Mój tygodniowy zakwas buraczany czuć drożdżami . Zepsuł się? Do wywalenia? W smaku jest ok, mocno kwaśny, ale ten zapach mnie niepokoi. Jak kiedyś robiłam to tak nie pachniał.
@Yucami chyba się nie zepsuł o ile drożdżami a nie pleśnią pachnie. W końcu dla przyspieszenia powstania kwasu buraczanego daje się czasem kawałek chleba na zakwasie - czyli dzikich drożdżach. To ta sama fermentacja.
A co zrobić żeby mi zakwas się nie zepsuł? W tym roku wreszcie wyszedł ładny, 6 dni już ma i boję się, że to za duzo szczęścia i do poniedziałku rano się popsuje...do lodówki dać? odcedzić? nie ruszać?
Jak już dobry to możesz w czyste butelki i do lodówki. Jak ma jeszcze troche dojść to o ile nic spod wody nie wystaje ( buraki, czosnek, ziele ang. czy co tam masz) po prostu go nie ruszaj - nie powinien się zepsuć.
PS. Tak naprawdę to czysty kwas nawet nie musi w lodówce stać, ale jak się boisz to zawsze bezpieczniej.
A mi chyba sernik wyszedł.. ci prawda niski.. nie wiem czemu.. i zadać se już chciałam pytanie po co tyle piany wlazło jak taki niski ale jednak puszysty jest mocno.. jednocześnie.
Hej, doradźcie niedoświadczonej: do czego można wykorzystać kandyzowane orzechy laskowe? Dostałam kilka słoiczków tego specjału na święta i szukam przepisów
Nie... ale chętnie dowiem się jak wyszło wszelkie pasty, tym bardziej z fasoli to nasza kulinarna przyszlość mam na myśli starszych ( 15 i 20 lat) oraz siebie reszta moze z czasem zasmakuje
Wyszło b.dobre. Dodałam olej, cytrynę, paprykę słodką i ostrą, sól. Nie będę już specjalnie kupować tahini. Teraz chcę spróbować zrobić pastę z białej fasoli, cebuli i jabłek, coś w typie smalcu. Robił ktoś?
Ja robiłam smalec z fasoli. Nie blendowalam tylko tłuczkiem do ziemniaków trochę zmiazdzylam bo taki był przepis. Z jabłkiem majerankiem i cebulką. Smaczne tylko taki dziwny posmak na zębach zostawialo
Ja robię z fasoli, nie obieram. Blenderuje i potem dodaję podsmazona cebulę. Ostatnio robiłam z całego nieluskanego grochu, dla mnie smaczniejsze niż z fasoli.
@mader prosta obiado kolacja czyli puree ziemniaczane z poledwiczkami wieprzowymi ido tego surówka z kiszonej kapusty oraz warzywa na parze. Wyszło smacznie. Była godzina 21 i cała kolęda razem z kolacją nie dłużej niż 30 minut! Ekspres
Wyszło b.dobre. Dodałam olej, cytrynę, paprykę słodką i ostrą, sól. Nie będę już specjalnie kupować tahini. Teraz chcę spróbować zrobić pastę z białej fasoli, cebuli i jabłek, coś w typie smalcu. Robił ktoś?
Komentarz
ale chętnie dowiem się jak wyszło
wszelkie pasty, tym bardziej z fasoli to nasza kulinarna przyszlość
mam na myśli starszych ( 15 i 20 lat) oraz siebie
reszta moze z czasem zasmakuje
Zblendowałam.
Pomidory suszone ze słoiczka zblendowane tez pycha .