obowiązkowo trzeba zamrozić po 'kręceniu' Masy tej zasadniczej mrozić przed wlaniem do maszyny nie trzeba, bo się robi ze śmietanki, jajek i mleka z lodówki. Schłodzić trza dodatki np owoce
obowiązkowo trzeba zamrozić po 'kręceniu' Masy tej zasadniczej mrozić przed wlaniem do maszyny nie trzeba, bo się robi ze śmietanki, jajek i mleka z lodówki. Schłodzić trza dodatki np owoce
Ja chłodzę 2-3 godziny przed i nie mrożę już po, bo lody są gęste, ledwie maszyna daje radę kręcić. Miskę do maszyny trzymam na stałe w zamrażarce. Tylko raz mi (pierwsze) wyszły konsystencji mrożonego koktajlu. Lody kręcę około 30 minut.
Dorunia, a jaka masz maszynkę? chyba jakaś większa moc, bo większość takich super zmrózonych lodów nie da rdy ukręcić. Silnik staje. No i zamrażarkę pewnie też masz mocną, bo moja micha z mojej zamrażarki szybko traci moc...
no właśnie, czy ktoś kto ma tę maszynę mógłby napisać jak to wygląda w praktyce? czy wkłada się do zamrażarki? w jaki sposób robi się te lody - jakie składniki? ile to trwa?
Napiszcie, napiszcie! Instrukcji nie będę musiała czytać . A jak nikt nie napiszę, to napiszę ja, wieczorem zgodnie z intrukcją. Chociaż wyczytałam jedno info miska na 24 godziny na zamrażarki, no długo i jakoś się jeszcze nie wzięliśmy za robotę .
Tak, miska do zamarażarki na długo i jeszcze uwaga, miska z urządzenia z biedronki jest wysoka, do szuflad mojej zamrażarki się nie mieści, tylko do zamrażalnika w lodówce, przestaliśmy maszynki używać odkąd robimy z bananów i owoców mrożonych.
w instrukcji napisano: wloz miske na 24 godziny do zamrazarki
zrobilam to wczoraj dzis okolo poludnia przyrzadzilam mase wg przepisu z instrukcji
1,5 kubka (300 g lacznie) smietany 36% ubilam na piane
2 zoltka + 2/3 szklanki cukru pudru tez ukrecilam robotem
Polaczylam te dwa twory: smietane do masy jajecznej i wymieszalam wszystko
ta masa trafila na 5 godzin do lodowki
po 5 godzinach, wyjelam miske z zamrazarki, wlozylam do maszyny i wlalam powoli mase
niby mialo sie krecic okolo 40 minut, ale po 15 juz maszyna ciezko chodzila, nie wiem moze za krotko, moze za malo masy?
bardzo szybko sie wszystko zmrozilo, konsystencja swietna, jedyny minus szybko sie topia te lody po nalozeniu w miseczki i nie wiem czy za krotko mieszalam w misce czy wlasnie tej masy za malo?
wyszlo mi z tego "na oko" 4 kulki lodow
dla nas starczylo, na maly deser
zdecydowanie trzeba zwiekszyc proporcje
jednk uzywajac tego wynalazku 1 raz wolalam sie trzymac przepisu
Ubić śmietanę blenderem/mikserem, dodać mleko i zmiksować razem.
Dodać cokolwiek :-) U nas hitem jest dodanie zblendowanych na proch kruchych ciastek kakaowych (4-5szt) i wymiksowanie tego razem. Potem do pojemnika, a na wierzch kawałki wafelków w czekoladzie i posypanie cukrem trzcinowym.
Proporcje można dowolnie zmieniać byleby stosunek śmietanki (przed ubiciem) do mleka zagęszczonego był zawsze ok 2:1.
U nas królują lody sorbetowe na patyku (w foremkach do lodów). Banany zmiksowane z truskawkami lub innymi jagodowymi przekładam do foremek, zamrażam. Dzieciom bardzo smakuje!
