Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Domowe lody?

1356

Komentarz

  • Jakie maszyny do lodów są godne polecenia??? Cenowo i mocowo... Na co zwrócić szczególną uwagę przy ew. zakupie?
  • kurczę , zjedliśmy dziś całkiem nieduże lody dla niedużej rodziny i zapłaciliśmy trzy dychy. kupuję maszynkę, będzie taniej i będę wiedziała co jem.

    O! to, to, to! Też tak mam...
  • edytowano maja 2013
    A tu mój przepis na kokosanki

    200 g wiórków kokosowych
    50 g masła
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mleka (opcjonalnie)
    2 białka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mieszać, aż się
    rozpuści. Dodać mleko (ewentualnie), a następnie kokos. Masa będzie gęsta do wymieszania, ale taka ma
    być. Schłodzić. 
    Z białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, a potem masę kokosową i wymieszać łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku około 15-20
    minut, aż się zrumienią. Zdejmować z blachy po przestudzeniu.
  • Wychodzą. Są super. Trzeba tylko sprawdzić, czy wiórki już nie mają masła i cukru sobie, bo się z tym spotkałam
  • A u mnie kręcą się lody śmietankowe z kawałkami czekolady  8-}
  • Dziekuje dziewczyny. Sprobujemy z tymi kokosankami, bo wszyscy je lubimy ogromnie:D
  • właśnie robię lody pistacjowe i mam białka z 18 jajek... Będą bezy, będą kokosanki, będzie przeszczęśliwy mąż.

    A, ktoś pisał rock salt - to nic innego jak sól kamienna.
    Poproszę na te pistacjowe przepis.
  • W sumie baza jest podobna jak do tej podanej wcześniej, tylko zamiast śmietany jest wyłącznie mleko - lody są dzięki temu trochę lżejsze:

    6 żółtek ubijamy z ok. 225 g cukru i szyptą soli na gładką masę, dodajemy powoli 75ml mleka, a następnie podgrzewamy na parze mieszając co pewien czas do osiągnięcia temp. ok 70-75 oC (to zabija bakterie i ścina białko jajka) - konsystencja z bardzo płynnej zacznie zamieniać się w lekko budyniowo-galaretkowatą. Trzeba uważać, bo jak się przesadzi z podgrzewaniem, to masa może się zwarzyć (choć przyznam, że i ze zwarzonej masy wyszły mi dobre lody). I to jest podstawa do wielu lodów.

    Masę schładzasz, a następnie ukręcasz lody. Po ukręceniu a przed końcowym zamrożeniem, dodajesz 120 g zmielonych pistacji. Zwyczajowo dodaje się również kilka kropel zielonego barwnika, ale ja to sobie odpuszczam. Zamiast pistacji, możesz dodać orzechy włoskie, laskowe (lekko sprażone wcześniej w piekarniku), migdały, kawałki czekolady, rodzynki namaczane przez noc w rumie, albo cokolwiek innego, co podpowie Ci fantazja.
  • Ja mam maszynę do lodów Kalorik jestem zadowolona, dziś robiłam w niej lody bananowe. 

    300g bananów, 150 g cukru i 150 ml mleka. Wszystko razem zmieliłam blenderem, schłodziłam w chłodziarce przez 2 godziny, a potem do maszyny na 20 minut. Wyszły super lody. 

  • Może kogoś zainteresuje. Już wkrótce w biedronce urządzenie do domowych lodów:
  • Małgorzato32, dzięki za info :) Właśnie czegoś takiego teraz szukałam :)

    A może ktoś już ma takie biedronkowe cudo i może powiedzieć jak się ono sprawuje?

  • Macie może przepis na lody kawowe?
  • Ja mam zamiar nabyć.
    Bo moi to lodożercy są. a zawsze mi serce pęka, jak jedzą to sklepowe świństwo.
  • Maszyna od 4.07 będzie w sprzedaży
  • Ja kupiłam maszynkę marki Tesco za te same pieniądze. Działa na razie bez problemu, dobrze mrozi i kręci lody. Ta biedronkowa wygląda tak samo. 


    Świetne przepisy na lody można znaleźć tutaj
    wiele z nich sprawdziłam, polecam!

  • Zastanawiam się nad kupnem takiej maszyny.

    Macie jakieś sprawdzone?

  • No zakupiłam. Właśnie w tym momencie dzieci zajadają domowe lody.
    Lody owszem, dobre. Ale ta maszyna mnie nie przekonuje. To całe mrożenie, mycie, czekanie...
    Nie wiem czy będzie często używana.
  • No właśnie też się nad tym zastanawiam.

    Znalazłam na allegro o pojemności 1,5 l.

    http://allegro.pl/maszyna-do-lodow-szwedzka-jakosc-wloskie-lody-i3338351196.html


  • Bez przesady - maszynka myje się szybko, miska rozmrozi się po kilku godzinach i umyta znów do zamrażarki. Zresztą lodów robię maksymalną ilość ok. 1,2 - 1,4 litra, więc nie zawsze wszystko zostaje zjedzone na raz. Można też robić lody kilka dni pod rząd, mrozić i później wybierać w smakach  :D Tylko kto dałby lodom nie kosztowanym wylądować w zamrażarce  :-))
  • @AnkaAso - jaką masz maszynkę?
  • no to kupować czy nie????

    a można bez mycia kolejna porcję machnąć???

  • @mama_asia - moja maszynka made in tesco  ;)
    @agatak - zdarzyło mi się kilka razy nie myć misy mrożącej, tylko od razu jak lody były gotowe to przełożyłam je do pudełka (no i do żołądków oczywiście), a misę szybciutko powycierałam dokładnie ręcznikami papierowymi i z 2 godziny podmroziłam przed mieszaniem kolejnych lodów :D znaczy da się :)
  • No zakupiłam. Właśnie w tym momencie dzieci zajadają domowe lody.
    Lody owszem, dobre. Ale ta maszyna mnie nie przekonuje. To całe mrożenie, mycie, czekanie...
    Nie wiem czy będzie często używana.



    @Małgorzata32 - nie masz żadnych zastrzeżeń do tej maszyny?

  • Zastrzeżeń do maszyny nie mam. Tyle tylko, że długo trwa ten proces produkcji lodów. A ja niecierpliwa jestem. A od wczoraj dzieci jęczą Robimy te lody! No więc robimy. Maszyna nie nadążą się mrozić.
  • Kupiłam :-)

    Muszę poczekać aż wyzdrowiejemy

  • W filmie "Mój brat niedźwiedź", ta zasada tyczyła niedźwiadków ;)          

    taki off... Ten film zrobl olbrzymie spustoszenie w umyśle mego 6,5 latka. Potrzeba było duzo modlitwy by wróciło do normy.
    a można się spytać dlaczego?przecież to piękny film..
  • W filmie "Mój brat niedźwiedź", ta zasada tyczyła niedźwiadków ;)          

    taki off... Ten film zrobl olbrzymie spustoszenie w umyśle mego 6,5 latka. Potrzeba było duzo modlitwy by wróciło do normy.
    a można się spytać dlaczego?przecież to piękny film..
    właśnie :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.