Dziś robiłam lodowy eksperyment - miałam ochotę na lody wiśniowe i zostało mi pół szklanki świeżego soku z wiśni. Dodałam do soku 100 g cukru, podgrzałam do rozpuszczenia cukru, dodałam 200 ml mleka i 330 ml śmietanki 30%. Lody wyszły pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Lody z gotowanym mlekiem i żółtkami są też pyszne ale lenistwo często wygrywa
Dziewczyny a jak robiłam taki mrozony deser czekoladowy ( w smaku jak lody) tyle ze poza śmietanki były tam tez jajka ubite, to jak robiłam je 1,5 tyg temu i siedzą cały czas w zamrazarce to salmonella sie nie muszę przejmować.. ?
Wiecie, za cenę tej maszynki 1,5 litra z przesułką macie 2 szt tej w biedronce (w sumie 2 litry). Zdecydowanie polecam 2 opcję. Tym bardziej że patrząc na zdjęcie tej 1,5 nie bardzo mi się podoba. Zasada takiej maszyny jest taka że jak największa masa lodów powinna dotykać ścianki mrożącej, a tu widać że maszyna jest w poziomie raczej.
katarzyno, na pewno można dokupić, przynajmniej pamiętam że w usa właśnie można było je dokupić. Bo te misy się podobno zużywają. No i ogólnie drogo taka misa kosztuje, prawei tyle co nowa. A pasują pewnie do wszystkich maszynek, bo pewnie ten sam chińczyk robi
A zmroziłaś jeszcze w zamrażarce po wymieszaniu w maszynce? Niektóre lody wymagają nawet 2 godzin domrożenia. Im więcej kremówki i gęsta konsystencja lodów przed wlaniem do maszynki tym gęściejsze wychodzą. Spróbuj zamrozić na jakiś czas.
Komentarz
Z maszyny jestem zadowolona, tylko przepis na lody muszę wybrać lepszy... najlepszy
@Bea@ - tutaj:
http://allegro.pl/maszyna-do-lodow-szwedzka-jakosc-wloskie-lody-i3338351196.html
Eee, najlepiej się lody robi na miodzie, zółtka się lepiej ucierają niż na cukrze, są takie puszyste lody wtedy.
A na brązowym cukrze (ale tym muscovado najciemniejszym) smak jest obłędny, tylko właśnie słabo się biją zółtka
U mnie porażka :-(
W smaku dobre, ale konsystencja do kitu - rzadka breja :-(
Tak.
Ale myślałam, że już nie trzeba będzie mrozić, że prosto z maszyny wyjdą ok.