@Hipolit, zasadniczo nie powinny bo się nie lubią nawzajem. Ja mam trochę większy tunel chyba 2,5x4. Miałam pomidory prawie po całości, a ogórki symbolicznie zaraz przy wejściu oddzielone papryką od pomidorów, podwieszone do góry, żeby między pomidorami nie pełzały. Pomidory owocowały jak szalone, papryki ok, a ogórki też owocowały, ale bez szału jesli chodzi o ilość. Z tym że u nas generalnie zimne ubiegłe lato było w odróżnieniu od reszty Polski, co też mogło mieć wpływ.
Mam pytanie, jako całkowicie całkowity laik. Otóż Wymyśliłam sobie truskawki pnące i poziomki na balkonie. Mam już nawet upatrzony regał o taki (wiem, że trzeba zabejcować):
Pytanie: czy dla takich sadzonek lepsze pojedyncze doniczki, czy można w np takie typu korytko?
Sadzonki z tych reklamowanych jako do uprawy balkonowej. Mają być też zioła-i też pytanie, czy każda sadzonka oddzielnie, czy można je razem do tego korytka. Będę wdzięczna za wszystkie rady i porady.
@kociara najlepiej korytka, i to nie takie zwykłe wąskie, tylko może jakieś szersze. Im więcej ziemi, tym lepiej dla roślin - więcej miejsca dla korzeni i wolniej przesycha ziemia. Do tego jeśli możesz, to korytka w jasnym kolorze (odbijają światło, czyli mniej się nagrzewaja). Tylko w przypadku ziół trzeba oddzielnie posadzić miętę, jeśli ja planujesz, bo zarośnie całe korytko. I trochę może podobierac w korytka gatunki pod względem zapotrzebowania na wodę.
Tak tę ziemię nazwał znajomy pan, który ma w okolicy sady ( czyli w sensie, że się zna) i który będzie niwelował mi teren. Pewnie trochę na wyrost Ale ziemia przepiękna Zapłacić to tyle aż nie zapłaciłam
Nie ten temat ale tu spróbuję - na nasze podwórko wprowadziła się kotka - poobserwował I uznała że zostaje z nami powiedzcie ja trzeba jakos odrobaczyc?
Gratulacje!! Widać ogrom pracy! Ogród to ciągłezajecie na długie lata. Ja też dokumentuję nasze zmiany, bo pamięć jest jednak bardzo krótka...no i dzieci ze zdumieniem odkrywają jak to było kiedyś
U nas też zmiany. Stare drewniane grzadki podwyzszane spróchniały. Mąż wymyślił i robi nowe. Jeszcze miejsca łączeń obuduje ceglami, by było ładniej i spojnie stylistycznie.
@MartaB dziękuję ♥️ Mam jeszcze pytanie o rzodkiewki. Czy rzodkiewki urosną w słabej nie zasilonej glebie? Posiałam w marcu teraz mają listki i rachityczne korzonki. A tak by się chciało mieć własne!
Czy uratuje dynie, ktore wsadzilam do gleby tydzien temu, a ktore n'a lisciach zaczynaja miec male brazowawe plamki, wysychac I powstaja dziurki? Czy dopadl je jakis grzyb, a moze to przez wilgotna pogode? Dopowiem tylko, ze u mnie klimat jest troszke cieplejszy niz w Polsce.
I jeszcze mam inny problem z salata w szklarni, wysycha n'a wierzchu, jakis robak obgryza jej korzenie. Nawet chyba namierzylam sprawce, taki bialy, obly, z brazowa glowa, fuuuj
Komentarz
narazie bananowce są wsadzone i zielenina w doniczkach
Otóż
Wymyśliłam sobie truskawki pnące i poziomki na balkonie.
Mam już nawet upatrzony regał
o taki (wiem, że trzeba zabejcować):
https://allegro.pl/oferta/regal-biurowy-polka-na-ksiazki-r-13-drewniany-6497655301
Balkon południowozachodna strona
Pytanie: czy dla takich sadzonek lepsze pojedyncze doniczki, czy można w np takie typu korytko?
Sadzonki z tych reklamowanych jako do uprawy balkonowej.
Mają być też zioła-i też pytanie, czy każda sadzonka oddzielnie, czy można je razem do tego korytka.
Będę wdzięczna za wszystkie rady i porady.
Wywrotka 7,5m3 (moja )
7500/75=100
100×17=1700
1700x3=5100
5100x dzisiejszy kurs=
22930,74 PLN
Musisz lubic maliny.
Zapłacić to tyle aż nie zapłaciłam
http://zaciszedomowe.pl/2020/04/przemiana-ogrodu/
Niedługo minie 10 lat od powodzi!
A to już dzisiejszy poranek:)
Jeszcze miejsca łączeń obuduje ceglami, by było ładniej i spojnie stylistycznie.
Mam jeszcze pytanie o rzodkiewki.
Czy rzodkiewki urosną w słabej nie zasilonej glebie?
Posiałam w marcu teraz mają listki i rachityczne korzonki. A tak by się chciało mieć własne!