@jukaa mam przepis nasz wlasny, metoda prob i bledow doprowadzony do perfekcji
z kg maki wychodzi mi ciasta na 3 dni. bardzo cienko rozwalkowuje i duzo dodatkowl grzyby, kukurydza, ogorki kiszone, cebula, papryka, wszystko sypane szczodra reka , sypali glownie synowie .
@jukaa Ja mam z przepisu na ciasto z książeczki dołączonej do maszyny do wypieku chleba Bo z lenistwa robię ciasto w maszynie Z tych proporcji wychodzą nam 4 pizze na cienkim cieście (blachy takie typowe do pizzy dziurkowane) 660g maki 360ml wody cieplej 8g suchych drożdży 7g soli Łyżka cukru 2 łyżki oliwy Ja dodaje jeszcze paczkę albo i dwie takiej przyprawy do pizzy Najpierw daje mokre do pojemnika potem dosypuje suche 1,5 godz i ciasto gotowe Cała reszta to albo upodobania domowników albo fantazja gospodyni U nad kiedyś taka ilośc pizzy jedliśmy na jedno posiedzenia Dziś jestem w stanie zjeść polowe, maz druga .mlody wciągnie cała pizzę Resztę dokładamy na drugi dzien )
U nas dziś Kotlety z kalafiora z sosem kurkowym Wg życzenia Młodego )
@Agnicha, zawstydzasz mnie, ja dzis tylko tradycyjne katofaszystowskie schabowe z ziemniakami (niektorzy wolą takie, niż 'schabowe z kabaczka':D)... a na deser galaretki. na lenia:D
Monika - z moze stir-fry z mielonej wieprzowiny? ja dzisiaj robie z mielonej sarny, ale ze swini tez obleci. Podgrzewasz w woku, albo na duzej, glebiokiej patelni olej sezamowy ( na srednim ogniu), podsmazasz szybko zgnieciony czosnek i poplasterkowany imbir. zwiekszasz ogien i smazysz dodane miesko przez jakies 5 minut, dodajesz posiekana dymke i pak-choi - smazysz przez 2 minuty, potem dajesz kielki fasoli ( albo jakie chcesz) i znow smazysz 2 minuty, doprawiasz sokiem z cytryny, ketchupem i sosem sojowym. Mozesz podac z chinskim makaronem albo z ryzem.
pieczen rzymska lub jakakolwiek inna pieczen z mielonego warzywa nadziewane miesem (papryka, cukinia id.) jako nadzienie (z dowolnymi dodatkami) do quiche, tarty czy kulebiaka albo "niekoszerny" börek: mieso podsmazasz z cebula, przyprawami i czym chcesz, tym farszem smarujesz plat(y) ciasta francuskiego i pieczesz. Ostatnio to robilam z wolowina (i cebula i pieczarkami) i byl hit. Takie cos: http://pl.wikipedia.org/wiki/Burek zapiekanka warstwowa (ziemniaki-mieso- warzywa- ziemniaki-mieso-warzywa, na gorze ser)
smazysz nalesniki na drugiej patelni przygotowujesz farsz: podsmazasz mielone z cebula, dodajesz fasole czerwona, kukurydze, groszek, co tam chcesz z warzyw, ale trzymaj sie straczkow. potem dodajesz przecier pomidorowy i juz.
wkladasz farsz do nalesnikow, skladasz w poli na wierzch mozesz plaster lub dwa sera zoltego polozyc i pod przykryciem podgrzac, co by sie ser stopil.
