Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

11213151718265

Komentarz

  • P_W salatka, robie od lat

    Uwielbiamy ja u nas w domu.

    Biala kapusta, marchew, cebula + sos [majonez,sok z cytryny, sol, cukier, pieprz...itd,itd,itd]

    W razie potrzeby podam przepis
  • Ja tam wolę przepis na surówkę z białej rzodkwi (z kukurydzą na przykład może być)
    Ktoś coś wie???
  • [cite] ProMama:[/cite]P_W salatka, robie od lat

    Uwielbiamy ja u nas w domu.

    Biala kapusta, marchew, cebula + sos [majonez,sok z cytryny, sol, cukier, pieprz...itd,itd,itd]

    W razie potrzeby podam przepis
    ProMamo poproszę u nas jest to ulubiona rzecz do obiadu ale droga w sklepie i wiadomo że nie tak dobra jak domowa.
  • [cite] Cart:[/cite]Też myślałam o pierogach i nawet lepić mogę[...]
    jak mi się nie chciało lepić, to robiłam tak:
    nadzienie do pierogów uklepane w placuszek, nie za gruby, max1-2 cm i maczany w bardzo gęstym cieście naleśnikowym z dodatkiem mąki ziemniaczanej i smażone na gorącym tłuszczu do rumianości
    warunek:nadzienie musi być takie, co się ładnie klei, nie rozpada a ciasto naprawdę bardzo gęste

    pychotka i dużo mniej roboty, smakują jak pierogi tradycyjne odsmażane

    u mnie dziś jarzynowy krem z kuleczkami z mielonego mięsa i grzankami
  • U mnie dzis Ratatouille z pieczonym filetem z indyka:)
  • A u nas spaghetii posypane serem tartym plus rukola i oliwa :cool:
  • Acha, a wieczorową porą sok domowy z buraków, marchwi, jabłek :smile:
  • Skrzydełka w cieście i surówka z kapusty pekińskiej.
    Na pierwsze zupa pieczarkowa.
  • Tagliatele z cukinią skropione sokiem z cytryny i posypane parmesanem.

    Cukinię pościnać obieraczką do warzyw na tasiemki dodać trochę soli i tymianku, podsmażyć na oliwie tylko tyle żeby się zagrzała. Położyć na makaron i kropić cytryną i posypać parmesanem.
  • Pomidorowa z makaronem
    Nalesniki z serem i bita smietana
  • [cite] pustynny_wiatr:[/cite]
    no ale za to miala taka alergie na bialko krowie ze jeszcze gdy miala rok wystarczylo ze zjadlam kebab ktory mial w sosie lyzeczke jogurtu i juz jeden dzien z glowy: placz, bol brzucha, wymioty itd.
    To raczej nie od jogurtu , którego białka były rozłożone ale od wołowiny. Przy alergii na mleko krowie nie należy spożywać wołowiny, której mięso ma tę samą strukturę białek co mleko krowie. Mnie od razu alergolog o tym poinformował. Ale fakt - wielu lekarzy zapomina powiedzieć o tym matkom alergicznych dzieci.

    U nas dziś na obiad kapuśniak. I indyk a la gyros.
  • chrzanowa, brali dokladke
    drugiego nie bylo, bo pogoda tak ladna, ze wybralismy rowery zamiast mamy w kuchni
  • [cite] Jagna:[/cite]
    [cite] pustynny_wiatr:[/cite]
    no ale za to miala taka alergie na bialko krowie ze jeszcze gdy miala rok wystarczylo ze zjadlam kebab ktory mial w sosie lyzeczke jogurtu i juz jeden dzien z glowy: placz, bol brzucha, wymioty itd.
    To raczej nie od jogurtu , którego białka były rozłożone ale od wołowiny. Przy alergii na mleko krowie nie należy spożywać wołowiny, której mięso ma tę samą strukturę białek co mleko krowie. Mnie od razu alergolog o tym poinformował. Ale fakt - wielu lekarzy zapomina powiedzieć o tym matkom alergicznych dzieci.

    U nas dziś na obiad kapuśniak. I indyk a la gyros.

    ja wiem, ze czesto trzeba unikac tez wolowiny przy alergii na bialko krowie (ktora de facto nie jest alergia na cale zycie tylko tymczasowa niezdolnoscia organizmu do trawienia zlozonych bialek krowich).

    ale u nas problemem nie byla wolowina, ta moglam sie zajadac i malej nie bylo nic.

    zreszta kebab byl z kuraka bodajze :wink:

    zapewniam Cie Jagno ze wymioty byly po lyzeczce jogurtu zjedzonego przeze mnie. za kazdym razem gdy probowalam (a probowalam co jakis czas) sprawdzac czy mala juz troche wyrosla z alergii, wystarczyla struzka mleka do kawy, odrobina jogurtu, zupa na smietanie i juz dzien-dwa z glowy bo mala chora :confused:

    za to teraz juz prawie wyrosla, je wszystko, lubi jogurty i sery i nic jej nie jest. nadal nie moze tylko surowego mleka krowiego (ma dwa lata i 3 m-ce).
  • u nas była zapiekanka z kaszy gryczanej, czerwonej fasoli i buraków ;)
  • tylko placki ziemniaczane (po kilku godzinach jeczenia mlodych skapitulowalam, to jedna z ich ulubionych potraw), znowu caly dzien na dworze, dzisiaj w pewnym momencie porozbierani z bluz do koszulek na ramiaczkach:bigsmile:
    jutro mam plan pierogowy, ale jak bedzie znowu tak ladnie, to chyba przedloze wiosne nad kuchnie.


