Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1111214161746

Komentarz

  • To tak!! 
    pewnie!
  • super dziękuję ;)
    nigdy tego dania nie robiłam ale gdzieś mąż jadł i mu bardzo smakowało
    kazałam mu więc wczoraj kupić pietruszkę to kupił natkę zamiast korzenia ;)
    ehhhhhhhh
  • My po grecku zawsze robimy właściwie wszystkie ryby smażone ,jeśli mamy nadmiar i wiemy że tego dnia nie pojemy. 
    Uja a robiłaś kiedyś taką zalewę do śledzia jak się w occie robi ,liść ziele cebulka przyprawy i zamiast octu przecier pomidorowy -pycha! 
    Ale w greckim też dobry.
  • To nic wkroj tę pietruszkę na koniec całą -będzie dobre.
  • nie robiłam
    czytałam kiedyś ale jakoś  mi nie pasowało smażyć rybę i potem ją octem zalać hehe
  • edytowano sierpień 2014
    A próbował ktoś taki sok ze świezych ogórków do picia ?? 
    Że ogórki nam w tym roku obrodziły jak nigdy to robię z nich wszystko co się da. 
     
    Ucieram ogórki na małych dziurkach ,przekładam do naczynia ,dodaję wodę niegazowaną cukier i sok z cytryny do smaku. 
    polecam . 
    image
  • ponoć miętę do tego soku warto dodać
  • Tak lub melissę lub lubczyk zależy od sytuacji :D
     
    Ja więcej ogórka daję niz na tym zdjęciu.Do tej  ryby i piątkowego obiadu pasuje idealnie!
  • W lodowce stoi sloik z zamarynowanym sledziem w panierce. Podchodze do niego jak pies do jeza. Ktos ma pomysl? Moze salatka jakas?
  • mogę przyjechać i zjeść! 
  • @uJa zamiast pietruszki korzeń
    dla mniej cierpliwych (czytaj leniwych)
    można dodać mrożoną włoszczyznę już posłupkowaną
    wrzucić paczkę lub pół kilograma jak na wagę z marketu
    na patelnię i podsmażać ciągle mieszając
    dodać cebulę 
    i wszystko do gotującego się sosu pomidorowego
    na oddzielnej patelni usmażyć ryby lub kotleciki rybne z małych rybek
    odstawić ryby na półmisek
    sos z warzywami i przyprawami gotować
    uwaga jak jest gorący to wydaje się mniej słony czy pikantny
    dodać na koniec ryby i wyłączyć ogień 
    niech rybki przejdą sosem
    na koniec wyłowić listki laurowe, pieprze, ziela
    ostrożnie wyjąc na talerze i 

    smacznego :D
  • a co do tego na obiad?
    ryż ? ziemniaki? chleb?


    jaglanka ? ;)
  • hehehe jaglanka dobra na wszystko

    chlebek jak dla mnie najlepszy
    ale ryż też może być
  • aha jak zostanie coś
    w co wątpię bo pychota
    to na zimno na kolację też obleci :)
  • Mi do ryby po grecku najbardziej ryż podchodzi
  • Robie na jutro zupe marokanska ;-)

