Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

191012141546

Komentarz

  • @Aneczka08 spody do ciast na zimno można też tak robić, że herbatniki/ciasteczka/krakersy pomiażdżone można zalać roztopionym masłem i dać do lodówki - po godzinie, dwóch zastyga i normalnie się potem  to kroi :)
  • w wersji taniej, czy zdrowiej?
    ja robiłam z jakieś podróby z biedry, gdybym robiła dla wlasnych dzieci, to bym kombinowała krem sama ;)
  • edytowano czerwiec 2014
    zdrowo jemy prawie cały czas więc jak raz zdjemy niezrodowo to chyba nie padniemy od tego.

    sama krem jakbyś robiła?
  • z masła klarowanego, mielonych orzeszków laskowych, kakao i ksylitolu - o proporcje nie pytaj, bo ja to z tych co na oko ;)
  • ja też zwykle na oko:-)
  • właśnie wstawiłam sernik do lodówki. Oczywiście musiałam coś zmienić, nie byłabym sobą, dałam czarną czekoladę bo zachciało mi się ciemnego sernika:-)
  • w temacie kalarepy - wersja pyszna, ale mniej zdrowa: obsmażam na ostrym ogniu łopatkę albo karkówkę pokrojoną w kostkę, jak się zrumieni dodaję kalarepkę pokrojoną w kostkę i marchewkę (w proporcji dużo warzyw, mało mięsa), solę i na małym ogniu duszę. Można dodać śmietanę, ale po co :) jemy z ryżem albo jaglanką. Kalarepka podsmażona zyskuje moim zdaniem na smaku, choć pewnie traci trochę witamin.
  • Mam 100 jajek. Nie mam za to pomysłu na hurtowe ich wykorzystanie. Muszę zużyć w miarę szybko, bo niedługo znów dostanę większą ilość. Acha, jajka pochodzą od przeszczęśliwych wiejskich kurek  :D
    Może zacznę je sprzedawać 
    ;))
  • makaron domowy pyszny pachnący...
  • Możesz tez zamrozić, tylko oddzielnie zółtka i białka.
  • Pasta jajeczna z mnóstwem zieleniny
  • @AnkaAso , możesz zamrozić oddzielnie żółtka i białka, smakują jak świeże.
  • Możesz podzielić się/wymienić :D 
  • kotlety jajeczne z zieleninką

    możesz upiec zuuuuuy  sernik z 12 jajek
  • Sernik  :D tylko musimy zjeść fale dunaju.
    Zrobiłam pastę jajeczną. W poniedziałek pewnie zrobię pasztet.
    Mrozić nie będę - nie przewiduję przerw w nowych dostawach jajek - dają, to biorę, ładnie dziękując :D
  • Zjeść fale Dunaju  :D Wiem, że to ciasto, ale fajnie brzmi
  • Jajka ugotowane, starte na jarzynówce, cebula i inne przyprawy, w panierkę i smażyć jak mielone.
  • A do fal dunaju takoż się przymierzam, ale za gorąco.
  • @AnkaAso przerwa w dostawie raczej bedzie, bo kury maja fazy na niesienie sie i na odpoczynek.

    Ale jesli szukasz koncepcji to polecam omlety dla odmiany. Smazy sie jeden duzy z roznymi dodatkami, moga byc warzywne czy resztki lodowkowe.
  • Pooglądałam sobie te fale w necie na zdjęciach. Ale to raczej dla wytrawnych gospodyń.
  • Zainspirowałam się własną propozycją-robię pastę
  • Czy blender kielichowy, taki stojący do koktajli, nadaje sie do miksowania na gładko gęstych mas jaglano-słonecznikowych? Próbował ktoś?
  • Jak ma MOC, to da radę, jak nie, to nie. 
  • Uuuuuuuuuu...

    400W to mało, co?  :-B
  • Minimum ile powinno być?
    Muszę kupić sobie jakieś naczynie do miksowania gęstych papek ;)
    Mam pojemniczek do blendera boscha, jest extra ale malutki.
  • ja używam zwykłego miksera lub maszynki do mięsa z gęstym sitkiem ,nie mam nic innego
  • @nowa maszynka do mielenia - to jest myśl! Szczególnie, że mam sitko makowe.

  • A czy któraś z Was pasteryzowała zaprawy w piekarniku?
  • ja, ale tylko dżemy i powidła. Słoiki (małe, po przecierze pomidorowym albo dżemie) na 120 stopni przez ok 10 minut wyprażam, potem wyciągam (przez ścierkę) i nalewam gorące powidła/dżem, zakręcam i jak mam już wszystkie, jeszcze na 10 min do piekarnika (pewnie większe trzeba dłużej). Zostawiam przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia, a jeśli któreś są nieszczelne, powtarzam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.