My robimy ze zblendowanych jagód, malin, opcjonalnie z jogurtem i mrozimy.:) Jest szał , bo na lody chodzimy tylko w niedzielę, więc to rarytasik dla Małej.:)
Miksowalam moją żyrafą. Po 5/6h w zamrazarce banany nie byly twarde jak kamien wiec bez problemu miksowalam, tylko potem wlozylam z powrotem zeby sie bardziej zmrozily.
@Kitek, Zależy jakie jaja;) ja mam akurat teraz takie malutkie, to dalam 4jaja na pół litra kremówki. Ale zdarzało się że robiłam z 3;)
Moje lody już zrobione, zaszalelismy bo jest wersja śmietankowa z dodatkiem tartej bialej czekolady, straciatella z mleczną i czekoladowe z tartą czekoladą również. Dzieci dostaną z silikonowych foremek na muffinki, rodzice będą musieli sobie wybrać z pudełka... Choć mysle że po prostu przygarne cale pudło
Nie, ale żeby były zjadliwe (nie tewarde) to śmietana musi być ubita na sztywno wręcz, a jajka robie tak że najpierw ubijam same białka na sztywną pianę, potem dodaje po łyżce cukru i dopiero na końcu żółtka i ubijam dalej. Wtedy są tak napuszone, że zamrożone bez mieszanka są ok. Jestem zbyt leniwa żeby co ileś tam je jeszcze mieszac... No ew z owocami latem czasem machne, bo mają więcej wody, ale rzadko
Dzisiaj w gazetce z Biedronki znalazłam maszyne do robienia lodów za około 64 zł- dokładnie nie pamiętam. mam podobną z Lidla i dzisiaj ruszam z pierwszymi lodami- od wczoraj mam w zamrażarce misę.... sezon czas zacząć
Już piszę jak działa yonanas. Ona ma taką wkładkę w ksztalcie stożka i na tym rozmieszczone takie jakby grzebienie. To się kręci i owoce trafiają na te grzebienie i sie scieranja na taki szron czy snieg i jednoczesnie mieszają, bo sie naprzemiennie wrzuca te owoce. Tak to robi tylko sorbety, chociaż myślę, że jak zamrozisz mleko w kostkach i smietanę, to też zrobisz lody tradycyjne.
czy ktoś używa maszyny Klatronik? Można w niej przygotowywać zwykłe lody czy tylko sorbety?
i pytanie głupiego - przy każdej maszynie jest pojemność maksymalna - ale chodzi o pojemność samej misy czy wyprodukowanych w niej lodów (czyli jednak mniej niż pojemność samej misy)? oświecicie laika?
zastanawiam się, czy lepiej większą michę dla całej rodziny czy jednak ewentualnie dwie mniejsze. Albo w razie potrzeby robić dwa cykle... Długo można przechowywać takie domowe lody, żeby zachowały dobry smak?
Komentarz
1kg bananow pokroic na plasterki i zamrozic. Wyjac zamrozone i zmiksowac na gladko z 300g masla orzechowego.
Wlozyc jeszcze na troche do zamrazarki.
Mniam! A tylko dwa skladniki 8->
Polecam z tartą czekoladą jako dodatkiem
Moje lody już zrobione, zaszalelismy bo jest wersja śmietankowa z dodatkiem tartej bialej czekolady, straciatella z mleczną i czekoladowe z tartą czekoladą również. Dzieci dostaną z silikonowych foremek na muffinki, rodzice będą musieli sobie wybrać z pudełka... Choć mysle że po prostu przygarne cale pudło
http://yonanas.com/
Tu jest dużo przepisów na zdrowe lody:
http://yonanas.com/recipe_categories/
Ale są na allegro:
http://allegro.pl/yonanas-maszyna-do-lodow-nowa-i6187110645.html
tylko widze ze starszy model
https://przepisyjoli.com/2017/06/lody-truskawkowo-bananowe/
czy ktoś używa maszyny Klatronik? Można w niej przygotowywać zwykłe lody czy tylko sorbety?
i pytanie głupiego - przy każdej maszynie jest pojemność maksymalna - ale chodzi o pojemność samej misy czy wyprodukowanych w niej lodów (czyli jednak mniej niż pojemność samej misy)? oświecicie laika?
zastanawiam się, czy lepiej większą michę dla całej rodziny czy jednak ewentualnie dwie mniejsze. Albo w razie potrzeby robić dwa cykle... Długo można przechowywać takie domowe lody, żeby zachowały dobry smak?