A mi dzis super wyszło smacznie i estetycznie( co u mnie jest wielka rzadkością:-() i jeszcze ekologicznie bo zuzylam rzeczy co by się psuły.. a dzis wyjeżdżamy..1.makaron( przedwczorajszy) z czosnkiem porem tuńczykiem i śmietana i 2.blacha warzyw z oliwa upieczona ( ziemniaki marchewka papryka cebula czosnek pieczarki buraki- te ostatnie tylko średnio chyba ale tez się zjedzą. A jak ładnie to wyglada..
@MAFJa, no nikt Ci o tych warzywach na blasze nie napisze? Uuuu. Ja nie pmogę, bo jestem totalnie akuchenna. Ale już gdzieś na Forum pisały dziewczyny o tym, jak robią.
Kojarzę, że warzywa, oliwa z oliwek, czosnek, zioła i do piekarnika na papier do pieczenia. W jednej warstwie chyba. Ale może ktoś się zlituje i doprecyzuje? - też byś skorzystałam ;-).
Dość grubo. Na pewno nie kostka drobna. Marchew plasterki burak na czworo(lepiej chyba tez plasterki by było. Cebula na pół pieczarki tez. Ziemniaki małe na pół duże na 4-6.. 170 z 40-60 min nie patrzyłam.. pod koniec podkręciła by się przypieklo sól czosnek pokrojony i obficie oliwa po wierzchu.. prowansalskie ziola
U nas w piątki często gości ekspresowy i ekonomiczny obiad "na winie". Makaron + oliwa z oliwek i co się nawinie z reguły czosnek drobno siekany, świeże zioła, pomidory suszone posiekane + dolewam tej oliwy ze słoika, czasem kapary albo ostra papryczka pokrojona ale bez pestek - tylko dla aromatu. Posypac jakimś twardym serem drobno startym
Moje doświadczenie mówi, że się kiepsko rozwija (pęka) jak nie jest świeże @kasha. Tj. im bliżej daty produkcji tym lepiej. Wsadziłam do gorącego piekarnika prawie prosto z lodówki, tyle co przejechałam nożem kółkowym w kwadraty i farsz nałożyłam, ale wyrosło tak se. Jakie francuskie kupujecie by wysoko rosło i się pięknie rozwarstwiało?
Moje doświadczenie mówi, że się kiepsko rozwija (pęka) jak nie jest świeże @kasha. Tj. im bliżej daty produkcji tym lepiej. Wsadziłam do gorącego piekarnika prawie prosto z lodówki, tyle co przejechałam nożem kółkowym w kwadraty i farsz nałożyłam, ale wyrosło tak se. Jakie francuskie kupujecie by wysoko rosło i się pięknie rozwarstwiało?
@Elunia - są dania jednogarnkowe, które na drugi dzień są lepsze na wzór hiszpańskiej potrawy car robię takie coś i przypomniało mi sie,że mówią moi, ze drugiego dnia lepsze
podsmażam ziemniaki surowe przekrojone na pół, marchewkę, pietruszkę, seler w plastry , słupki czy co tam chcesz, przyprawiam i do gara podsmażam pieczarki , z cebulą , przyprawiam i do tego samego gara podsmażam cukinię z porą i jak wyżej podsmażam pomidory z papryką, czosnkiem i jak wyżej podsmażam polędwicę wieprzową,ale spokojnie może być kurczak bez kości dorzucam ostatnio dałam trochę słodkiej śmietany mieszam w garnku, to się trochę dusi i czekam na efekt
@kasha, ja się całkowicie zgadzam tyle, że jak ciasto jest naprawdę świeże to można właśnie rozwijać bez uszczerbku bezpośrednio po wyjściu z lodówki. Takie, które już troche poleży popękałoby na zgięciach i musi dojść do temperatury pokojowej. Zastanawiam się jaki to ma wpływ na późniejsze rosniecie i rozwarstwianie. Ciasto z biedry mi rośnie mało. Ze Stokrotki (nie pamiętam firmy ale chyba niemiecka jakaś) ciut lepiej ale też bez rewelacji. Zastanawiam sie czy kwestia ciasta czy błędu w sztuce.