Ja kupuję kondensowane słodkie w puszcze (najlepsze) albo wersja tańsza: kondensowane z Lidla niesłodkie, dodaję wtedy cukier puder, ale ono nie jest tak gęste jak to z puszki. Ze zwykłym mlekiem też robiliśmy, ale im rzadsze mleko, tym wychodzi bardziej sorbetowe, bo z wody z mleka robią się kryształki lodu. Jeśli mleko jest zwykłe, to po włożeniu do zamrażalnika trzeba chyba co pół godziny czy co godzinę mieszać, ale efekt i tak nie będzie taki sam jak przy mleku kondensowanym. Może z proszku by się dało, ale jakąś gęstą wersję tego mleka trzeba by stworzyć:)
Komentarz
Masy tej zasadniczej mrozić przed wlaniem do maszyny nie trzeba, bo się robi ze śmietanki, jajek i mleka z lodówki. Schłodzić trza dodatki np owoce
Masy tej zasadniczej mrozić przed wlaniem do maszyny nie trzeba, bo się robi ze śmietanki, jajek i mleka z lodówki. Schłodzić trza dodatki np owoce
Ja mam maszynę Kalorik, zaś w zamrażarce temperaturę -18 stopni
Moje lody wyglądają tak
@Arletta
Na pierwszej stronie.
http://www.kierunekzdrowie.com/2014/05/zdrowe-domowe-lody-owocowe-najlepsze.html
A kto znowu mówił, że miód to to samo, co cukier? @-)
W niewielkich ilościach jest w porządku.
Lody...JAGLANE:
http://swiat-rodzicow.pl/4-przepisy-na-zdrowe-domowe-lody-jaglane-dla-dzieci/
po ile?
ale prosimy o wypowiedz kogoś doświadczonego
czy wkłada się do zamrażarki?
w jaki sposób robi się te lody - jakie składniki?
ile to trwa?
Instrukcji nie będę musiała czytać .
A jak nikt nie napiszę, to napiszę ja, wieczorem zgodnie z intrukcją.
Chociaż wyczytałam jedno info miska na 24 godziny na zamrażarki, no długo i jakoś się jeszcze nie wzięliśmy za robotę .
wloz miske na 24 godziny do zamrazarki
zrobilam to wczoraj
dzis okolo poludnia przyrzadzilam mase wg przepisu z instrukcji
1,5 kubka (300 g lacznie) smietany 36%
ubilam na piane
2 zoltka + 2/3 szklanki cukru pudru tez ukrecilam robotem
Polaczylam te dwa twory: smietane do masy jajecznej i wymieszalam wszystko
ta masa trafila na 5 godzin do lodowki
po 5 godzinach, wyjelam miske z zamrazarki, wlozylam do maszyny i wlalam powoli mase
niby mialo sie krecic okolo 40 minut, ale po 15 juz maszyna ciezko chodzila, nie wiem moze za krotko, moze za malo masy?
bardzo szybko sie wszystko zmrozilo, konsystencja swietna, jedyny minus szybko sie topia te lody po nalozeniu w miseczki i nie wiem czy za krotko mieszalam w misce czy wlasnie tej masy za malo?
wyszlo mi z tego "na oko" 4 kulki lodow
dla nas starczylo, na maly deser
zdecydowanie trzeba zwiekszyc proporcje
jednk uzywajac tego wynalazku 1 raz wolalam sie trzymac przepisu
nastepnym razem sie rozkrece bardziej
smakowo ok, tak powinny lody smakowac wlasnie!
- śmietanka 30% - 250ml
- mleko zagęszczone słodzone (skład: mleko+cukier) - 100ml
Ubić śmietanę blenderem/mikserem, dodać mleko i zmiksować razem.
Dodać cokolwiek :-) U nas hitem jest dodanie zblendowanych na proch kruchych ciastek kakaowych (4-5szt) i wymiksowanie tego razem. Potem do pojemnika, a na wierzch kawałki wafelków w czekoladzie i posypanie cukrem trzcinowym.
Proporcje można dowolnie zmieniać byleby stosunek śmietanki (przed ubiciem) do mleka zagęszczonego był zawsze ok 2:1.
Do zamrażarki na 3-4h i voila.