Zrobiłam lody!!! Pycha!!! Takie ucierane na parze ze śmietaną, jajami, mlekiem i cukrem waniliowym. Mieszane co 30 min. Ale one sycące są, rany. Dzieciaki cięły jak szalone. Mniam!!! Chyba muszę zainwestować w maszynkę, bo to mieszanie to trochę do kitu.
@AB, @Katarzyna, @Ania D. już długo się przymierzam do zrobienia lodów z mrożonych owoców i bananów. Z racji, że za oknem delikatnie pruszy śnieg i jest zimno, to popołudniu trzeba zjeść lody .
Podpowiedzcie mi jakie proporcje mają być: mam trochę ponad pół kilograma mrożonych truskawek i dwa banany. Za mało czegoś? Za dużo?
I czy te truskawki powinnam trochę rozmrozić przed wrzuceniem do maszynki?
A po zmieleniu do zamrażary na trochę już tą masę lodową bananowo-truskawkową? Czy od razu spożywać?
Mam nawet taką piękną łyżkę - pomarańczową do nakładania kształtnych kulek .
Dlatego wpisałam nicki specjalistek od tych lodów . U @katarzyny je kiedyś jedliśmy i były no przepyszne, ale jeszcze sama nie zrobiłam, bo myslałam, że się wybiorę w gościnę znów .
@MonikaN - ja biorę dużego banana na standardową paczkę mrożonych owoców (pół kilo chyba). Nie rozmrażam, wręcz przeciwnie - wyjmują z zamrażarki w ostatniej chwili. Po zmieleniu można te lody chwilę w lodówce trzymać (tak do pół godziny) ale dłużej nie, bo się robią bardzo twarde. Można też jeść natychmiast po zmieleniu.
Wpisałam w wyszukiwarkę "lody domowe" i oczywiście na pierwszej stronie wielodzietni.org Wszystkie hasła prowadzą na orga )
Jadę dziś do tesco po maszynkę do lodów (promocja - 74 zł, 1,2 l pojemności), przeglądam przepisy i mam pytanie: co robicie z taką ilością białek pozostałych z robienia lodów? Trochę mam już białek w zamrażarce, bezów nie lubimy, ciasta jak piekę to białka do ciasta, a żółtka do kremu..... hmmmm....
Do czego jeszcze można zużyć dużo białek, no bo sezon lodowy się zaczyna, więc pewnie będą to ilości hurtowe.
No i marzy mi się jeszcze waflownica, żeby być w pełni samowystarczalnym 8-}
Dziś po powrocie z procesji odbył się debiut maszynki do lodów - na początek zrobiłam lody z masą tofii z puszki. Wyszły przepyszne i zostały pożarte zamiast drugiego dania, bez domrażania w zamrażarce
Komentarz
@AB, @Katarzyna, @Ania D. już długo się przymierzam do zrobienia lodów z mrożonych owoców i bananów. Z racji, że za oknem delikatnie pruszy śnieg i jest zimno, to popołudniu trzeba zjeść lody .
Podpowiedzcie mi jakie proporcje mają być: mam trochę ponad pół kilograma mrożonych truskawek i dwa banany. Za mało czegoś? Za dużo?
I czy te truskawki powinnam trochę rozmrozić przed wrzuceniem do maszynki?
A po zmieleniu do zamrażary na trochę już tą masę lodową bananowo-truskawkową? Czy od razu spożywać?
Mam nawet taką piękną łyżkę - pomarańczową do nakładania kształtnych kulek .
Znalazłam takie info:
Białko jaja ścina się w temperaturze 60—64°C, natomiast żółtko dopiero w 64—70°C.
Salmonella ginie w temp. ok 65C.
:P
Nie jedz żółtego śniegu!
;-)
taki off... Ten film zrobl olbrzymie spustoszenie w umyśle mego 6,5 latka. Potrzeba było duzo modlitwy by wróciło do normy.
Nigdy nie robiłam zakupów w Juli, nie wiem, czy są coś warci, tak tylko wrzucam maszynkę, bo tania (w Tesco widziałam mniejszą i droższą)