U nas dobrze się sprawdza takie szybkie jadlo: Makaron(rurki,świderki, krajanka-ja wolę grubszy) ugotowany,wymieszany ze skwarkami (boczek wędzony surowy,kiełbasa, ewentualjie z cebula) na to pokruszony chudy twaróg *lepiej taki bardziej sypki
Czy ma ktoś przepis na ciastka kakaowe takie, żeby z łatwością można było wykrawać foremkami? Robię co roku z dziećmi ale kończy się to frustracją bo się nie chcą odklejać, rozwalają etc. Oczywiście z masłem
Czy ma ktoś przepis na ciastka kakaowe takie, żeby z łatwością można było wykrawać foremkami? Robię co roku z dziećmi ale kończy się to frustracją bo się nie chcą odklejać, rozwalają etc. Oczywiście z masłem
Ola, nie mam przepisu, ale ciasto trzeba dobrze wyrobić, to się nie rozpada, a potem podsypywac maka przy walkowaniu, to się tak nie przykleja, to pewnie wszystko wiesz.
Mam taki patent, bo to prawda, że dzieciom się rozwalaja te ciastka przy przekładaniu, więc my korzystamy z łopatek do ciasta, takich do torty, lekko się podważa, wsuwa pod ciastko, a potem delikatny zjazd na blaszke, może to Wam pomoże z tym rozwalaniem.
Szukam dobrego przepisu na pierniczki "na ostatnią chwilę " chcemy pięć jutro albo pojutrze i chciałabym żeby na świeta dało się je ugryźć:) miałam sprawdzony przepis, ale za nic nie mogę go odnaleźć
Mam taki przepis @ewap, jak co roku, też mnie denerwuje twardość: Maka, cukier, miód, przyprawa do pierniczkow, masło i kakao Chodzi tylko o to, żeby z grubszego ciasta wykrawac, im cieńsze tym twardsze My tegoroczne jeszcze prselozylismy dżemem i oblali z wierzchu czekolada.
Leżą w pudełku, w lodówce, są miękkie i pyszne A w lodówce tylko dlatego, że u nas szybko słodkim się mrowki interesuja
Muszę upiec na piątek jakieś ciasteczka na imprezę szkolną. Musi ich być sporo, powinny być stosunkowo tanie i najlepiej szybkie do zrobienia i smaczne. Rzućcie jakiś pomysł proooszę
Świetny przepis na pierniczki Irenki B ,,Mój przepis na pierniki jest bardzo prosty:
1 kg mąki, kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki śmietany, 3 jajka, przyprawa do piernika (jeśli ktoś lubi bardzo korzenne, to 2 przyprawy). Bez podgrzewania miodu. Wszystko razem wymieszać, cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki. Do gorącego piekarnika na 9-10 min. Piekarniki są od razu do jedzenia, nie trzeba czekać, aż zmiękną."
połowa piersi to znaczy nie 1/2 z jednej ale z 3 całych
bo ja dla 6 osób kupuje 3 duże całe piersi kurczaka to starcza na 2 obiady czyli kotlety + nugetsy czy kęski mąż mało mięsny jest, czasami warzywa z ziemniakami czy ryzem opchnie a obiady mięsne u nas to 4-5 na 7
1 kg mąki (ja pół żytniej i pół pszennej 8 żółtek, 3 białka, 1 szkl cukru, 3 łyżki kakao, 200 ml śmietanki słodkiej, 3 łyżeczki sody, przyprawa korzenna, cynamon, kostka masła, 400 ml miodu miód i przyprawy i masło rozpuścić , ostudzić ( niektórzy zagotowują, ja nie) mąkę wymieszać z kakao śmietanę lekko podgrzać i rozpuścić w niej sodę białka ubić, dodać cukier, ubić, dodać żółtka - dobić jaja ubite do mąki, miód też, wymieszać śmietana z sodą i mieszać porządnie( ja łyżką- nie wyrabiam na tym etapie bo to luźnie bardzo) i odstawić w zimne miejsce na 24 potem podsypywać mąka i przerabiać @ewap
Komentarz
Kojarzę, że warzywa, oliwa z oliwek, czosnek, zioła i do piekarnika na papier do pieczenia. W jednej warstwie chyba. Ale może ktoś się zlituje i doprecyzuje? - też byś skorzystałam ;-).
