@nowa obsmażam mięso tylko na początku, potem duszę w kapuście kiszonej z mała ilością wody. Ta potrawa dość szybko jest gotowa, myślę, że tak 1,5 godziny, zależy od gatunku i ilości mięsa.
dopisek - nie wstawiam do piekarnika, duszę pod przykryciem na gazowej kuchence
Acha, jak napisałam wcześniej, przyrządzam w ten sposób udziec jagnięcy, tzn. z kością, ale myślę, że można go zastąpić jakimkolwiek innym gatunkiem mięsa.
Jeszcze dopytam o to mięso w kapuście. Czy ono po upieczeniu w tej kapuście ma taki ładny czerwony kolor, czy trzeba najpierw je marynować jakoś? Jak jadłam, to ono było takie ładny czerwoniutkie.
hmm jak dodajé czosnek, majeranek i boczek to juz u nas osobna zupa...jeszcze chrzanu do niej ciut daje i jest pyszna. Ale to juz dla mnie nie ziemniaczanka
spróbujé z tymi zioøami i czosnkiem, zobaczymy
Ale jakby ktos mial patent na pyszná wegañská ziemniaczanké, to dajcie znac
Podsmażyć najpierw wszystkie warzywa, kartofle też, z przyprawami. Koniecznie por.
dodam tylko że najlepiej na klarowanym maśle.Co prawda ja bym nie obsmażała kartofli,za to resztę warzyw tak nawet trochę na brązowo.I to do gara do zimnej wody a na patelnię trochę wody i tak opłukać z tego co zostało i też do gara.No chyba że obsmażasz bezpośrednio w garnku.I na małym ogieńku,powolutku,nieśpiesznie,żeby warzywa oddały cały aromat.I koperek na koniec.
Czy mięso zamarynowane w niedziele (łopatka wieprzowa pokrojona w kostkę; zamarynowana solą, czosnkiem i papryka w proszku) będzie się nadawać jeszcze jutro do upieczenia i spożycia?
piekarnik: przełóż tak przygotowane mięso do garnka żeliwnego,
namoczonego garnka rzymskiego lub na blaszkę. Wstaw do piekarnika
rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!),
piecz pod przykryciem ok 7-8 godzin. Najlepiej piecz mięso przez noc. Po
tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze ok 2 godzin, z
czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym
etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.
wolnowar: zamarynowane mięso przełóż do wolnowara i gotuj pod przykryciem w pozycji HIGH ok 8 godzin.
Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.
Komentarz
dopisek - nie wstawiam do piekarnika, duszę pod przykryciem na gazowej kuchence
przecież kapusta jest kwaśna, więc coś co się w niej gotuje powinno nie zmięknąć
hmmm
może spróbuję w niedzielę
Mięso z kapusniaku, to bylo moje ulubione, mieciutkie.
Edit: nasz kapusniak z kiszonej kapuchy, więc kwaśny .
@ola_g cieszę się, że smakowało!
stoi sobie a blacie, właśnie będę z niego rosół przelewać, jak przestygnie trochę, mąż w nocy wstawił
Jak jadłam, to ono było takie ładny czerwoniutkie.
nie chca mi jesc, mowia, ze bez smaku...
wiekszosc zup robie bez miesa i nie zabielam, ale im smakuja i chetnie zjadaja
spróbujé z tymi zioøami i czosnkiem, zobaczymy
Ale jakby ktos mial patent na pyszná wegañská ziemniaczanké, to dajcie znac
będzie taka napiastka pulled pork
Ja nie kociara ale pulled pork piecze się tak