Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Domowe lody?

1246

Komentarz

  • Kupiłam, jutro będzie próba. Mam nadzieję, że moi lodożercy będą zadowoleni ;)
  • Kupiłam, jutro będzie próba. Mam nadzieję, że moi lodożercy będą zadowoleni ;)
    celinko gdzie ?
     w biedronce?
  • Tak!
    Z maszyny jestem zadowolona, tylko przepis na lody muszę wybrać lepszy... najlepszy ;)
  • Tak!
    Z maszyny jestem zadowolona, tylko przepis na lody muszę wybrać lepszy... najlepszy ;)
    a cena?
  • celinko - jak już będziesz miała sprawdzony przepis do tej maszyny to nie zapomnij się podzielić ;-)
  • Tak!
    Z maszyny jestem zadowolona, tylko przepis na lody muszę wybrać lepszy... najlepszy ;)
    a cena?
    Jak się nie mylę to 68zł.
  • a linka jakaś do tej maszyny? 
    nie widzę na stronie biedronki 
  • edytowano lipca 2013
    teraz ostatnio?

    e: znalazłam :)
  • Ja mam maszynę Kalorik od stycznia chyba. Robi lody jak należy, rodzina uwielbia domowe lody. 
  • Linkowałam wcześniej w tym wątku taką z allegro na 1,5 l
  • @Bea@ - tutaj:

    http://allegro.pl/maszyna-do-lodow-szwedzka-jakosc-wloskie-lody-i3338351196.html
    Ta jest większa, bo rzeczywiście litr lodów to malutko dla wielodzietnych, ale kosztuje drugie tyle z przesyłką, co ta w biedronce
  • Dziś robiłam lodowy eksperyment - miałam ochotę na lody wiśniowe i zostało mi pół szklanki świeżego soku z wiśni. Dodałam do soku 100 g cukru, podgrzałam do rozpuszczenia cukru, dodałam 200 ml mleka i 330 ml śmietanki 30%. Lody wyszły pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu.
     Lody z gotowanym mlekiem i żółtkami są też pyszne ale lenistwo często wygrywa  ;) 
  • Właśnie się dowiedziałam, że też będę lody mieszać - mąż był w biedronce, maszynkę nabył. 
  • Dziewczyny a jak robiłam taki mrozony deser czekoladowy ( w smaku jak lody) tyle ze poza śmietanki były tam tez jajka ubite, to jak robiłam je 1,5 tyg temu i siedzą cały czas w zamrazarce to salmonella sie nie muszę przejmować.. ?
  • Lody bez cukru robił ktoś?
    Mam ksylitol, stevię, a także cukier jakiś brązowy i zwykły biały, czego tu użyć? 
    8->
  • nie bądźcie takie, pomóżcie koleżance! ładnie proszę o przepis na domowe lody z ksylitolem  8->
  • Eee, najlepiej się lody robi na miodzie, zółtka się lepiej ucierają niż na cukrze, są takie puszyste lody wtedy.

    A na brązowym cukrze (ale tym muscovado najciemniejszym) smak jest obłędny, tylko właśnie słabo się biją zółtka :(

  • Ej, ja też bym była zainteresowana, może grupowe zakupy tych maszyn zrobić?
  • A o cenie przesyłki zawsze można podyskutować, bo czesto na allegro zawyrzają. Bądź przy kilku przesyłka gratis a potem jakoś międezy sobą

  • Zrobiłam z ksylitolem, zwyczajnie zamieniając w odpowiednich proporcjach cukier z przepisu - wyszły znakomicie. 
  • Robiła któraś z Was lody z maślanki?

    Dziś zerknęłam na WO i tam właśnie było wspomniane o lodach z maślanki
    pisało tylko, że ciągną się jak miód ( prawie jak tureckim McDonaldsie ;)  )
  • Wiecie, za cenę tej maszynki 1,5 litra z przesułką macie 2 szt tej w biedronce (w sumie 2 litry). Zdecydowanie polecam 2 opcję. Tym bardziej że patrząc na zdjęcie tej 1,5 nie bardzo mi się podoba. Zasada takiej maszyny jest taka że jak największa masa lodów powinna dotykać ścianki mrożącej, a tu widać że maszyna jest w poziomie raczej.
  • edytowano lipca 2013
    Malia, dobrze myślisz - dwie miski, dwa smaki :) 
    Ech, fajnie by było, gdyby same dodatkowe michy do mrożenia można było do tych biedronkowych dokupić. 
    8->
  • katarzyno, na pewno można dokupić, przynajmniej pamiętam że w usa właśnie można było je dokupić. Bo te misy się podobno zużywają. No i ogólnie drogo taka misa kosztuje, prawei tyle co nowa. A pasują pewnie do wszystkich maszynek, bo pewnie ten sam chińczyk robi :)
  • Ja dzisiaj robię w tej biedronkowej. Dam znać później jak wyszły ;-)
  • U mnie porażka :-(

    W smaku dobre, ale konsystencja do kitu  - rzadka breja :-(

  • A zmroziłaś jeszcze w zamrażarce po wymieszaniu w maszynce? Niektóre lody wymagają nawet 2 godzin domrożenia. Im więcej kremówki i gęsta konsystencja lodów przed wlaniem do maszynki tym gęściejsze wychodzą. Spróbuj zamrozić na jakiś czas.
  • Tak.

    Ale myślałam, że już nie trzeba będzie mrozić, że prosto z maszyny wyjdą ok.

  • A chłodziłaś masę przed wlaniem do maszyny?? 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.