Ja nie znam 1-no składnikowych. Sama stosuję A-cerumex w sprayu. Jestem alergikiem i nic się nigdy nie działo. Ale to ja... A w jaki wieku są maluchy? Jeszce jedna rzecz mi przyszła do głowy ( z góry przepraszam) : czy po rozpuszczeniu woskowiny wypłukałaś dzieciom uszy letnią wodą lub solą fizjologiczną?
Nie plukalam niczym, nigdy mi nikt nie kazal. Malemu przy kapieli sie uszy "plucza". A wiek, syn 5msc, corka 3 lata. Voskolix jest jednoskladnikowy i go zawsze uzywalam.
A jak jest z ta parafina do uszu? Niektorzy laryngolodzy polecaja, a jak w kosmetykach jest parafina, to sa niedobre. Lepsza w takim razie do uszu parafina ciekla, czy oliwa z oliwek (oczywiscie specjalna do uszu)?
To jeszcze jedno pytanie. Corka 7 letnia jest dosc mocno owlosiona na ciele. Na plecach w niektorych miejscach ma wlosy nawet dlugosci ok 10cm! Do tego na nogach i rekach tez dosc dlugie (ale nie az tak) i duzo. Powoli zwraca na to uwage i jej to przeszkadza, ale ja sie tez martwie, czy cos sie nie dzieje w organizmie? Czy to moze byc oznaka jakichs nieprawidlowosci, czy moze nie trzeba sie tym przejmowac?
@mamuma Moja starsza córa blondynka jest tak obficie owłosiona , zrobiliśmy badania u endokrynologa , później gin bo myślałam o pcos ,ale niestety a może stety taka jej uroda. Ja się chyba przejmowałam więcej niż ona.
@Gloria TSH rzeczywiście niskie ale do pełnej interpretacji potrzebne jest jeszcze ft4. Poza tym w pierwszych tygodniach ciąży hormon hcg stymuluje tarczycę.
Hmmm, pojde po skierowanie do endo, bo sprawdzic warto. Ja sie nie przejmowalam do tej pory, corka mi czesto mowi, ze chce ogolic nogi, bo nie cierpi tych wlosow, ale dzis jej plecy smarowalam i myslalam, ze jakis wlos mi sie zaplatal i chcialam zdjac, okazalo sie, ze rosna takie dlugie. Mozna by jej kucyka na plecach robic. Starsza tez dlugo byla wlochata, ale nie miala takich dlugich wlosow.
Córce 2 lata pojawił się jęczmień na oku...pierwszy raz mamy z tym do czynienia. Pediatra przepisał maść z antybiotykiem, stosujemy już 5 dzień i nie widzę poprawy, ale nie jest też źle (powieka zaczerwieniona i lekko opuchnięta). Czy można coś jeszcze zrobić?
Moj super sposob na jeczmienie tylko robie jak sie zaczyna. Kiedys mialam inwazję...Parze herbate zwykla czarna w torebce w malej il wody. Jak przestygnie i da sie dotknac bez poparzenia wyciagam i taka goraca odsaczoną przykladam na jeczmien. Ponownie zamaczam w herbacie jak przestygnie i trochę trzymam. I tak ze 4 razy dziennie. Odkąd tak robię nie byłp potrzeby lekarza bo jęczmien sie nie rozwinął ani razu. Herbata oprocz tego ze cieplo trzyma w tej torebce dziala trochr jak rumianek. Jak są probemy z tyłkami jakies pieczenie swędzenie to robię im nasiadówke.
Domowe sposoby na gradówkę są takie jak przy jęczmieniu dziewczyny wyżej podawały.Torebka z herbaty zaparzonej mocno ciepła ,ugotowane jajko , flaszeczka szklana z dobrze ciepłą wodą , przemywanie rumiankiem żeby nie zatykały się kanaliki i masaż .
Komentarz
Ja jak wracaja mi kolatania od wypijanej kawy to biore przez jakis czas ze 2tabl.dobrego magnezu.
Jeszce jedna rzecz mi przyszła do głowy ( z góry przepraszam) : czy po rozpuszczeniu woskowiny wypłukałaś dzieciom uszy letnią wodą lub solą fizjologiczną?
A wiek, syn 5msc, corka 3 lata.
Voskolix jest jednoskladnikowy i go zawsze uzywalam.
Widzę, że podobnie działa jak Olivocap i Vaxol (mało składników mają, a głównie oliwa)
Firmy nie lubię, ale widzę, że się nieźle zabezpieczają
I zeby tego magnezu bylo sporo w jednej tab.
Tu w wolnej chwili farmaceutka poleca
http://www.lekinacodzien.pl/2014/06/28/magnez-lek-suplement/
Lepsza w takim razie do uszu parafina ciekla, czy oliwa z oliwek (oczywiscie specjalna do uszu)?
skierowanie od rodzinnego
Ja zaczęłabym od endokrynologa...
Herbata oprocz tego ze cieplo trzyma w tej torebce dziala trochr jak rumianek. Jak są probemy z tyłkami jakies pieczenie swędzenie to robię im nasiadówke.