no cóż ja bym pokroiła na kawałki obtoczyła w mące i usmażyła bo taką lubię najbardziej, ale pewnie są jakieś wykwitniejsze sposoby, poczekajmy na specjalistki
Boję się normalnie odbierać telefony bo dostaje coraz ciekawsze prezenty Szczupaka dostałam, bez bebechów i oskrobany, ale ze łbem i ogonem. Co dalej droga redakcjo? Paczy się na mnie tymi ślepiami. @jukaa i inne rybne specjalistki?
Jeśli ci nie szkoda całej ryby to możesz zrobić tak:
2.Bułkę namoczyć w mleku i zemleć razem z
cebulą i surową rybą.
2.Do masy dodać sparzone rodzynki, chrzan, sól,
pieprz, szczyptę cukru, żółtka i na końcu pianę ubitą z białek. 3.Z
resztek ryby i włoszczyzny ugotować wywar. Ewentualnie pod koniec gotowania dodać
kostkę rosołową, przecedzić.
4.Na wysmarowanej masłem mokrej gazie ułożyć
zblanszowane liście pora.
Uformować wałek z masy rybnej, ułożyć na
liściach, zwinąć w rulon razem z gazą, włożyć do wywaru, który go
powinien zakrywać i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę.
5.Ostudzić.
6.Pokroić w plastry i zalać galaretą ( w wywarze rozpuścić
żelatynę - 1 czubata łyżeczka żelatyny na 1 szklankę wywaru).
Zawijanie w liście pora można opuścić,wystarczy sama gaza.
Jeśli ci szkoda ładnej rybki,możesz ją upiec "po rusku".
Do nagrzanego na maksa piekarnika,na mocno wysmarowaną masłem blachę ,
pakujesz rybkę polaną masłem i pieczesz 15 minut.
Tę wersję można ubogacić sosem chrzanowym,
czyli po tych 15 minutach polewasz rybkę sosem chrzanowym i jeszcze na 10-15 minut do pieca.
Wersja z chrzanem powinna być pieczona bez polewania masłem ale jak ktoś lubi
Sos chrzanowy:
5 łyżek soku z cytryny, ok 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 5 łyżek chrzanu,
szklanka dobrej,kwaśnej śmietany, sól,
szczypta cukru
1.Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę białą.
2.Dodajemy chrzan,resztę soku z cytryny sól i
cukier.
3Zagotowujemy.
4.Dodajemy śmietanę.
5.Tym sosem oblewamy szczupaka i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Ratunku @Elunia , @Skatarzyna , @Katarzyna i inna kulinarni eksperci Co może zrobić do jedzenia bez lodówki , żeby stać mogło w temperaturze od 13-25 st kilka dni , chodzi mi o takie potrawy jak Kapusta z grzybami Ryba po japońsku Ryba po grecku Śledzie w oleju Śledzie sułtańskie Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem Pierogi z kapustą i grzybami Sałatka jarzynowa Nie mam jak wystawić na dwór bo psy by miały wyżerkę, Jedyne całkiem nie ogrzewane pomieszczenie to łazienka ale tam jest chemia ,no i to łazienka
Szczupaka obtoczyc w mące i uzmażyć. Jak już na patelni bedziesz przewracać na drugą stronę wrzuc pokrojoną cebulkę przykryj i delikatnie podduś. Ale chwilkę żeby skórka nie odeszła. A jak kto lubi to poddusic szczupaczka chwilkę potem obrać z ości i włoży w takie bułeczki na słono.
Szukalam tych buleczek w necie nie ma. Ale to ciasto jak na paszteciki drozdzowe i formuj takie cos jak np.pierogi tylko wieksze. Mozna same jesc albo sos smietanowo cebulowy. Albo maslano cytrynowy .
na pewno jest sposób by na zewnątrz zabezpieczyć przed zwierzętani a w łazience przed chemią! ja mam normalnie garnki z pokrywkami na tarasie pod ławką i ani koty przybłędy ani pies nie ruszają, moze jakaś stara szafka?
tez tak pomyślałam, ale zaraz też pomyślałam odpowiedź Nowej: zwierzaki potłuką, pokaleczą się. Jedzenia nie będzie a weterynarz daleko i drogi. Niedasie.
Ale że jak to zważoną czekoladę? Czekolady nie da się chyba zważyć. Może jest niedostatecznie rozpuszczona? No chyba że nośnik w którym rozposzczałaś (śmietana / mleko? ) się zważył, ale nie czekolada.
Ja bym po prostu polała nią domowe desery - lody, galaretki ze śmietaną czy biszkopty. No takie co nie podaje się gościom ale nasze dzieci wciągną bez mrugnięcia okiem. Ona z grodkami niewyględna ale pewnie jadalna i smaczna.
Ja nadal nie rozumiem frazy "zważona czekolada".
A już zupełnie nie rozumiem w kontekście czekolady słowa "wyrzucać" Jak coś nie wyjdzie to przecież kto zepsuł ten musi po sobie posprzątać, c'nie?
Mniam...
Podgrzewalan w kapieli wodnej, i bez kapieli wodnej i dalej oddzieline gluty tluszczowe od masy czekoladowej. No zwazone no;/ dobra zrobir brownie to i tak zakalec to nikt nie zauważy;d
Komentarz
https://www.malygosc.pl/doc/1417508.Slodkie-budowanie
3 cebule
2 czerstwe bułeczki
1 szklanka mleka
włoszczyzna
listek laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
5 dag rodzynek
2 łyżki chrzanu
5 żółtek
3 białka
3 łyżki masła
szczypta cukru, pieprz, sól,ewentualnie kostka rosolowa
1.Posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
3.Z resztek ryby i włoszczyzny ugotować wywar. Ewentualnie pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową, przecedzić.
ok 3 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
5 łyżek chrzanu,
sól,
@Elunia , @Skatarzyna , @Katarzyna i inna kulinarni eksperci
Co może zrobić do jedzenia bez lodówki , żeby stać mogło w temperaturze od 13-25 st kilka dni , chodzi mi o takie potrawy jak
Kapusta z grzybami
Ryba po japońsku
Ryba po grecku
Śledzie w oleju
Śledzie sułtańskie
Śledzie w sosie czosnkowym
Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem
Pierogi z kapustą i grzybami
Sałatka jarzynowa
Nie mam jak wystawić na dwór bo psy by miały wyżerkę,
Jedyne całkiem nie ogrzewane pomieszczenie to łazienka ale tam jest chemia ,no i to łazienka
Jak już na patelni bedziesz przewracać na drugą stronę wrzuc pokrojoną cebulkę przykryj i delikatnie podduś.
Ale chwilkę żeby skórka nie odeszła.
A jak kto lubi to poddusic szczupaczka chwilkę potem obrać z ości i włoży w takie bułeczki na słono.
Ale to ciasto jak na paszteciki drozdzowe i formuj takie cos jak np.pierogi tylko wieksze.
Mozna same jesc albo sos smietanowo cebulowy.
Albo maslano cytrynowy .
A kurcze nie.Bo kremowka dodana.
Sproboj jedynie ...ze dwa żoltka dodac.
Tylko wyobrazilam sobie ze jesli czekolada zwazona to i kremowka.