Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1175176178180181265

Komentarz

• Curry z krewetkami. Niezaleznie od tego, czy chca, czy nie:D
  • spaghetti z sosem pomidorowym
  • Zapiekanka ryżowa z dorszem. Całkiem całkiem mi wyszło :)
  • @jukaa - podstawa, to mączyste ziemniaki (np. Aster, Bryza). Ja obieram z 10 kilo. Połowę gotuję i mielę przez maszynkę, a drugą połowę trę i bardzo dokładnie wyciskam przez lniany worek. Z ustałego soku odzyskuję krochmal. Więcej nic nie trzeba. No, trochę soli.
  • Maz I dzieci swiderki z prazonymi jablkami I jogurtem, a ja jajo sadzone I surowka z pekinskiej z pomidorem, papryka I porem.
  • @Katarzyna, a sol do ciasta czy tylko wode solisz?
  • Trochę do ciasta też daję. Babcia tak robiła :-)
  • @Katarzyna tak samo robię te pyzy pół na pół:-)trochę kartoflanki daję.Juka taki duży ten mintuz był że 2dania dało ?a jak smakował?bo jak taki duży to mi taki drewniasty jakiś.
  • My polewka uwaga 10l.gar pożarto.
  • @Katarzyna, pyzy pyzami, ale że jeszcze odzyskujesz krochmal!!!
  • @MartynaN - no, ten krochmal, to do pyzów. Jakby nie odzyskać z soku krochmalu, to trzeba mąki ziemniaczanej dodać.
  • Zjadłam z M. soczewicę duszoną z cebulą,m. ma mięso.I zrobiłam z głowy ciastka z amarantusa,banana itp., hmmm, ciekawe :)
  • Rosół z kaszą jaglana i kasza jaglana z pulpetami i salata z cebulą i pomidorem i ziołami i jutro będzie to samo bo nie lubie gotowac
  • Och uwielbiam ryby ale nie umiem dobrze zrobić :-S
  • Szlachta gulasz z jelenia z kasza gryczana +pospolite ogorki kiszone
    Chłopka - ja- kebaba :))
  • U nas takoz kebab domowej produkcji:)
  • pomidorowa i kluski na parze z sosem truskawkowym
  • u nas śluski kląskie zaplanowane na jutro, ziemniaki juz ugotowane :)
  • A my jutro pizzę planujemy.
  • Nareszcie jutro niedziela i wolne od robienia obiadu:-)
  • Lubię bardzo pichcić ale od półtorej roku dla 9osób codzień gotować to trochę nudne.Do tego w piątek zawsze 3obiady .
  • zmywanie wkurza mnie bo żeby ciepła woda to napalić trzeba,a w piątek to 3obiady bo dla państwa B.na piątek sobotę i niedzielę,a potem dla nas.
  • Szykują się łazanki orkiszowe wielojajeczne z kapustą (domową) i grzybami.
  • @Katarzyna - się wyrobiły w maszynie łazanki czy ręcznie ?
    przymierzam się do klusek z orkiszu , a nigdy nie robiłam, więc nie wiem, jak on się lepi .... ten orkisz
  • edytowano marca 2015
    z orkiszem się bardzo ładnie pracuje, nie ma większej róznicy, śmiało :)

u nas ziemniaki obrane, będa placki :)
  • to na pierwszy front - idą lane kluski - zobaczymy
  • Orkisz działa całkiem tak, jak pszenica. Ja mam pełnoziarnistą mąkę, to technologicznie troszkę jest bardziej wymagająca niż biała pszenna, ale przy odrobinie samozaparcia można z niej zrobić wszystko to, co ze zwykłej pszennej. Trochę słabiej rośnie, ale można się przyzwyczaić.
    Ciasto na makaron wyrabiałam w maszynie, ale wałkować musiałam ręcznie, bo się jeszcze maszynowego wałka nie doczekałam (może poproszę męża o prezent na dzisiejsze imieniny ;-) ) Wałkowanie ciasta wielojejecznego z pełnoziarnistej mąki nie należy do przyjemności...
    A łazanek i kapuchy wyszło mi tyle, że odłożyłam i na jutrzejszy obiad. Przegryzą się do jutra, to będą jeszcze smaczniejsze. A jutro tylko je do pieca na 20 minut i obiad gotowy :-D
  • @Katarzyna - błogosławieństwa Bożego z okazji imienin !
  • Katarzyno, wszystkiego dobrego! :)
  • Katarzyno - Wszelkiego Dobra:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.