, ja zrobię szybki krem. Kluseczki śląskie chyba zamówię sobie. Zostanie mi słodki bufet, mięso i sałatki- to i tak po kokardę! Chyba jeszcze teściową o jedno mięso poproszę..
mi się udało umówić ze teściowa zrobi dwa mięsa i sernik. Ale i tak jeszcze sporo do zrobienia..
!
Dzielne jesteście z maluchami w ciąży szykować tyle pysznosci!
Ale bym przygotowała takie przyjęcie ehhh ;d
Kieliszki i eleganckie jednorwzowe drewniane łyżeczki w pakfol kupowalam
A na obiad rolada, kluski i modro kapusta.