    @Kasia_M
    moge przepis na te zapiekanke?
  • Ryba pieczona, surówka z kapusty kiszonej , ziemniaki .

    @ Pustynny_wietrze - cieszę się, że alergia mija Twojej małej córeczce :) Życzę , by całkowicie z niej wyrosła :)
  • Aga zapiekanka jest bardzo prosta, ugotowana kasza i fasola i ugotowane buraczki, buraki starłam na tarce, wszystko razem wymieszałam, dodałam przypraw (majeranek, pieprz i czerwona papryka), oliwy, podlałam trochę wodą z gotowania buraczków, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i do pieca na parę minut, żeby się podpiekło. Nie trzeba na długo, bo wszystkie składniki są ugotowane. Można do tego jakiś sos wymyślić, ale nie wiem jaki ;)
  • Pieczony schab z sosem winnym,brazowy ryz I surowka z pora:-)
  • Agnieszko ale mnie zainspirowalas,kupie ocre I zrobie Bo tyle razy w centrum
    Widzialam Na bazarku czy w sklepach I nie wiedzialam jak ja zrobic by byla smaczna:-)
  • Agnieszko czy mozna wiedziec gdzie mieszkacie? tzn. wiem ze w jakims arabskim kraju ale w jakim? jesli jestem wscibska to przepraszam i nie bylo pytania :bigsmile:
  • Agnieszka, oczywiscie, ze znam okre, ale nie wiedzialam, ze bamia to synonim tejze. I za leniwa bylam, zeby sprawdzic:wink: Ale przyprawiona z cytryna i arabskimi kiszonkami, mniam, bardzo apetyczna mi sie wydaje, wielkie dzieki za przepis. Moge jeszcze tylko dopytac, czym doprawiasz? W sobote kupie okre i kiszonki u Turka i zrobie, na razie mam tylko w spizarni puszkowa, jako dodatek do curry ok, ale nie lubie, zeby glowny skladnik byl z puszki.
  • O, lubię okrę, zwłaszcza ten glutek taki :bigsmile:
    Ale jadłam tylko za granicą, w Polsce nie spotkałam, choć pewnie jest.
  • Dzieki, no wlasnie o to mi chodzilo, nie wierzylam, ze cos mogloby byc bez pol lyzki kuminu na lyzke potrawy:bigsmile: Ale ze sie nie doczytalam, to musialam dopytac, czy to jakis wyjatek kulinarny, czy jednak moja ulubiona przyprawa jest.
    Kiszonki kupie, jednak te arabskie inaczej smakuja, a w DE nie mam surowca arabskiego.
    Juz sie ciesze (mam tradycyjny odrzut od slodkiego, za to dzisiaj jadlam sledzie z cytryna, wiec okra z cytryna git).
  • U nas właśniemiruna na parze, dla małżonka z ziemniaczkami :smile:
  • [cite] Aga:[/cite]mam tradycyjny odrzut od slodkiego, za to dzisiaj jadlam sledzie z cytryna, wiec okra z cytryna git
    Coś przegapiłam?
    Gratulować?
  • Ogórkowa nie na mięsie choć dziś akurat wolno :-)
  • dzieci kurczak, cukinia, marchewka, z lagodnym sosem
    dorosli cukinie faszerowane (okra-por-curry), zapiekane, ryz basmati
    w ramach zupy barszcz z fasola
  • rekord kulinarny, moj, ale i forum .org pewnie tez
    bami goreng z mrozonki
    salatka ziemniaczana z wiaderka (z octem oczywiscie)
    gotowa "salatka" kielbasiana (duuuuuuuuuuuuuuuzo octu!): kielbasa, ocet, cebula, korniszony i sol
    precle z duza iloscia soli
    w moim przypadku wszystko wymieszane i solidnie zlane wietnamskim sosem chili - czosnkowym
    do tego male piwo pszeniczne i napoj imbirowo-pomaranczowy (Bionade, taki pseudo zdrowy)

    lepsze niz sledzie:shades:
  • Hihi. My wrapy, f-r-y-t-k-i i na deser lody u Grycana. Na mieście. Ohyda. Ale potrzebowaliśmy tego wszyscy.
  • Wy przestańcie z tymi śledziami, bo zaraz Meterka wykopsam z wyra i pójdzie po sklepach szukać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.