A ja się pochwalę, że u nas cały weekend gotował mąż W sobotę na śniadanie: awokado pieczone z jajkiem, sałatka z jaglanki z fenkułem i granatem. Na obiad gotowany w całości kalafior, grilowane bakłażany i sałata. Na kolację shake bananowy z mleka kokosowego i soku pomarańczowego z bananem i kiwi z płatkami owsianymi. W niedzielę rano omlet ze szpinakiem i łososiem (podane do łóżka ). A na obiad bakłażany nadziewane jagnięciną, pęczak i sałatki do wyboru. Po takim menu już nikt w zasadzie nie był głodny wieczorem
Komentarz
poszedl garnek zupy, chyba z miesiac zup nie jedlismy
a dzis dojadamy pizze i zapieknaki, z podwojnym serem
jutro klopisiki z pieczarkami i buraczkami, juz sie nie moge doczekac
z kg maki wychodzi mi ciasta na 3 dni.
bardzo cienko rozwalkowuje i duzo dodatkowl grzyby, kukurydza, ogorki kiszone, cebula, papryka, wszystko sypane szczodra reka , sypali glownie synowie .
Ja mam z przepisu na ciasto z książeczki dołączonej do maszyny do wypieku chleba
Bo z lenistwa robię ciasto w maszynie
Z tych proporcji wychodzą nam 4 pizze na cienkim cieście (blachy takie typowe do pizzy dziurkowane)
660g maki
360ml wody cieplej
8g suchych drożdży
7g soli
Łyżka cukru
2 łyżki oliwy
Ja dodaje jeszcze paczkę albo i dwie takiej przyprawy do pizzy
Najpierw daje mokre do pojemnika potem dosypuje suche
1,5 godz i ciasto gotowe
Cała reszta to albo upodobania domowników albo fantazja gospodyni
U nad kiedyś taka ilośc pizzy jedliśmy na jedno posiedzenia
Dziś jestem w stanie zjeść polowe, maz druga .mlody wciągnie cała pizzę
Resztę dokładamy na drugi dzien
)
U nas dziś
Kotlety z kalafiora z sosem kurkowym
Wg życzenia Młodego )
Po ile u Was młoda kapusta?
Mięsa nie chce
No chyba chory )
dawno pizzy nie robilam... hm...
klopsiki z grzybami
a potem deser
sernik
jablecznik
brownie ze sliwkami!
a co! ;-)
klopsiki z pieczarkami
lasagne
i wiecej pomyslow nie mam
ktorys Cie interesuje?
lub jakakolwiek inna pieczen z mielonego
warzywa nadziewane miesem (papryka, cukinia id.)
jako nadzienie (z dowolnymi dodatkami) do quiche, tarty czy kulebiaka
albo "niekoszerny" börek: mieso podsmazasz z cebula, przyprawami i czym chcesz, tym farszem smarujesz plat(y) ciasta francuskiego i pieczesz. Ostatnio to robilam z wolowina (i cebula i pieczarkami) i byl hit. Takie cos: http://pl.wikipedia.org/wiki/Burek
zapiekanka warstwowa (ziemniaki-mieso- warzywa- ziemniaki-mieso-warzywa, na gorze ser)
O, zapiekanka też ok.
na drugiej patelni przygotowujesz farsz:
podsmazasz mielone z cebula, dodajesz fasole czerwona, kukurydze, groszek, co tam chcesz z warzyw, ale trzymaj sie straczkow. potem dodajesz przecier pomidorowy i juz.
wkladasz farsz do nalesnikow, skladasz w poli na wierzch mozesz plaster lub dwa sera zoltego polozyc i pod przykryciem podgrzac, co by sie ser stopil.
danie mocno tuczace
W sobotę na śniadanie: awokado pieczone z jajkiem, sałatka z jaglanki z fenkułem i granatem. Na obiad gotowany w całości kalafior, grilowane bakłażany i sałata. Na kolację shake bananowy z mleka kokosowego i soku pomarańczowego z bananem i kiwi z płatkami owsianymi.
W niedzielę rano omlet ze szpinakiem i łososiem (podane do łóżka ). A na obiad bakłażany nadziewane jagnięciną, pęczak i sałatki do wyboru. Po takim menu już nikt w zasadzie nie był głodny wieczorem