Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

szkoła gotowania

1101113151646

Komentarz

  • Myślisz, że kompoty też dałoby radę tak zapasteryzować? Pytam,bo nie mam odp.garnka do pasteryzacji "na mokro"..
  • da radę, ja nie pasteryzuję w garnku niczego.


  • Bóg Wam zapłać, dobre kobiety.. !
  • @Olkowa, a po co pasteryzowac kompoty? Gotuje, wlewam gorace do sloikow, zakrecam i ustawiam na tacy pokrywka do dolu. Wazne by nalac do pelna. Nie ma szybszego i prostrzego sposobu.
  • Jukaa  a jak w piekarniku? Proszę o instrukcje ale tak łopatologicznie. Do słoja 0,9 litr wkładam owoce, zimną wodę, cukier zakręcam i do piekarnika na ile???????
  • W zeszłym roku zrobiłam brzoskwinie w piekarniku, wszystko wg instrukcji, nawet dłużej piekłam niż trzeba i...
    połowa mi sfermentowała.
    :((
  • @Sylaba źle
    gotujesz gar wody z cukrem
    wyparzone słoje i pokrywki przygotowujesz
    dajesz zimne owoce do słoików zalewasz wrzącą wodą z cukrem
    zakręcasz i pasteryzujesz 10 minut 
    w wodzie lub w piekarniku
    zimna woda długo by gotowała się w piecu
    jak wrzucisz do gara owoce i zagotujesz kopmpot to potem masz takie miękkie owoce i juz do galaretek, deserów, tortów nie wykorzystasz
  • babka4 do jakiej wysokości zalewam? Nie wykipi?
    Czy pokrywkę dokręcasz mocno od razu?
    I co po tych 10minutach? Zostawiasz w piekarniku? Wyciągasz?
  • nie, ja robię tradycyjnie w garze z wodą
    w piekarniku robi koleżanka
    zalewa do prawie pełna i zakręca
    i pasteryzuję
  • savia > zostaw cal przestrzeni między wieczkiem a przetworem...

  • ja zwykle zagotowuję owoce razem z wodą i cukrem, wlewam do słoików i pasteryzuję od kilku do 20 minut zależy od owocu i wielkości słoika


    wypróbuję sposób babki4, wydaje się prostszy :-)
  • Ee... a czy ta pasteryzacja na sucho jest jakoś gorsza niż ta na mokro? Rozumiem, że jest mniej popularna, ale czy to się przekłada na jakość samej pasteryzacji?
  • Od tamtego roku pasteryzuję na sucho w piekarniku. Zalety- nie paruje się cała kuchnia, nie kipi woda z garów, wkładam do piekarnika 10-12 dużych słoików 0,9 litra na 1 raz a po pasteryzacji wyłączam piekarnik i pozostawiam do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Różnica przy pasteryzacji na sucho i na mokro- żadna. Wady- brak
  • Nosz qrka, to czemu mi brzoskwinie sfermentowaly? Niby wszystko dobrze... W zeszlym roku tu wypytywalam i robilam zgodnie z instrukcja i doooopa :-??
  • @Sylaba, zostawiasz słoiki do wystygnięcia w piekarniku tak jak je włożyłaś, czy obracasz je jeszcze do góry dnem?
  • Do piekarnika wstawiam normalnie pokrywka u góry i zakręcone mocno. 130 stopni i czas w zależności od wielkości słoika. Wyłączam piekarnik, nic nie dokręcam !!!!!!! nie ruszam otwieram piekarnik po kilku godzinach.
  • poprosze o instrukcję do bakłażanów i szpinaku:) Jak to się przygotowuje i  z czym się je:)  
  • czy ser podpuszczkowy wytrzyma 48 godz bez lodówki i czy może być mrożony?
  • Baklazany najsmaczniejsze smazone/ grilowane w plastrach sa, mozna tez gotowac (dlugo) w przeroznych ala gulaszach, wtedy zupelnie sie rozpadaja i ladnie zageszczaja sos.
    Mlody szpinak mozna jesc jak salate, na surowo, do kanapek, do nalesnikow itp. Szpinak mozna tez przesmazyc na oliwie z czosnkiem i jesc jako jarzyne do obiadu. Albo do tarty jakiejs wcisnac, przesmazonym mozna nadziewac paszteciki. Albo jeszcze prosciej - nakladac przesmazony szpinak na kwadraty z ciasta francuskiego, posypac feta, skleic w trojkaty i upiec. No rozne cuda ze szpinaku wychodza ;)
  • edytowano lipiec 2014
    Ja robię musakę, mniej więcej z tego przepisu. Bakłażany nie smażę tylko piekę w piekarniku. Można też bakłażany nadziewać mięsem mielonym, tyż pyszne.  Ważne, żeby je wcześniej posolić i potem opłukać bo inaczej mogą być gorzkie.

    http://www.wielkiezarcie.com/recipe15133.html

    Szpinak duszę na patelni z podduszoną cebulką i czosnkiem, na koniec wbijam jajo albo daję trochę śmietany albo trochę rokpola. Dobre z makaronem albo klasyka - młode ziemniaczki, szpinak i jajo sadzone.
  • szpinak z czosnkiem w garnuszku na małej ilości oleju + sól + pieprz - po jakimś czasie dodaje trochę 30% procentowej śmietanki z rozmieszanym żółtkiem - tym nadziewam makaron cannelloni i zapiekam w sosie pomidorowym i pod beszamelem
  • szpinak grubo pokrojony przesmażam na maśle z odrobina soli do tego wrzucam ugotowany makaron i jeszcze chwilkę razem smażę, a potem na talerz + pokrojona w kostkę feta - mniammmmm
  • Do szpinaku pasuje coś białego - nie musi być  feta, chociaż feta jest pyszna  =P~
    Zwykły twaróg, śmietana, nawet serek topiony w ostateczności.

    Muszę też wypróbować ten na oliwie z czosnkiem, brzmi pysznie .
  • czy rybę po grecku można zrobić z filetów śledzia? (świeżego)
  • hellołłłłłłłłłłl
  • Nie wiem, nie robilam :D
  • uja 
    ale ze świeżego takiego solonego?? 

    czy świezy sledź usmażony ?
  • na razie surowy w lodówce :)
    ale nie solony, taki do smażenia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.