Trochę czasu schodzi, ale warto.
na wzór hiszpańskiej potrawy car robię takie coś i przypomniało mi sie,że mówią moi, ze drugiego dnia lepsze
podsmażam ziemniaki surowe przekrojone na pół, marchewkę, pietruszkę, seler w plastry , słupki czy co tam chcesz, przyprawiam i do gara
podsmażam pieczarki , z cebulą , przyprawiam i do tego samego gara
podsmażam cukinię z porą i jak wyżej
podsmażam pomidory z papryką, czosnkiem i jak wyżej
podsmażam polędwicę wieprzową,ale spokojnie może być kurczak bez kości dorzucam
ostatnio dałam trochę słodkiej śmietany
mieszam w garnku, to się trochę dusi i czekam na efekt
Makaron(rurki,świderki, krajanka-ja wolę grubszy) ugotowany,wymieszany ze skwarkami (boczek wędzony surowy,kiełbasa, ewentualjie z cebula) na to pokruszony chudy twaróg *lepiej taki bardziej sypki
Mam taki patent, bo to prawda, że dzieciom się rozwalaja te ciastka przy przekładaniu, więc my korzystamy z łopatek do ciasta, takich do torty, lekko się podważa, wsuwa pod ciastko, a potem delikatny zjazd na blaszke, może to Wam pomoże z tym rozwalaniem.
Chodzi tylko o to, żeby z grubszego ciasta wykrawac, im cieńsze tym twardsze
My tegoroczne jeszcze prselozylismy dżemem i oblali z wierzchu czekolada.
Leżą w pudełku, w lodówce, są miękkie i pyszne
A w lodówce tylko dlatego, że u nas szybko słodkim się mrowki interesuja
W tym roku robiłam z tego przepisu
https://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-i
,,Mój przepis na pierniki jest bardzo prosty:
1 kg mąki, kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka miodu, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki śmietany, 3 jajka, przyprawa do piernika (jeśli ktoś lubi bardzo korzenne, to 2 przyprawy).
Bez podgrzewania miodu. Wszystko razem wymieszać, cienko rozwałkować i wykrawać pierniczki. Do gorącego piekarnika na 9-10 min. Piekarniki są od razu do jedzenia, nie trzeba czekać, aż zmiękną."
Ze skórka. Ot, odkrojony kawałek.
bo ja dla 6 osób kupuje 3 duże całe piersi kurczaka
to starcza na 2 obiady czyli kotlety + nugetsy czy kęski
mąż mało mięsny jest, czasami warzywa z ziemniakami czy ryzem opchnie
a obiady mięsne u nas to 4-5 na 7
8 żółtek, 3 białka, 1 szkl cukru, 3 łyżki kakao, 200 ml śmietanki słodkiej, 3 łyżeczki sody, przyprawa korzenna, cynamon, kostka masła, 400 ml miodu
miód i przyprawy i masło rozpuścić , ostudzić ( niektórzy zagotowują, ja nie)
mąkę wymieszać z kakao
śmietanę lekko podgrzać i rozpuścić w niej sodę
białka ubić, dodać cukier, ubić, dodać żółtka - dobić
jaja ubite do mąki, miód też, wymieszać
śmietana z sodą i mieszać porządnie( ja łyżką- nie wyrabiam na tym etapie bo to luźnie bardzo) i odstawić w zimne miejsce na 24
potem podsypywać mąka i przerabiać
@ewap