jak nam zostały resztki z gęsi po chrzcinach, to zdjeęłam z kości, upchnęłam w szynkowarze, zalełam sosem z pieczenia i wstawiłam do lodówki, nazajutrz podałam na zimno do chleba :)k
jakby było mniej, to zrobiłabym podobnie, ale w słoiku "kiełbasianym" tzn. takim, który nie ma przewężenia górą.
My przesypujemy sola i ..... depczemy i największa satysfakcję mam kiedy je ta kapustę teściowa, osoba która wszystko obrzydzi, nawet wystawa sklepu zoologicznego.... depcząc mysle o Niej z satysfakcja mowie, ze sama deptałam i jeszcze wieksza mam kiedy nie wierzy mi na słowo zajadając sie kapusta jestem wredna )
Zostało trochę pieczonej świętomarcinskiej gęsi z dzisiejszego obiadu - może ktoś ma pomysł na te resztki?
Podlałabym sosem z pieczenia i zblendowała. Po zblendowaniu ewentualnie bym doprawiła jeśli smak jest zbyt mało konkretny.Taką masę można użyć jako smarowidło na kanapki,albo upiec/kupić spody do babeczek (zwane teraz tartelkami ) albo wcinać z krakersami.
potrzebuję przepisów na bakłażana (że z grilla to już wiem ) - jutro mam dostać kilka sztuk i niechciałabym zeby się zmarnowały. Da się z niego zrobić jakies pasty na chleb? Zupy? Gulasz warzywny?
Polecam ten przepis,kiedyś skopiowałam go z netu ale nie pamiętam skąd:
skladniki: baklażan, czosnek, oliwa, pomidory, ocet balsamiczny, sol, pieprz, suszona bazylia, sproszkowana papryka slodka
baklazana pokroic w plastry ok 5 milimetrow, mocno nasolic i odstawic na ok. 4 h lub nawet wiecej.
nastepnie odlac sok i dobrze wyplukac plastry, odcisnac wode i podsuszyc na papierowych recznikach
podsmazyc na oliwie na zlocisto-brazowy kolor i przelozyc do naczynia.
sos: pomidory obrac ze skorki i pokroic w kostke, dodac czosnek i bazylię tez podsmazyc na czystej patelni na swiezej oliwie
marynata: do oliwy dodac rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny i troche papryki,
baklazany przekladac sosem i marynata. Na koniec zalac wszystko sosem i odstawic na dobe, aby skladniki przeszly swoim smakiem.
Zrobic grzanki z chleba (kromki), nakładac na to bakłażany z sosem (zimne, nie podgrzane).
* pomidorów musi być dużo,na dwa średniej wielkości bakłażany ok. min 500g pomidorów pokrojonych z puszki,świeże na oko zalewa to tak ok 3/4 szkl. oliwy + łyżka octu.
*bakłażany można zamiast smażenia upiec (ok.15 min.w 200 stopniach) i wtedy wymieszać z marynatą i pomidorami i odstawić do lodówki żeby się " przegryzło"
Można rozpuścić,pomieszać z jakąś mleczną w łaźni wodnej,nakroić owoców typu banan itp.w plasterki i maczać nabite na wykalaczkę kawałki w roztopionej czekoladzie i zajadać. Prosty,szybki,chyba pyszny deser.Taka jakby fontanna z czekolady,jak na weselach.To zawsze jest hit dla dzieciaków i kilogramami takie owoce z czekolada z tej fontanny wciągają. Nigdy się co prawda nie odważylam spróbować ale widziałam te rozesmiane oczy i buzie dzieci Takie mini-fontanny do czekolady widziałam na allegro.
I jest pyszne, tzn.mój mąż uwielbia nazywamy to murzynkiem z kontrolowanym zakalcem Rozpuścić kostkę masła, czekoladę, białka z 4 jajek ubić z 1/2 szklanki cukru pudru, delikatnie wmieszać wystudzone masło, czekoladę, żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. W przepisie jest też kakao, ale śmiało można pominąć.
O! Milamama to znam podobny przepis i też koniecznie musi być w środku zakalec bo tak jest pysznie. I właśnie lubię to ciasto bo mocno czuć czekoladę a nie kakao i chciałam takie babeczki, ale bez jajek no i masła... chyba za dużo bym chciała
Hmm...jeśli od tego przepisu odejmiesz masło i jaja to zostanie czekolada i proszek to juz lepiej samą czekoladę zjeść Dziewczyny polecaly wyżej- rozpuszczona czekolada i maczane w niej owoce- latem czasem robię, bo wtedy sezon owocowy, a takie truskawki czy arbuz, maliny - genialne. W sumie arbuzy tez teraz są, melony, mandarynki, banany, jabłka, winogrona mniam. Chyba jestem głodna
Jadłam kiedyś szynkę pieczoną w kapuście kiszonej. Była taka kruchutka i miała ładny, czerwony kolor. Ktoś wie jak zrobić? czy to mięso trzeba wcześniej jakoś marynować? Szukała, ale nie mogłam znaleźć przepisu.
