Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1178179181183184265

Komentarz

  • O, makaron to je ono.... Dobrze, ze juz jestem najedzona.
  • U mnie dziś babcia gotuje- gulasz z dziczyzny, z papryczką, ananasem, taki słodko kwaśny. Pachnie super.
  • wczoraj szczawiowka i ryba smazona
    poszedl garnek zupy, chyba z miesiac zup nie jedlismy ;)

    a dzis dojadamy pizze i zapieknaki, z podwojnym serem

    jutro klopisiki z pieczarkami i buraczkami, juz sie nie moge doczekac :)
  • @jukaa mam przepis nasz wlasny, metoda prob i bledow doprowadzony do perfekcji :)

    z kg maki wychodzi mi ciasta na 3 dni.
    bardzo cienko rozwalkowuje i duzo dodatkowl grzyby, kukurydza, ogorki kiszone, cebula, papryka, wszystko sypane szczodra reka ;), sypali glownie synowie ;).
  • Pizzę chcę dziś robić.Już mi pachnie!!
  • @jukaa
    Ja mam z przepisu na ciasto z książeczki dołączonej do maszyny do wypieku chleba
    Bo z lenistwa robię ciasto w maszynie :D
    Z tych proporcji wychodzą nam 4 pizze na cienkim cieście (blachy takie typowe do pizzy dziurkowane)
    660g maki
    360ml wody cieplej
    8g suchych drożdży
    7g soli
    Łyżka cukru
    2 łyżki oliwy
    Ja dodaje jeszcze paczkę albo i dwie takiej przyprawy do pizzy
    Najpierw daje mokre do pojemnika potem dosypuje suche
    1,5 godz i ciasto gotowe
    Cała reszta to albo upodobania domowników albo fantazja gospodyni :D
    U nad kiedyś taka ilośc pizzy jedliśmy na jedno posiedzenia
    Dziś jestem w stanie zjeść polowe, maz druga .mlody wciągnie cała pizzę
    Resztę dokładamy na drugi dzien
    :))

    U nas dziś
    Kotlety z kalafiora z sosem kurkowym :/
    Wg życzenia Młodego :))


    Po ile u Was młoda kapusta?
  • Dojadamy nie dokładamy ;)
  • ja namówiłam męża i idziemy na pizzę włoską :)
  • No i aż mnie wytrzeszczu oczu dorobiło info ze moje dziecko


    Mięsa nie chce
    No chyba chory :))
  • wstawiam jaglankę i wolne - resztę zrobiłam wczoraj :)
  • @Agnicha, zawstydzasz mnie, ja dzis tylko tradycyjne katofaszystowskie schabowe z ziemniakami (niektorzy wolą takie, niż 'schabowe z kabaczka':D)... a na deser galaretki. na lenia:D

    dawno pizzy nie robilam... hm...
  • u mnie też schabowe ale chyba nie katofaszystofskie :))
  • Placek ziemniaczany po węgiersku czyli z gulaszem.
  • Zupa singapurska z kurczaka...
  • Tajskie czerwone curry.
  • a idzcie, tajskie, singapuskie.. ja z egzotyki to rybe robie... po grecku...:D
  • jaglanka z warzywami
    klopsiki z grzybami

    a potem deser
    sernik
    jablecznik
    brownie ze sliwkami!
  • przejęłam się Wami i dziś u nas ryż po chińsku:D

    a co! ;-)
  • U mnie stir fry, bo mam faze na smaki azjatyckie:)
  • Mam prośbę, wymyslcie mi obiad z mielonym wieprzowiny. Tylko nie bolonskie, kotlety i gołąbki.
  • nalesniki meksykanskie

    klopsiki z pieczarkami

    lasagne

    i wiecej pomyslow nie mam

    ktorys Cie interesuje?
  • Monika - z moze stir-fry z mielonej wieprzowiny? ja dzisiaj robie z mielonej sarny, ale ze swini tez obleci. Podgrzewasz w woku, albo na duzej, glebiokiej patelni olej sezamowy ( na srednim ogniu), podsmazasz szybko zgnieciony czosnek i poplasterkowany imbir. zwiekszasz ogien i smazysz dodane miesko przez jakies 5 minut, dodajesz posiekana dymke i pak-choi - smazysz przez 2 minuty, potem dajesz kielki fasoli ( albo jakie chcesz) i znow smazysz 2 minuty, doprawiasz sokiem z cytryny, ketchupem i sosem sojowym. Mozesz podac z chinskim makaronem albo z ryzem.
  • pieczen rzymska
    lub jakakolwiek inna pieczen z mielonego
    warzywa nadziewane miesem (papryka, cukinia id.)
    jako nadzienie (z dowolnymi dodatkami) do quiche, tarty czy kulebiaka
    albo "niekoszerny" börek: mieso podsmazasz z cebula, przyprawami i czym chcesz, tym farszem smarujesz plat(y) ciasta francuskiego i pieczesz. Ostatnio to robilam z wolowina (i cebula i pieczarkami) i byl hit. Takie cos: http://pl.wikipedia.org/wiki/Burek
    zapiekanka warstwowa (ziemniaki-mieso- warzywa- ziemniaki-mieso-warzywa, na gorze ser)
  • To do Moniki.

    O, zapiekanka też ok.
  • A chili con carne? Tam co prawda powinno być chyba wołowe z tego, co pamiętam, ale pewnie wieprzowe też da radę ;)
  • edytowano kwietnia 2015
    smazysz nalesniki
    na drugiej patelni przygotowujesz farsz:
    podsmazasz mielone z cebula, dodajesz fasole czerwona, kukurydze, groszek, co tam chcesz z warzyw, ale trzymaj sie straczkow. potem dodajesz przecier pomidorowy i juz.

    wkladasz farsz do nalesnikow, skladasz w poli na wierzch mozesz plaster lub dwa sera zoltego polozyc i pod przykryciem podgrzac, co by sie ser stopil.

    danie mocno tuczace ;)
  • A caneloni jakieś robicie?
  • A ja się pochwalę, że u nas cały weekend gotował mąż :)
    W sobotę na śniadanie: awokado pieczone z jajkiem, sałatka z jaglanki z fenkułem i granatem. Na obiad gotowany w całości kalafior, grilowane bakłażany i sałata. Na kolację shake bananowy z mleka kokosowego i soku pomarańczowego z bananem i kiwi z płatkami owsianymi.
    W niedzielę rano omlet ze szpinakiem i łososiem (podane do łóżka ;) ). A na obiad bakłażany nadziewane jagnięciną, pęczak i sałatki do wyboru. Po takim menu już nikt w zasadzie nie był głodny wieczorem ;)
  • A dzisiaj zasnęłam przy usypianiu i będzie tylko szybka zupa z soczewicy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.