    Dzis byly golabki, wiec pozostal wywar, resztki kapusty, cebuli, jakis golabek co sie rozsypal. Wyjmuje listek, ziele i co tam jeszcze twardego jest, blenderuje, ale tylko z grubsza. Czasem dodaje jeszcze kapusty i miesa mielonego. Wsypuje soczewice, nieco przecieru pomidor, troche orientalnych przypraw i jest super zupa. :-)
  • zamień kuskus na jaglaną
    będzie zdrowiej i smaczniej :)
  • Kuskusu nie robię raczej, ale np. ryż, czy jaglaną można fajnie doprawić curry albo kurkumą (do ugotowanych dodać trochę przypraw i tłuszczu jakiegoś - np. oliwy i wymieszać, bądź trochę nawet na patelni podsmażyć).
  • się naraziła dziewczyna... pszenica i sos z torebki to ZUO! grozi śmiercią lub kalectwem.
  • a kuskus lubię po arabsku, na słodko-ostro. albo po polsku, z sosem typu leczo albo rybą po grecku.
  • Jaglaną też się bardzo szybko robi :) Podprażasz suchą chwilę w garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć, zalewasz wodą w ilości 2,5 raza objętość kaszy (jak chcesz sypką), lub więcej (wtedy bardziej rozklejona), trochę soli, oliwy, przykrywasz i na bardzo małym ogniu, nie mieszając gotujesz ok. 20 min. To taka wersja saute. A jak już pierwszy raz ugotujesz, to poszukaj przepisów, co można z takiej ugotowanej kaszy zrobić - właściwie wszystko poza kiełbasą ;)
  • Kuskusu nie lubię
    Jaglanka duszona z warzywami (ja mogę z samym porem tylko), doprawiona ziołami i na pikantno, z odrobiną przecieru pomidorowego ma wszystkie kuskusy pod sobą. I szefów wszystkich kuskusowych szefów. O!
    :P
  • Jak to poza kiełbasą? Kiedyś gdzieś mi minął w necie przepis na parówki jaglane.. ;)
  • Nie wiem, czy parówki kiełbasą można nazwać - w kiełbasie to jednak powinno być mięso ;)
  • @joanna_91

    Bulgur (drobny)  również szybko się robi co kuskus ;)
    Dla mnie smaczniejszy 
  • hehehe, wiecie co... tyle czasu gotuje jaglanke... i zawsze wychodzila ok... a ostatnie kilka tygodni nie potrafię... ciągle wychodzi gorzka... jaglanka z tego samego opakowanoa co wczesniej a jakos... normalnie zalamka...
  • Acha, jaglankę się trudno gotuje? Toż to sekundy są. Tyle, że trzeba czuwać, zęby się nie przypaliła. Mam pytanko do doświadczonych. Jaglaną mamy w kupnym woreczku plastikowy, I ten woreczek się wybrzuszył, jakby powietrzem nadmuchany. A data przydatności jest OK. Jak myślicie, czy można jeść tę kaszę?
    W ogóle mam pytanie o te wybrzuszone, napęczniałe opakowania? Wywalać?
  • @kociara napisz mi proszę dokładnie jak Ty tą jaglankę robisz, tą z porem
  • edytowano sierpień 2014
    oki @Savia ;
    prażę systemem orgowym na patelni, na której rozgrzałam trochę oleju/oliwy (nie lubię masła)
    jak już się podpraży odrobinkę solę, wlewam wrzątek na kaszę, doprowadzam do wrzenia, potem zmniejszam płomień
    kasza ma wchłonąć płyn (na początek ok1/2-3/4  szklanki na nieco wiecej, niż 1/4 szklanki kaszy

    jak już wchłonie ten pierwszy płyn to przerzucam do rondla/gara a na patelni duszę (a w zasadzie smażę szybko, tym razem najpierw daję odrobinę oleju a potem masła ) pora pokrojonego w półplasterki (jak mały) albo w ćwierćpalsterki. Jeden por średniej grubosci (jasna część i dla koloru kawałeczek ciemnej). Szybko przesmażony por zalewam kolejną porcją wrzątku (ale mało, tak tylko, zeby przykryło pora), czekam aż sie warzywo zgotuje.

    Potem pora do gara do kaszy (kasza w tym czasie jest już odrobinkę od pożądanej miękkości), łyżeczka (albo wiecej, jak kto lubi) przecieru pomidorowego, ulubione zioła i przyprawy (ja pozostaje przy soli i pieprzu i szczypcie prowansalskich) i do miekkości dusić.
    Na koniec, jak trzeba-doprawić

    Ja najbardziej lubię taką właśnie jaglankę. Jak mam fantazję-dodaję jeszcze trochę zaparzonego słonecznika (jak do kotletów jaglankowo-słonecznikowych).

    Lubię tez z porem i papryką i pieczarkami 
  • Kto robił dynię pieczoną faszerowaną w całości? Chcę zrobić ale taką żeby potem z tym farszem można kroić w ćwiartki, żeby farsz był raczej bez mięsa i żeby zrobić ze zwykłej bambino
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.