@Elunia, pomidory spokojnie możesz siać jeszcze, rozsada potrzebuje ok. 8 tygodni. Na dynie absolutnie za wcześnie. Sieje się je najwcześniej w połowie kwietnia, a ja sieję ok. 22 kwietnia. I ważne, by dynie miały dużo światła, bo sadzonki łatwo się wyciągają.
W moim kalendarzu dla rolnikow jest inf, ze do 24 marca wlacznie jest dobry czas na zabiegi uprawowe, czyli nawożenie gleby, zabiegi pielęgnacyjne, kopanie, plewienie. Natomiast jest to rownoczesnie zly czas na sianie czegokolwiek. Dopiero od 25 marca jest bardzo dobry czas na wysiew roślin plonujących nad ziemia.
Melduję że w związku z przymusowym pobytem w domu - porządki w ogrodzie zrobione Posiałam w podwyższonej grządce: rzodkiewkę, szpinak, sałatę, buraki, marchewkę, pietruszkę, roszponkę... Przykryję włókniną gdyby były przymrozki. Kwiatki też wysiane, dalie i lilie wkopane. Chwasty powyrywane. Pączki puszczają...
Ja dzisiaj kupiłam ale posieję w środę- czwartek jak wróci ocieplenie. Z plusów siedzenia w chacie. Chłopaki skopali co trzeba i wyglądali na szczęśliwych z tej roboty...a normalnie to trzeba co swoje pogderać...teraz jedna wzmianka przy objedzie a ani po zjedzeniu do ogrodu pognali
Mój tata, ogrodnik, produkujący rozsadę roślin ozdobnych, gdy potrzebował małej ilości czystej ziemi do siewu to właśnie w piekarniku wypiekał. Miał do tego oddzielne blachy oczywiście
bardzo poproszę akurat potrzebne nam to z synem bo zaczyna kiełkować to co zasiałam w domowej szklarence i nie wiem co dalej i nie mam czasu czytac tak na szybko
Komentarz
Groch
Cebula
Sałaty i inne zielone
Marchew
Pietruszka
Rzodkiewki
Na parapetach:
Pomidory
Papryki
Por
Selery
Jarmuże
I jeszcze inne tylko nie pamiętam co
Z plusów siedzenia w chacie. Chłopaki skopali co trzeba i wyglądali na szczęśliwych z tej roboty...a normalnie to trzeba co swoje pogderać...teraz jedna wzmianka przy objedzie a ani po zjedzeniu do ogrodu pognali
poproszę
akurat potrzebne nam to z synem bo zaczyna kiełkować to co zasiałam w domowej szklarence
i nie wiem co dalej
i nie mam czasu czytac tak na szybko