Przyprawy najczęściej kupuję wysyłkowo na www.swojskiwyrob.pl W tym sklepie kupuję dużo wyrobów masarniczych .... osłonki białkowe, siatki i nitki do wędlin @ewap Ewuniu pozdrawiam Cię....ten Twój sklep też ciekawy....
@OlaN my tak przyrządzamy udziec jagnięcy, ale moja śp. Teściowa dusiła właśnie wieprzowinę. Robi się to bardzo prosto, a to jeden z naszych najsmaczniejszych obiadów. Otóż solę i oprószam mięso pieprzem, obsmażam na tłuszczu ( używam kokosowego, jednak nie wszyscy lubią jego smak i zapach dość intensywny), dodaję kiszoną kapustę w ilości takiej, aby przykrywała mięso, dolewam trochę wody, przykrywam brytfannę i zapominam o obiedzie . Do czasu, aż mięso będzie tak delikatne, że odchodzi od kości. Polecam!
Komentarz
jakby było mniej, to zrobiłabym podobnie, ale w słoiku "kiełbasianym" tzn. takim, który nie ma przewężenia górą.
i największa satysfakcję mam kiedy je ta kapustę teściowa, osoba która wszystko obrzydzi, nawet wystawa sklepu zoologicznego....
depcząc mysle o Niej
z satysfakcja mowie, ze sama deptałam
i jeszcze wieksza mam kiedy nie wierzy mi na słowo zajadając sie kapusta
jestem wredna )
http://pinkcake.blox.pl/2012/01/Co-zabrac-na-kinder-party-A-np-muffinki.html
ocet balsamiczny możesz pominąć,kakao również,tak samo jak i skórkę pomarańczową.
Tylko nie wiem jak odmierzyć to mniejsze pół szklanki oleju
ale serio masz problem jak spozytkowac czekolade?;)
skladniki: baklażan, czosnek, oliwa, pomidory, ocet balsamiczny, sol, pieprz, suszona bazylia, sproszkowana papryka slodka
baklazana pokroic w plastry ok 5 milimetrow, mocno nasolic i odstawic na ok. 4 h lub nawet wiecej.
nastepnie odlac sok i dobrze wyplukac plastry, odcisnac wode i podsuszyc na papierowych recznikach
podsmazyc na oliwie na zlocisto-brazowy kolor i przelozyc do naczynia.
sos: pomidory obrac ze skorki i pokroic w kostke, dodac czosnek i bazylię tez podsmazyc na czystej patelni na swiezej oliwie
marynata: do oliwy dodac rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny i troche papryki,
baklazany przekladac sosem i marynata. Na koniec zalac wszystko sosem i odstawic na dobe, aby skladniki przeszly swoim smakiem.
Zrobic grzanki z chleba (kromki), nakładac na to bakłażany z sosem (zimne, nie podgrzane).
* pomidorów musi być dużo,na dwa średniej wielkości bakłażany ok. min 500g pomidorów pokrojonych z puszki,świeże na oko
zalewa to tak ok 3/4 szkl. oliwy + łyżka octu.
*bakłażany można zamiast smażenia upiec (ok.15 min.w 200 stopniach) i wtedy wymieszać z marynatą i pomidorami
i odstawić do lodówki żeby się " przegryzło"
Prosty,szybki,chyba pyszny deser.Taka jakby fontanna z czekolady,jak na weselach.To zawsze jest hit dla dzieciaków i kilogramami takie owoce z czekolada z tej fontanny wciągają.
Nigdy się co prawda nie odważylam spróbować ale widziałam te rozesmiane oczy i buzie dzieci
Takie mini-fontanny do czekolady widziałam na allegro.
Rozpuścić kostkę masła, czekoladę, białka z 4 jajek ubić z 1/2 szklanki cukru pudru, delikatnie wmieszać wystudzone masło, czekoladę, żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. W przepisie jest też kakao, ale śmiało można pominąć.
I właśnie lubię to ciasto bo mocno czuć czekoladę a nie kakao i chciałam takie babeczki, ale bez jajek no i masła... chyba za dużo bym chciała
Dziewczyny polecaly wyżej- rozpuszczona czekolada i maczane w niej owoce- latem czasem robię, bo wtedy sezon owocowy, a takie truskawki czy arbuz, maliny - genialne. W sumie arbuzy tez teraz są, melony, mandarynki, banany, jabłka, winogrona mniam. Chyba jestem głodna
@ewap Ewuniu pozdrawiam Cię....ten Twój sklep też ciekawy....
3 można podgrzać
Polecam!