Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

11516182021265

Komentarz

• Kurcze, Aga! Tyle pomysłów!
    A ja mam tylko.....3 bakłażany...
  • Już piszę :wink:
    Prościutko jest - już pisałam w wątku 'coś do chleba' ale wrzucę jeszcze raz :
    Na oliwie z oliwek (albo na oleju- ale mniej smacznie) podsmażam czosnek (bo bardziej lubie, ale można też zamiast tego cebulę) pokrojony w kawałeczki. Ja bardzo lubię, więc przynajmniej 4-5 ząbków daję- po podsmażeniu i dołożeniu cukiń już tak nie 'śmierdzi', a wzbogaca smak.
    Biorę cukinie (raz kilo, raz dwa- zależy ile potrzebujesz)- odcinam im 'dupki', ale nie obieram, kroję na kostkę i wrzucam. Kiedyś tarłam na bardzo grubej tarce albo na szatkownicy- szybciej się wtedy robi, ale wychodzi bardziej 'kremowo', a ja lubię jednak czuć kawałeczki. Ewentualnie można zrobić pół na pół, albo część cukiń wrzucić trochę wcześniej- część się rozpadnie, a część zostanie w kawałeczkach.
    Cukinie podsmażam trochę 'na sucho' i dopiero po chwili solę- puszczają sok - smażę dalej aż kawałeczki staną się miękkie, a sok prawie całkowicie wyparuje- i gotowe. Na koniec doprawiam pieprzem.
    Może się zdarzyć, że cukinie są za suche i nie 'kleiłyby się' do makaronu, to pod koniec dolewam trochę przecieru pomidorowego.
    Odcedzam makaron, wrzucam na patelnię do cukiń (mam dużą, a jak mam więcej gości - to do garnka wszystko wrzucam), mieszam chwilkę na małym ogniu i gotowe.
    Na koniec parmezan.

Na ostro- razem z cukiniami wrzucam kilka papryczek - całych z oderwanymi 'łepkami' (ja używam suchych teraz, a w sezonie- świeżych) ewentualnie mam też chilli w proszku i każdy sobie sam na koniec posypuje na swój talerz (nie wszyscy lubią). Uwaga! Po dotykaniu papryczek gołymi rękami umyć od razu ręce (porządnie) i starać się nie dotykać oczu, twarzy.
    Jak wyjdzie ostro, nie oblizywać się podczas jedzenia!
    Na złagodzenie pomagają - oliwa, chleb oraz pomidory. Woda nie działa- czasami nawet pogarsza sprawę.

Zrobienie zajmuje około 15 minut- zaczynam jak nastawiam wodę na makaron, kończę zanim makaron się ugotuje :bigsmile:

Dokładnie tak samo robi się makaron z dynią, tyle, że tutaj już tylko na cebuli i trzeba koniecznie dodać przecier. No i doprawić gałką muszkatałową.:smile:
  • Na złagodzenie ostrego posmaku najlepsze jest mleko !!!!
    Woda jeszcze bardziej wzmaga!!!
    kiedyś w tv w programie Galileo o tym było , ale polecam bo sprawdzone.

nabrałam ochoty na cukinię:wink:
    ale dziś już nie dam rady

więc moi panowie żeberka z zasmażaną kapustą
    a ja paella z dodatkową porcją owoców morza
  • Ryż z białym sosem
  • Hipolit, fakt, właśnie napisałam, że woda nie :wink: Ale pomidor równie dobrze działa- bo trudno jedząc obiad popijać mlekiem :wink:

A dzisiaj robię makaron z tuńczykiem na ostro :smile:
  • a my dziś grochóweczkę wcinaliśmy a na drugie były krokiety z kapustą kiszoną.
  • Ja chcę polskie jedzenie!! :cry: nie wchodzę już na ten wątek, za duża tortura
    :sad:
  • U mnie ciemny ryz i gulasz
  • naleśniki.
  • [cite] Iza a:[/cite]naleśniki.

Miał być cytat, a nie podziękowanie, chociaż to też pasuje. Miałam dzię ogromną ochotę na naleśniki, ale już kawał mięsa był odmrożony.
  • U nas na kolację kartoflanka :cool:
  • Naleśniki z kapustą i pieczarkami / plus dwie łyżki zmielonego mięsa, które pozostało z zupy/ . Jak powiedziały dzieci : " Mięso było niewyczuwalne" :D
  • Skrzydełka w cieście czosnkowym i surówka z kiszonej kapusty.
    Miała być jeszcze wczorajsza kartoflanka, ale się wzięła i spsuła, bo zapomniałam na noc do lodówki schować.:shamed:
  • Pieczarkowa z makaronem:bigsmile:
  • Kapuśniak
    Potrawka curry z makaronem
  • A ja znowu makaron z tuńczykiem... ale przynajmniej dzisiaj dobry mi wyszedł....
  • Zwykłe pyzy ziemniaczane z mrożonki:bigsmile:

tanie były, dało się jeść:wink:
  • Malgorzato- green peas;-) U mnie dzis kapusniak Na wedzonych kabanosach;-)
  • A ja dziś uraczyłam familię czerwonym barszczem z ziemniaczkami,a na drugie dla męża -duszone żeberka,dla mnie i dla dzieci kasza gryczana z warzywami i do tego gyros z kurczaka,surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką.
  • Skrzydełka kurczaka/ bardzo pikantne/ , ryż, sałata lodowa z ogórkiem i jogurtem .
  • krupnik...
    naleśniki...

Od kilku miesiecy w każdy piątek obowiązkowo naleśniki... To już chyba stało się tradycją. A dzieci przeszczęsliwe z tego powodu.
  • Ja i mała-zupa rybna(okoneczki)a męzczyzni-ziemniaki zapiekane z maslanka i jajkiem:bigsmile:
  • krajanka śłedziowa
    zmieniaki
    zupka ogórkowa
  • Jarzynowa z kasza jeczmienna
  • rybka, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaczki.
  • Żur z tłuczonymi ziemniakami.
  • Przeczytałam z tuczonymi ziemniakami.
    I pomyślałam: czego to ludzie nie wymyślą:wink:
  • No, ziemniaków jeszcze nie próbowałam tuczyć. :wink: Ale chyba nie spróbuję, bo ja na tłusto nie lubię. A już w piątek, to nawet nie wypadałoby chyba takich utuczonych ziemniakó jeść... :wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.